En skoledag med tid til en god historie

HAUBRO: Der var så stille, at man nærmest kunne høre en knappenål falde til gulvet, da Karsten ”Kortbuks” forleden var gæstelærer for Haubro Friskoles elever. 

 Karsten ”Kortbuks” ankom til Haubro Friskole en frostklar fredag morgen i sin kendte påklædning – korte bukser og en sweater. Han mødte eleverne og tog dem med storm.

Eleverne fra 0. til 4. klasse sad samlet og lyttede til flere af Astrid Lindgrens eventyrlige fortællinger. 5. til 9. klasse blev udfordret med den klassiske roman ”Mus og mænd.” Alle fortællinger blev ikke læst op, men fortalt med Karstens ord.

– Den levende fortælling har mange gode aspekter. Fortællingen åbner muligheder for at arbejde med sprog og dialog i børnehøjde. Her er måden, der fortællers på afgørende for, om lytterne gribes af fortællingen. Den levende fortælling åbner op for, at børnene aktivt tilegner sig sproget og er medskaber til at give vores elever en større sproglig forståelse og variation, fortæller skoleleder Kristina Lysdal Engemand.

På friskolen bliver der hver måned afholdt en fællestime, hvor alle elever er samlet og fælles til et arrangement. Her i januar var det så tid til ”den gode fortælling”.

– At være fælles om oplevelser og læring styrker vore elever i deres øvrige skolearbejde. Forståelsen for hinandens forskelligheder og respekt for hinanden danner rammen om dagligdagen på skolen. Her er fællestimen vores lille ”gave” til eleverne, så de gennem oplevelserne sammen får en større forståelse af hinanden og en større forståelse for betydningen af, at være en del af et fællesskab, forklarer Kristian Lysdal Engemand.

 Fællestimen med ”levende fortælling” blev leveret at Karsten ”Kortbuks” og alle elever var meget lydhøre. 

  
Det gjaldt også når der var musik til.  

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: