Et par tusinde til Høst på Hessel

HVALPSUND: I dagene op til årets største dag på Herregården Hessel, Høstdagen, var der blevet holdt godt øje med den omskiftelige vejrudsigt, for rigtigt høstvejr er tørt og godt. Og sådan en høstdag blev det til arrangørernes store lettelse – endog en meget fin en af slagsen.

Veterangruppen Vesthimmerland stillede med i alt 3o køretøjer, som omfattede traktorer, mejetærskere, selvbindere, sideriver, høj- og lavtrykspressere og 4 hjulede vogne. Gamle køretøjer og maskiner, der alle blev grundigt præsenteret af Hessels formand og veteranentusiast Kaj Wisti Lassen. Køretøjerne kunne dateres fra 1938 til 1969. Flere af mejetærskerne blev af Kaj Wisti Lassen præsenteret som ”bette og søde” maskiner, hvilket de også var i forhold til nutidens kæmpe mejetærskere. Inspektion på gårdspladsen inden høstarbejdet i marken.

Bryllupsoptoget på vej

På markerne havde le og tærskeværk fået følgeskab af selvbindere. Ligesom hesteforspand havde fået følgeskab af traktor og halmlæs.

Høst gennem 100 år
Dermed kunne det massivt fremmødte publikum på omkring 2.000 gæster til høstdagen på Hessel i søndags, følge den spændende 100 års udvikling indenfor høstarbejdet, fra det absolut hårde og manuelle til det noget mere rationelle og mekaniske høstarbejde i marken.

Godt 100 aktører og mindst ligeså mange frivillige hjælpere og stedholdere var på plads med høstarbejdet i marken og til brylluppet på Hessel med folkedansere, ligesom en gammel kone med sin ko også havde fundet til Hvalpsund, for at komme ud blandt ’folk’. Den gamle kone og koen var i skikkelse af Johs. V. Jensens Himmerlandshistorie Ane og Koen.

Ligesom de øvrige scener på Hessel trak dette indslag stor begejstring hos publikum, hvor man dagen igennem i henhold til programmet kunne følge livet på landet for 50 til 150 år siden, der også omfattede vaskekoner, vævere og smeden på arbejde i smedjen.

Den autentiske historie
Igennem de seneste år er høstprogrammet på Hessel blevet udvidet betragteligt, hvilket i særdeleshed har skærpet publikums interesse. Høsten anno 2010 blev ingen undtagelse.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: