test

En halv gris leveret lige til døren

GRØNNERUP: Parret Irene og Karsten Zirfelt drev indtil 2007 et stort industrielt grise-landbrug ved Aars med en samlet produktion på mere end 110.000 grise. I 2010 flyttede de imidlertid til et mindre landbrug i Grønnerup ved Strandby.

Parret Irene og Karsten Zirfelt står bag halv-gris.dk, der leverer luksusparterede halve grise lige til døren.

Karsten Zirfelt, der er uddannet på Hammerum Landbrugsskole som driftsleder med svin som speciale, fortæller: – Vi har således i dag ”kun” en årlig kapacitet på 4.500 grise, hvilket gør at vi nu har mulighed for at levere en langt mere kvalitativ gris hvad både angår velfærd og kødkvalitet.

Velfærd for grisen har netop været det punkt der blev sat i højsædet, da konceptet for kødgrossistvirksomheden ”halv-gris.dk” blev skabt med direkte salg til slutforbrugeren.   

– Når vi vælger at levere vores produkt helt ud til slutbrugeren, er det meget vigtigt for os, at vi kan indestå for de levevilkår vores dyr skal eksistere under, og ikke mindst at slutproduktet er af en meget høj kvalitet. Kort og godt – bedre kød giver bedre smag!, siger Karsten Zirfelt.

– For at sikre en ensartethed i produkterne har Karsten og Irene Zirfelt valgt at ZIR certificere deres produktion.  

Ved en ZIR certification forstås den allerhøjeste dyrevelfærd og deraf en ordentlig og ens kødkvalitet. Endvidere sikres miljø korrekt håndtering og en stram politik omkring dyrlæge kontrol samt humane forhold ved slagtning af dyrene.

De løsgående grise, indtager op til 6 gange om dagen naturligt foder i form af majs eller hø, og dermed optager svinene rigelig med vitaminer og mineraler, der sikrer et sundt og kødfyldt dyr.

–  Det har vist sig, at vort fodervalg giver mere raske grise end i traditionelle landbrug. Derfor behøver vi ikke at medicinere vore grise så ofte, fortæller Karsten Zirfelt. 

Når grisen er knap et år gammel er den slagteklar.

Slagtningen foregår på Ravnkilde Slagteri og herefter bringes det slagtede dyr til Den Bette Slagter i Trend, hvor luksusparteringen af dyret foregår. Med luksusparteringen følger også pålæg i form af leverpostej og rullepølse.    

– Kunderne skal blot være klar med fryseren, så kommer vi med den færdigpakkede halve gris, der vejer 40-50 kg og snildt kan være i en 70 liters fryser, siger Irene Zirfelt, der står for distributionen ud til kunderne, der omfatter hele landet.

Vi kan levere indenfor en uge fra bestilling, fortsætter Irene Zirfelt. Landet er inddelt i zoner, således man kan regne med en bestemt dag for levering. Lige for øjeblikket tager Irene Zirfelt ugentligt en tur over Fyn og videre til Sjælland for at levere halve grise til kunderne. I starten kørte jeg med en køletrailer spændt efter vores personbil, men den er altså nu blevet udskiftet med en kølebil, så vi kan fragte mere.

Det særlige ved vores service er at vi leverer varen lige til døren, pakket og mærket lige til at putte i fryseren og der følger sågar opskrifter med fra vores slagter, lyder det videre fra Irene Zirfelt, der mødes med hver enkelt kunde, idet der er aftalt leveringstidspunkt og afregning straks ved levering.

Prisen er for øvrigt også konkurrencedygtig med kun kr. 29,- pr. kg.                    

Irene og Karsten Zirfelt har kørt deres markedsføringsindsats for deres virksomhed på en anden måde end forsigtige vesthimmerlændinge ellers normalt vil gøre. De har fra første færd satset på hele Danmark, frem for kun at satse på lokalområdet. Med avisannoncer og hjemmeside, har halv-gris.dk på nuværende tidspunkt rent faktisk bedre fat i Sjællands-området end lokal-området i Vesthimmerland. Men der vil nu blive gjort en indsats for, at også lokale, kan nyde godt af en halv gris fra Irene og Karsten Zirfelts landbrug.

FAKTA:
Ved ZIR certificeringen bliver følgende punkter strengt overholdt:

1.       – Smågrise tilføres kun fra SPF godkendte leverandører og kun i kørsler med 
 max 300 smågrise under godkendte plads- og tids korrekte transporter.

2.       – Ved tilgang af grise sikres dyrlæge kontrol, og systematisk medicinering           foregår slet ikke.

3.       – Grisestien er med ordentlige pladsforhold og med udskiftning af strø-hø i daglige fastlagte intervaller.

4.       – Fodring sker 6 gange dagligt, hvilket sikrer en ensartet og stabil vækst.

5.      –  De af fødevare myndighederne forlangte dyrlæge kontroller overholdes gennem hele grisens levetid (typisk 3-4 kontroller).

6.       – Ved kørsel til slagtning transporteres kun 40 grise ad gangen, hvilket sikrer et minimum af stress for dyrene. Igen overholdes krav til plads og tidsplaner for kørslen. Kørslen må max. tage en time.

7.       – Slagtning foregår på et professionelt, fødevare- og veterinærgodkendt slagteri, og selvfølgelig med et minimum af stress for den enkelte gris.

8.        – Pakningen foretages på slagteriet og er emballeret i godkendte materialer.

9.        – Udbringningen foregår i godkendte køle-biler, hvilket sikrer kunden en frisk og fersk vare håndteret efter korrekte fødevare procedurer og altid under 24 timer efter opskæring.

    

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: