FARSØ: I 2010-11 blev der udført mellem 1.800 og 2.000 ortopædikirurgiske operationer på Farsø Sygehus. Allerede i 2019 blev der udført over det dobbelte antal operationer (ca. 5.000). Med håndkirurgi som nyt speciale er der brug for at instrumenterne, der bruges til operationerne, kan følge med.
Har kostet 3,5 mio. kr
Allerede på Regionsbudgettet i 2022 blev der afsat 3,5 mio. til ombygning og optimering af sterilcentralen på Farsø Sygehus, der befinder sig i sygehusets kælder.
Sidst ombygget i 2010
Sterilcentralen blev sidst ombygget i 2010 i forbindelse med indkøb af nye vaskemaskiner og autoklaver. Nu er vaskemaskinerne blevet suppleret med en ny kabinetsvasker, der kan tage hele vogne med bakker (containere). Indtil nu er bakkerne blevet afvasket manuelt, og hvis man forstiller sig, at der til operation med udskiftning af knæled bruges 7 bakker, så har der altså været travlt i sterilcentralen.
Ombygning har været i gang i næsten 2 år
Ombygningen af Sterilcentralen gik i gang for ca. 2 år siden, og imens har sterilcentralen været i brug. Man startede med at inddrage et par tilstødende lokaler. Herefter blev det sterile rum og pakkerummet udvidet, ligesom der blev ændret på en sluse. Ombygningen gav også plads til den føromtalte kabinetsvasker.
Der er også blevet stillet nye krav til luftkvalitet og luftskifte i de sterile rum. Derfor er der investeret i et helt nyt ventilationsanlæg i sterilcentralen
Sikkerhed for vaskekvalitet og registrering af instrumenter
Og endelig er det nye T-doc system, som er et sporings- og kvalitetsstyringssystem færdig implementeret. T-doc registrerer alle kirurgiske instrumenter, ligesom de kan spores hvor de er og hvor de er i genbehandlingsprocessen. Systemet har krævet en ekstra arbejdsstation og ekstra plads i sterilcentralen.
Sygeplejerske i Sterilcentralen på Farsø Syghus, Anette Røhde er begejstret for det nye anlæg i sterilcentralen. Der er sikkerhed for både vaskekvalitet og registrering af instrumenterne.
Bakkerne fra operationerne registreres flere gange undervejs i vaskeprocessen fra de ankommer fra operationsstuen, til de er rengjorte og klar til at blive taget i brug igen. Hvis systemet undervejs scanner en urenhed, eksempelvis et stykke cement eller en knoglefiber, går vasken om indtil den er i orden. En ”vask” tager ca. 3 timer fra den ankommer til Sterilcentralen til den er ude igen.
Infektioner forekommer meget sjældent
Ledende oversygeplejerske på Ortopædkirurgisk afdeling Inge- Merethe Valsted Larsen, som har været med til at indføre den opgraderede sterilcentral fortæller, at der meget sjældent forekommer infektioner fra operationsudstyret. Det er meget vigtigt at det er i orden, og vi hele tiden gør det der er teknisk muligt. Infektioner er særdeles belastende for først og fremmest patienten, men også de ekstra behandlinger der kræves for at fjerne infektionen igen. Oveni kommer, at det er meget dyrt at behandle en infektion.
Inge- Merethe Valsted Larsen fortæller desuden at opgraderingen og den nye kapacitet i sterilcentralen betyder, at Farsø Sygehus rent faktisk kan tilbyde hjælp til den kommende hospitalsby i Aalborg Øst.
/cf