En ihærdig støtteforening gennem 25 år

FARSØ: Her til eftermiddag blev Støtteforeningen for Johs. V. og Thit Jensen markeret på museet i Farsø.

Desværre var ikke så mange mødt op til eftermiddagsreceptionen ud over museets bestyrelse og støtteforening, men det var også først og fremmest dem som jubilæumstalerne henvendte sig til, som krumtapperne i museets udvikling.

Museumsleder Peter Hørup kom først til i 2019, men har selvfølgelig læst og hørt om de personer der tog initiativ til museet. Først med at få det etableret, og siden udvidet og sammenlagt med Thits Mindestue.

Hvis man har stedet kan man lave mange ting
Peter Hørup bød velkommen og fortalte museets historie.

Museumsleder Peter Hørup fortalte museets historie og ikke mindst støtteforeningens indsats for at museet er nået dertil hvor det er i dag

-Jeg talte engang med en journalist som sagde, Hvis man bare har et sted kan man lave rigtig mange ting. Det er jo helt rigtigt, og jeg synes det er en rigtig god indflyvning til i dag. Vi har et at landets mest betydelige forfattermuseer. Vi har to søskende under samme tag, og så der dem der er kommet til stedet og har drevet det frem. Det er støtteforeningen. Så de to ting, altså stedet og støtteforeningen vil jeg gerne opridse. Ting tager tid, helt tilbage fra 1957, hvor Thits Mindestue oprettes, indtil vi står her i dag.

Fødehjemmet tæt på at blive revet ned – men reddet af Lions
Bygningen ude ved hovedgaden, altså den oprindelige bygning blev brugt til mindestue, lokalhistorisk arkiv og blev passet af skoleinspektør Tom Christensen. Men huset, som Farsø Kommune ejede, var i slutning af 1980’erne i en så dårlig stand at det ikke var bedre end at rive ned. Men det blev solgt til Lions Club Farsø i 1988 for 1 krone med den klausul, at Lions Club indrettede bygningen som et museum for Johs. V. Jensen og forpligtede sig til at indsamle og udstille effekter i tilknytning til Johs. V. Jensen. Lions Club gik i gang med at indsamle penge, og med hjælp fra lokale entreprenører bliver huset renoveret. Museet åbner 7. september 1991. En af udfordringerne, som Lions havde i starten var, at man ikke rigtig havde nogle ting at udstille. De efterlyste derfor nogle ting. De fik nogle buster og nogle personlige breve som familiemedlemmer overdrog til museet. Med tiden, op igennem 1990’erne, havde Lions Club held til at indsamle og købe forskellige samlinger, så man efterhånden gradvist fik mere at udstille. Lions er dog ikke alene om det, for der findes også folk i Farsø, bl.a. Helene Kragh på Farsø Bibliotek der stifter en videnssamling om både Johs. V. og Thit. Hun havde kontakt til den faglige kundskab på Johs. V. Jensen centret på Århus Universitet. Så vidt stedet.

Støtteforening dannet i 1999
Støtteforeningen som vi fejrer 25 års jubilæum for, er fra 1999. I formålsparagraffen står der: ”Støtteforeningens formål er gennem aktiv handling – og på anden måde, at støtte op om Johs. V. Jensen Museet og videreudbrede og orientere om Johs. V. Jensens forfatterskab, indsamle effekter og derigennem videreudbygge og forbedre nuværende samling”. Det lyder til, at der kommer lidt mere målrettet og lidt mere system i det. Bestyrelsesmedlemmerne er Ejvind Thomasen, Vagn Tolstrup, Milton Ingildsen, Jens Munk Christensen, Ingeborg Wetche, Poul Jørgensen og Evald Saarup.  Formand bliver Poul Jørgensen. De kaster sig ud at lave et arrangementsprogram og brochurer man kan dele ud.

Johs. V.’s arbejdsværelse til Farsø
Kort efter forsøger man også at få flyttet Johs. V. Jensens møbler til Farsø fra Nationalmuseet. Støtteforeningen skriver til nationalmuseet: ”Det er begrænset hvad vi har at fremvise på museet i Farsø. Det er derfor vores ønske at få forfatterens arbejdsværelse til Farsø. Vi er derfor interesserede i hvilke krav Nationalmuseet stiller både bygningsmæssigt og sikkerhedsmæssigt for at sådant et projekt eventuelt kan realiseres. Det bemærkes, at såvel Farsø Kommune som Johs. V. Jensens familie støtter ideen med at få stuen til Farsø” Fra Nationalmuseets side sætter man sig imødekommende an. Dialogen er i gang. I 2007 går arbejdet i gang med bygningen. Det er fortrinsvis EU midler der betaler, ca. 6 mio. kr. Herefter skal de mange effekter omregistreres, så der går yderligere 3 år. Først i 2011 står museet færdigt. I mellemtiden har museet også fået sin egen institutionsbestyrelse og fået ansat en museumsleder. Støtteforeningen er også drivkraften til at man får forbindelse til Århus Universitet hvor man får mulighed for at indlåne en stor udstilling som har været der få år tidligere. Den kan man også se i dag. I store træk er 2012 udstillingen i dag museets faste udstilling.

Forfatter søskende skal flytte sammen
Støtteforeningen hviller ikke på laurbærerne. Kort tid efter at tilbygningen er taget i brug arbejder man på at Thits Mindestue, der på det tidspunkt har været 20 år på Torvet 1, skal flytte til det fælles museum. Allerede i 2013 køber kommunen nabobygningen der er til salg. Herefter går der nogle år med at skaffe det økonomiske grundlag.

Noget af det første jeg skulle i 2019 var at indvie det nye fælles museum. Det næste var at Thits Venner blev en del af en fælles støtteforening og tog navneforandring til Johs. V. og Thits Venner. Tiden går og det er allerede fem år siden. Men som der blev sagt på generalforsamlingen forleden, så har vi stadig en god og velfungerende støtteforening. På vegne af museet vil jeg gerne sige tillykke til støtteforeningen.

Jørgen Graversen holdt jubilæumstalen. Han var kulturforvaltningschef i Farsø Kommune på det tidspunkt da Støtteforeningen havde planer om udvide museet i Farsø og hente Johs. V. Jensens arbejdsværelse til Farsø.

Kulturforvaltningschefen var med hele vejen
Jørgen Graversen, som på det tidspunkt i 2005 og 2006, var nytilkommen kulturforvaltningschef i Farsø Kommune, husker også tydeligt Støtteforeningens planer. Det fortalte han om i jubilæumstalen, der også handlede meget om betydningen af frivillighed.  

Jeg kan huske, og det har været kort tid før kommune sammenlægningen at borgmester H.O.A. Kjeldsen kom til mig og fortalte, at han havde holdt et møde med nogle frivillige og han kaldte det fra Johs V Jensen Museet.  Nu ved vi jo godt hvad de ville. De vil have det her arbejdsværelse fra magasinet på Nationalmuseet til Farsø. Arbejdsgruppen sad på et tidspunkt med en oversigt over hvad Nationalmuseet havde om Johs V., og vi skulle pege nogle ting ud. Museumsleder Broder Berg var på det tidspunkt nyansat på Vesthimmerlands Museum og kom ind i arbejdsgruppen. Vi skulle så vælge nogle genstande. Mange af de ting som var interessante var allerede udstillet på Nationalmuseet, så dem kunne vi ikke få. Men det største problem var, at de genstande vi skulle have, skulle nykonserveres. Jeg talte op og regnede ud, at vi kunne låne 30 genstande så var der ikke mere budget. Herudover havde vi jo også en tilbygning der skulle opføres, et tilsyn og andre ting der også havde betydning. Vi tog til magasinet i Brede og blev suppleret af et Johs V. Jensens børnebørn. Vi fandt ud af, at det vi ville have med tilbage til Farsø var noget andet end det vi først havde tænkt os. Vi ville gerne vise den Johs. V. som ingen andre kendte. Heldigvis for det, for de genstande vi havde forudbestilt fyldte ingenting og var faktisk noget gammelt ragelse.

Lokale- og Anlægs fonden foreslog os desuden at opføre et rundt museum, for det kunne give en helt anden dimension. Så vi lod den lokale arkitekt arbejde videre med tanken.

Udlånsaftalen for Johs. V. Jensens arbejdsværelse var kun af fem års varighed, herefter skulle den fornyes. Der var der en stor bekymring for blandt politikerne, for betød det, at vi indretter et museum og efter 5 år er der ingenting?. Nu kan vi så i dag se, at det er gået rigtigt godt, men dengang havde man ikke nogen erfaringer.

Endelig nævnte Jørgen Graversen også et sidste usikkerhedspunkt fra dengang.

-Når man bruger EU midler skal man ruste sig med stor tålmodighed, for der skal afrapporteres og laves bilagskontrol i en grad man sjældent kan forestille sig. Jeg kan huske, at vi har siddet her for at lede efter en elektrikerregning på 200 kr. Det var mappe efter mappe. Så det er – og var vigtigt, at have forstand på sit regnskab og budget.

På generalforsamlingen forleden i Støtteforeningen, oplevede jeg noget som jeg ikke har oplevet nogensinde i en forening. Noget som jeg tager som et sundhedstegn som værende overordentlig velfungerende. Der var nemlig ingen afstemninger, selvom der var vedtægtsændringer på programmet. Man er enige om tingene.

Stort tillykke til Støtteforeningen Johs. V. og Thits Venner, lød det fra Jørgen Graversen. 

Støtteforeningens formand i 2024 er Else Marie Spangaard Drost.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: