Et vildere vestligt Vesthimmerland

Anne Becher

Anne Becher

Af: Anne Becher, biolog, Farsøvej 101, Farsø

Klima og vedvarende energianlæg er til debat i hele Danmark, også her i Vesthimmerland og især, hvis man, som jeg, bor i et område, hvor der er forslag om etablering af et solcelle-anlæg. I mit tilfælde ved Sjørup gårde, Farsøvej, nær Uhrehøje og Myhrhøj plantage. Energien fra solcelle-anlæg skal vist først og fremmest bruges til at producere energi, der skal eksporteres til Tyskland. Det er godt for landmanden, der sælger sin jord, projektmageren, der sælger sit projekt til en eller anden kapitalfond og for kommunen, som dermed opnår en klimaneutralitet, så de øvrige landmænd ikke i helt samme grad er forpligtet på at reducere deres CO2-udledning og dermed slipper for at implementere dyre løsninger på deres bedrift. Landsbyen Strandby har udsigt til at få en lille del i midlerne fra overskuddet.

En klima-gevinst, som er til gavn og glæde for mange interessenter – what’s not to like?

Tja. Ingen naboer til solceller er begejstrede for en skæmmende udsigt. Men dette argument vækker ikke megen sympati hos landets øvrige borgere. Der er masser af plads i udkantsdanmark, så hvorfor ikke?

I min verden, fordi VE anlæggene kun er en ud af mange tiltag, som vil gøre verden til et bedre sted. VE-anlæg løser måske en del af klimakrisen her og nu, men giver ikke mere biodiversitet.

Jeg tror, at vi kan gøre det så meget bedre, hvis vi tænker naturbaserede løsninger ind i klimakrisen, fordi man vil opnå et smukkere landskab, en rigere natur OG en klimagevinst. Der bliver talt meget om CO2 fangst som et bud på endnu et smart teknologisk fix, men naturlig CO2 fangst (fotosyntese) er egentlig ganske enkelt at opnå ved at (gen)etablere urørt natur og derved skabe robuste lukkede økosystemer, der kan lagre CO2 i fx skove eller ålegræsbede i fjorden.

Tænk, hvis det vestlige Vesthimmerland blev en vildere og smukkere verden end i dag, tænk hvis man i endnu højere grad fik (gen)etableret sammenhængende naturområder med gode stier og spændende formidling af fortidens og nutidens landskaber. Man vil opnå et landskab og en natur, som vil give øget livsglæde for både lokale borgere og turister.

Tænk, hvis man her i kommunen havde visioner om at etablere mere natur, både for at øge biodiversiteten, men også fordi robuste naturlige økosystemer er en del af svaret på klima-krisen, hvilket blandt andet er slået fast af IPBES (”Intergovernmental science-policy platform on Biodiversity and Ecosystem Services etableret i 2012 og tiltrådt af 137 nationer, herunder Danmark).

Det er også besluttet overordnet i FN (biodiversitetskonference i Montreal, 2022) og i EU (biodiversitetsstrategi 2030), at vi skal have flere beskyttede naturområder i verden og dermed også i Danmark og dermed også i Vesthimmerland. Hvis man først klasker solcelleparker op på de dårlige landbrugsjorde, så er der ikke plads til natur på de samme arealer. Så måske bliver det sådan at hele ”udkants” Danmark siger ”ja” til solceller og når så tiden er inde til opfylde krav om mere natur, så kommer resten af Danmark på banen. Det kan kun betyde endnu mere fraflytning fra Vestdanmark og mere tilflytning til Østdanmark. Hvor har du lyst til at bo, hvis du gerne vil bo på landet? I solcelle-land eller i et smukt naturområde?

Solcelleprojektet i min lille verden ved Sjørup gårde er et område med beskyttet natur. Her er fine indlandsklitter, som måske bliver ”spærret inde” af solceller. Området er landskabsmæssigt ikke bare en flad mark, men et formidabelt istidslandskab, hvilket tydeligt ses, når man står på bakkerne i Uhrehøje og ser ud mod fjorden. Hvis du ikke har set udover landskabet endnu, så tag en tur derop inden det er for sent, det er smukt og storslået.

Der er blevet fablet meget om de mange penge, som vi i Vesthimmerland kan få del af, hvis vi siger ja til de mange solcelleprojekter. Jeg håber i det mindste, at nogle af pengene kan blive brugt på mere natur og/eller skovrejsning. Det ville for mig være et lillebitte plaster på såret, men også en klog og fremtidssikret løsning.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: