test

Fåredag på Hessel

HVALPSUND: Mange kalder den Danmarks smukkeste fåredag, når Herregården Hessel hvert år inviterer til fåredag med den gamle herregård, markerne og Limfjorden som kulisse.

Fåredagen vil igen i år byde på mange spændende indtryk og oplevelser for hele familien. Dagen vil sætte fokus på får og hunde.

Der kommer mange forskellige fåreracer: sjove og sjældne som Skruehornsfår fra det gamle Rom, Jacob´s får, som har 4 horn. De nordiske racer som Spelsau, Gute, Gotlændere, Dansk land får, Hvidhovedet marsk,Ertebølle fårene samt Texel og Frisere. Jannie Sørensen, der selv er fåreavler i Skovbakker og nabo til Hessel præsenterer fåreracerne med deres forskellige karaktertræk og særpræg. Thorkild Nielsen demonstrerer fåreklipning og klovpleje.

Niels Lomborg, en af arrangementets store fåreavlere, vil videregive indtryk fra en studietur til Skotland og med fingeren på pulsen, fortælle om hans bud på fremtidsudsigterne for dansk fåreavl. Endvidere vil han med diasbilleder, vise nogle af hans smukke øjeblikke med fårene og naturen.

Andreas Lomborg vil vise noget praktisk landmandskab. ”Hegnsætning”, altså hvordan holder man fårene på den rigtige side?

Hele dagen vil der blive afholdt hyrdehundekonkurrencer. Her kan man se og følge med i hvordan de dygtige hunde henter og driver fårene rundt. Udfordringerne vil foregå på en opsat bane. Der bliver 18 gennemløb og dommeren er hentet i Sverige. Baneformand Svend Erik Pedersen vil lave opvisning og demonstrere Bordercolliens færdigheder. Bordercollien er den mest brugte hyrdehund i konkurrencer grundet dens samarbejdsvillighed og lydighed. Der findes mange forskellige hyrdehunderacer. Søs Dalgaard Jensen vil præsentere og fortælle om racer som: Islandsk fårehund, Ausi Sheaperd, Schapen Does, Borderen og Australian Catteldog.

Agility klubben fra Aars vil lave opvisning med deres dygtige hunde og sporhunde vil søge efter tabte og forsvundne genstande.

I det gamle stuehus, i laden og på gårdspladsen kommer der udstillere med: Uld, garn, trøjer, sokker, huer, handsker og lammeskind.

Der bliver kartet uld, spundet og strikket, ikke kun af fåreuld, der kommer også en bod med hundeuld og en med æselting. Der bliver vævet og i caféen kan man selv prøve at væve.

Der vil blive solgt lammekød, pålæg og andre lækre fårespecialiteter. Til den søde tand kommer Vesthimmerlands Biavler Forening med deres flotte bod.

Produktionshøjskolen Kongshøjgårds tekstillinje med Rikke Skadhauge i spidsen, laver modeopvisning på gårdspladsen med nyt fra det uldne hjørne.

En af fåredagens nyheder i år bliver en quiz. Poul Thomsen og hans kone Susanne laver ”Hund og hund i mellem”. 4 familier med hund skal dyste om deres færdigheder i hundeverdenen hvilket kun kan blive sjovt og spændende.

Hessels Venner står for beværtningen. I caféen kan man købe håndmadder, øl og vand, kaffe og herregårdsæblekage.

I lunden vil grillen være tændt fra middagstid og der kan købes grillstegt lammekølle med Hessel bygsalat, speltbolle og fåremælksost, grillpølser med brød og salat.

Sjovt for børn og luftige sjæle
I uldværkstedet vil man kunne filte, karte, spinde og væve. Og på et museum kan man selvfølgelig gå på stylter, som børnene vil få lejlighed til. I lammegården kan man klappe og lege med lam.

Ole Rolle kommer med en stor slesvigsk hest, som der bliver mulighed for at få sig en ridetur på. Der bliver også mulighed for en tur med æselvognen. Hvis vejret holder kommer der en stor halmborg, som man kan boltre sig i. Og endelig vil børnene kunne udfolde sine kreative evner i bolsje fremstilling.

Og endelig i den lange række af aktiviteter på fåredagen vil Hessels gamle smedje være åben og være i gang.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: