FARSØ: Det har været nogle turbulente dage siden at statsminister Mette Frederiksen og regeringen sidste onsdag meldte ud, at man vil pålægge Vesthimmerland og seks andre nordjyske kommuner ekstra restriktioner.
Bl.a. at erhvervet i videst muligt omfang skal lade medarbejdere arbejde hjemmefra, men samtidig holde gang i produktionen så vidt muligt.
Krydsning af kommegrænsen
Det er erhvervet også indstillet på, men særligt en restriktion har voldt store kvaler, nemlig den, at medarbejdere ikke må krydse kommunegrænsen med mindre man varetager kritiske funktioner.
Denne udmelding, som blev givet med kort varsel, gav frustration hos produktionsvirksomheder og håndværkererhvervet i Vesthimmerland. Selvom der ”kun” er tale om opfordringer, vil man naturligvis vise samfundssind.
Produktionen må ikke gå ned
Hos Outline Vinduer i Farsø fortæller direktør Jens Sørensen.
– Først skulle jeg lige finde mig selv over meldingen, ryste hovedet og derefter finde løsninger sammen med resten af ledelsen og medarbejderne.
Ca. 10% af vore medarbejdere bor udenfor kommunen, og vi befinder os lige nu i en tid hvor vi i forvejen kører i døgndrift på produktionen i 3 holds skift. Vi besluttede derfor, for det første, at køre op i kadence i weekenden og få produceret alt det vi kunne inden mandag, hvor vi måtte nøjes med færre medarbejdere.
Vi har med de tilbageværende medarbejdere aftalt, at de trækker ekstra timer frem til den 3. december. Desuden har vi kontaktet tidligere medarbejdere, der er gået på pension, om de vil møde ind og tage en tørn de næste uger, så det ikke går ud over produktionen. Vi har på den måde fået dækket ind for de ca. 25 medarbejdere, der lige nu mangler i produktionen. Nu er det vores håb, at restriktionerne ikke trækker ud, for så har vi en ny situation fortæller Jens Sørensen.
Outlines administrative medarbejdere arbejder hjemmefra, ligesom produktionsledere styrer på afstand med videoopkald.
Så kort og godt er vi ramt, men vi har fundet en løsning, siger Jens Sørensen.
Det samme lyder fra en anden stor Farsø virksomhed, Versalift, hvor administrerende direktør Kim B. Jensen oplyser, at man følger opfordringerne fra Dansk Industri og myndighederne.
For vage retningslinjer
Også hos håndværkervirksomhederne er der udfordringer. Mens en lang række lokale håndværkere oplyser, at de kun har lokale medarbejder og lokale opgaver og dermed kan arbejde videre med deres opgaver uden problemer, så ser anderledes ud med håndværkervirksomheder som indgår i entrepriser i andre kommuner og som har medarbejdere bosiddende udenfor Vesthimmerland.
Medindehaver af Øgaard, Rikke Øgaard ærgrer sig over at corona’en nu også har ramt håndværkererhvervet i Vesthimmerland, som ellers har været forskånet. Vi har ordrebøgerne fulde, og det er noget af et puslespil vi skal have til at gå op.
Derfor er det også ekstra besværligt når de udmeldte retningslinjer er vage, og det i virkeligheden er op til os i virksomhederne, hvad vi vil gøre. Jeg synes ikke det er rimeligt!, siger Rikke Øgaard og fortsætter:
I vores virksomhed har vi besluttet, at målet er, at vi ikke skal sprede smitte.
Må selv finde løsninger
Vi har nogle opgaver på byggepladser udenfor kommunen og den forbindelse arbejder vi på at lave særlige samarbejdsaftaler med vore kollegaer ude på byggepladserne. Den går på, at håndværkerne rykker ind på arbejdspladerne på skift og arbejder alene. De bruger kun deres eget værkstøj og rydder op efter sig. Først efter 48 timer ankommer det næste hold af håndværkere fra et andet firma. Vi har forelagt forslaget hos Coronasmittes hotline, som finder det en god løsning.
Vi har desuden 7-8 medarbejdere som er bosiddende udenfor kommunen. Dem booker vi ind på de opgaver vi har udenfor kommunen og så får de deres base i vores afdeling i Nørager, som ligger i Rebild Kommune.
Vore køleteknikere hører under kritiske funktioner, så de må rykke ud til alle opgaver, fortæller Rikke Øgaard.
Håber ikke perioden forlænges
Også tømrermester Per Justesen har haft et pulslespil der skulle gå op. 40% af hans medarbejdere bor udenfor Vesthimmerlands Kommune.
-Jeg har derfor skullet rokere rundt på opgaverne – og medarbejderne og planlægge 3 uger frem i tiden. Jeg blev i det hele taget meget overrasket over, at vi blev pålagt at begrænse vores færden over kommunegrænserne, men det må vi indrette os efter. Jeg besøgte derfor mine to projekter i Aalborg i weekenden og fik der sammen med mine medarbejdere styr på, hvad der skal sker der de næste uger.
Jeg håber ikke perioden bliver forlænget, for så har jeg en ny situation, siger Per Justesen.
Medarbejderplacering skal gå op i en højere enhed
Også det lokale byggemarked, XL Byg i Farsø, der er en afdeling af Vorup gruppen i Randers, har måttet rokere rundt på medarbejderne, hvilket skyldes medarbejdernes bopæl.
-Vi har således sendt tre medarbejdere til Møldrup afdelingen, mens vi har fået fire til Farsø, fordi de bor i Vesthimmerland, fortæller byggemarkedsleder Rasmus Dige.