Får, dampmaskine og markens arbejder på Efterårets Dag

HVALPSUND:Søndag afholdes der Efterårets Dag på Hessel. Gården og markerne er gjort klar til de mange aktiviteter.

Veterantraktorpløjning
I år er der udtagelse til DM i veterantraktorpløjning. Konkurrencen begynder tidligt og foregår henover hele dagen. Der er også pløjning gennem årtusinder med bl.a. heste til at trække ploven. Forskellige plovtyper bliver præsenteret. På markerne tager gamle maskiner roer og kartofler op. Foran Hessel står en lånt dampmaskine som via damp trækker et tærskeværk.

Se fårene blive klippet og se hvad ulden bliver brugt til.

Får og uld
Der er fokus på fåret som husdyr, og der præsenteres mange forskellige håndværk i uldteltet. De mange forskellige fåreracer står udenfor og i løbet af dagen bliver flere af dem klippet. Dernæst begynder arbejdet med at få gode varme produkter ud af ulden. Der kartes og spindes tråd både med håndten og rok inden der væves, strikkes, hækles eller kniples. Ulden kan også filtes til bl.a. varme sko til vinteren. Der er også plantefarvning, og der støbes lys af fåretalg. I teltet fortælles historien om fåreracerne og deres kvaliteter. Her er der flere små aktiviteter for børn.   

Der er masser af aktiviteter for børn i forbindelse med Efterårets Dag på Hessel

Særlig udstilling om Marshall-hjælpen
I år er det 75 år siden Danmark modtog økonomisk hjælp fra USA i form af Marshall-hjælpen. Det danske landbrug fik stor glæde af denne økonomiske hjælp og landbruget fik i stor stil maskiner til arbejdet. Traktorer og andre landbrugsmaskiner fra denne periode vil blive præsenteret. Det var ikke kun store maskiner til markarbejde, som dukkede frem efter 2. verdenskrig, men også køkkenmaskiner – såsom røremaskiner, der lettede arbejdet for husmoderen. En lille udstilling i fårestalden fortæller om udviklingen især præget af Amerika, som skete i landbruget efter krigen.

Folkemusik og levendegørelse
I løbet af dagen er der forskellige oplevelser rundt på herregården krydret med folkemusik i storstuen af Kultuskolen. Smedene arbejder i smedjen, der laves reb på gårdspladsen, og trædrejerne laver håndtag til sjippetovet. I køkkenet er der smagsprøver på en amerikansk inspireret chokoladebar, som kom efter krigen og var bestilt af den amerikanske hær – gad vide, hvilket navn den fik? Ellers er der i stuehuset smagsprøver på fedtemadder, fårespegepølse, snaps og øl kendt fra tilbage i tiden.

Desuden er der kaperkørsel enten i hestevogn eller på traktor. Væverne viser deres arbejder frem i Forpagterboligen. Børn kan køre på pedaltraktor, og hvis de er dygtige nok – få et ”traktorkørekort”.

Rundt på gården er der forskellige salgsboder med hjemmelavede varer Der kan købes pølser, is, æblekage, håndmadder og kartoffelsuppe samt øl og vand i boderne i løbet af dagen.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: