Ertebølle på vulkaner

ERTEBØLLE: Ertebølle virker så stille, fredelig og idyllisk. Men sådan har det langtfra altid været.

Vulkansk aktivitet i Ertebølle – ja, man tror det er løgn, men rent faktisk for mange millioner af år siden dryssede der store mængder af vulkansk aske ned over Ertebølle. Denne aske kan man stadig i klinten ved Ertebølle Bjerg, som et tydeligste steder i Danmark, der desuden fortæller om mange millioner års klima her på Jorden.

Engang haglede asken fra vulkanudbrud ned over stedet, og i klinten på Ertebølle Bjerg ligger der nogle af verdens mest berømte askelag, der stammer fra udbrud fra vulkaner ved Færøerne.

På Stenaldercenteret vil Støtteforeningen for Stenaldercentret Ertebølle nu forsøge at genskabe disse vulkanudbrud – og samtidig fortælle om de berømte askelag og klintens opbygning.

Vulkanudbrud i den kommende weekend
Det vil ske i denne weekend, hvor hele to vulkanudbrud vil finde sted.

Man mødes på Stenaldercenteret, hvor man efter en introduktion følges med geolog Søren Brix til Bjerget. Her vil Søren Brix fortælle om Ertebølles spændende historie for rigtigt mange år siden, hvor klinterne blev dannet: om de ”lokale” vulkaners historie – deres beliggenhed, og hvordan man i dag kan give en meget nøjagtig datering af de forskellige askelag, og påvise hvor de kom fra. Det er en spændende og urolig periode, som Søren Brix fortæller meget levende om.

Herefter går turen tilbage til Stenaldercenteret, hvor Søren Brix i samarbejde med ingeniørstuderende Eskild Clausen, vil stå for et vulkanudbrud på centrets grønne område, der måske ikke helt kan matche de færøske vulkaner, og så måske alligevel?

Beredskabet har beredvilligt love at være til stede, så der ikke skulle være risiko for, at vulkanen ”løber løbsk”.

Efter vulkanudbruddet kan man på Stenaldercenteret købe øl, vand og vin – samt hjemmebagte vafler. Samtidig vil der være mulighed for at stille spørgsmål til Søren Brix, der gerne øser af sin store viden om vulkaner, askelag og lignende spændende ting.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: