FARSØ: For 125 år siden, 7.december 1898, indviede Farsø Indre Mission deres nyopførte missionshus på Søndergade 22.
Fejret
I dag blev 125 års jubilæet fejret med Åbent Hus og fællesspisningsaften med festtale ved generalsekretær i Indre Mission, Jens Medom Madsen, Fredericia.
Til aftenarrangementet var der dækket op til 60 deltagere i missionshusets store sal. Salen der gennem alle årene har været samlingsstedet for Farsø Indre Missions aktiviteter.
I dag afholdes blandt andet ældremøder og eftermiddagsbibelkreds. Desuden er der almindelige mødeaftener og fællesspisningsaftener i salen.
Tidligere endnu flere aktiviteter
I tidligere tider var der dog endnu mere aktivitet, hvor der også var en juniorkreds. I starten var det søndagsskolen, der senere blev til Børneklubben.
Juniorkredsen holdt mange arrangementer i missionshuset, særligt i 1980’erne og 1990’erne – flere med overnatning for op til 30 børn og unge i lejligheden over missionshuset. Men lige så kendt er børnekoret der øvede i missionshuset.
I dag er alle børneaktiviteter flyttet til Sognegården i Farsø.
Bent Torp, formand for Farsø Indre Mission fortæller, at i tidligere tider var der liv i huset af 3 generationer. Men da de unge i dag i større grad flytter fra egnen for at studere og ikke vender tilbage, så består størstedelen af Farsø Indre Mission i dag af aldersgruppen +65.
Alligevel er der indenfor de senere år kommet nye ”venner” til, som det kaldes indenfor Indre Mission, således af ”samfundet” i Farsø tit mødes 30-45 personer i Farsø Missionshus. Næste møde er den traditionsrige julefest den 28. december, hvor salen igen vil være fyldt.
Missionshusets historie
I gamle protokoller kan man se, at grunden Søndergade 22, blev købt i 1898 for 25 øre pr. kvadratalen, en samlet pris på 437,50 kr. Grundstenen blev lagt den 1. september samme år, og allerede den 7. december blev huset indviet.
Det fremgår ligeledes af protokoller, at der tidligere har været tale om at sælge huset. Det er dog ikke sket. I stedet blev huset udvidet, restaureret, moderniseret og vedligeholdt.
Frem til 1951 bestod bygningen ”kun” af salen med direkte indgang fra hovedgaden (Søndergade). Men i 1951 blev tværbygningen i 2 plan opført med ny indgang og 1. sals lejlighed. Lejligheden blev de første år beboet af Anna Jensen med familie. Med lejligheden fulgte viceværtsforpligtigelser, der betød at hun skulle stå for rengøringen af missionshuset og sørge for kaffen når der var møder i huset.
Bent Torp fortæller, at hun i folkemunde blev kaldt ”Synagogeforstanderinden”, selvom synagoge tilhører en helt anden trosretning.
Bent Torp fortæller også en anden sjov ting. I starten hørte der ingen toiletter til Missionshuset. Der kom først toiletter i gården 15 år efter missionshuset var opført. I 1951 blev der lavet herre- og dametoilet i tilbygningen.
Større renoveringer gennem årene
Salen i missionshuset gennemgik en større renovering for ca. 15 år siden. Her blev salen malet i lysere farver og det gamle fernis-trægulv skiftet til linoleum. Samtidig fik bænkene langs væggene nyt polster, ligesom billederne på væggene fik et nyt og moderne udtryk.
En arv gjorde, at missionshuset for nogle år siden fik nyt tag og renoveret gavl og murværk. Indenfor blev loftet efterisoleret. Desuden blev der lavet nye handicapvenlige toiletter.
Op til 125 års jubilæet, er der blevet lagt ny flisebelægning fra hovedgaden og frem til indgangen. Det betyder, at der ikke længere er trappetrin for gangbesværende, men i stedet en jævn stigning, som også er venlig for rollatorbrugere.
Desuden har missionshusets 1. sal fået ny maling og nyt tæppe og endelig er Indre Missions logo blevet opsat på gavlenden ud mod hovedgaden.
På den måde er Farsø Missionshus i fin form mange år frem.
/cf