LIVØ: Sådan var en af kommentarerne fra eleverne på linjen ”Turisme, kultur og fritid” på FGU Himmerland i Aars.
Arbejdet med Livø og de Kellerske anstalter
De 9 unge kvinder på linjen har arbejdet med og om Livø, med fokus på de Kellerske anstalter som var på Livø fra 1911 – 1961.
Vesthimmerlands Museum er i gang med at forberede en udstilling omkring den tid, hvor Livø var en del af landets største institution for udviklingshæmmede eller åndssvage, som de blev kaldt dengang.
-Anstalten var for moralsk åndssvage – ofte kriminelle mænd – som ikke passede ind i samfundet, og som man ønskede isoleret på en ø-anstalt, fortæller museumsinspektør Maria Clement Hagstrup, i et tv-klip på TV2 Nord den 19. marts.
På baggrund af en avisartikel
-Undervisningsforløbet blev netop til på baggrund af en avisartikel i vinter forklarer underviser på FGU, Rikke Skadhauge, der kommer fra Hvalpsund.
Hun fortæller videre:
-Det er og bliver spændende når undervisningen kan tage udgangspunkt i noget som er lige om hjørnet. Jeg tog kontakt til Maria Clement Hagstrup og det viser sig at der måske bliver brug for syning af en af arbejdsuniformerne fra dengang, en opgave som værkstedet ”Turisme, kultur og fritid” kan mestre. Derefter gik jeg i gang med at forberede undervisningsforløbet. Der er blevet lyttet til podcast, set film, tegnet og snakket om mønstre til beklædning, lavet syprøver, skrevet erindringer, kigget på kort og geografi og diskuteret etik og moral.
I forløbet var der selvfølgelig indlagt en tur til Livø med kig ind i husene hvor ”alumnerne” som mændene blev kaldt, boede og arbejdede, samt en gåtur rundt på øen. En fantastisk dag med høj himmel og gode oplevelser.
På avlsgården er der netop lavet en udstilling ”Livø – mere end en anstalt”, som specielt viser tiden 1961 – 2011.
-Der har været 2 andre undervisere fra vores skole med i forberedelse og afvikling af forløbet, det har været godt for alle involverede med de forskellige kompetencer som således kommer i spil, fortæller Rikke Skadhauge.
4 unikke produkter udviklet og sat i produktion
Undervejs i forløbet blev der udviklet 4 unikke produkter som er blevet sat i produktion. Disse produkter kan nu købes på Landal Greenparks (tidligere Rønbjerg Feriecenter). Måske også i Aars, når udstillingen kommer på Vesthimmerlands Museum til november.
Lavet af eleverne selv
Eleverne har selv produktudviklet og været i hele processen fra start til aflevering af produkter.
En af eleverne Natasja udtaler at ”Livø projektet har været en stor samarbejdsøvelse for os alle, da det ikke kan fungere, hvis vi ikke hjælper hinanden.”
-Et virkelig spændende og udviklende forløb som vi er ret stolte af, fortæller elever og undervisere på FGU Himmerland.