FARSØ: Formand for Sundhedsudvalget, Kirsten Moesgaard kunne godt have sparet sig det lune tøj, da hun i dag skulle tage det første spadestik til en udbygning af plejecenter Højgården med 10 boliger til sen-hjerneskadede.
For da hun skulle stikke spaden i mulden, foregik det indendørs i fællessalen i en trillebør. Det voldsomme stormvejr med slagregn havde nemlig fået arrangørerne til at flytte spadestikket inden døre.
Centerleder Susanne Glrup indrømmede, at det var lidt ”kyllingeagtigt”, men på den måde fik også ældrecentrets beboere mulighed for at deltage. Hun bedyrede dog, at jorden i trillebøren var den ægte vare fra arealet, hvor gravkøer allerede nu er gået i gang med at forberede byggeriet at de 10 nye boliger.
22 millioner kroner kommer tilbygningen til Højgården til at koste. En udgift som Vesthimmerlands kommune, dog hurtigt tjener hjem igen, idet op til flere vesthimmerlandske borgere i dag er anbragt i et dyrt plejetilbud udenfor kommunen.
Tilbuddet i Farsø i forbindelse med ældrecenter Højgården henvender sig til sen-hjerneskadede, altså personer over 60 år, som har brug for en særlig pleje og genoptræning i forbindelse med deres hjerneskade.
Det er det første tilbud i Vesthimmerlands kommune til borgere i den målgruppe, så der er også store forventninger til ledelse og medarbejdere til denne nye opgave. Det er endnu ikke fastlagt hvor mange nye stillinger, der bliver oprettet i forbindelse med det nye plejefløj, men der vil under alle omstændigheder være tale om særligt uddannet eller efteruddannet personale.
Oprindeligt var det tanken at boligerne skulle ligge i det tidligere plejehjem Grønhøj i Østrup. Men beregninger viste, at man vil kunne opnå stordriftsfordele ved at anlægge boligerne i forbindelse med plejecenter Højgården, der i øvrigt også – meget praktisk, har Sundhedscenter Vesthimmerland og Farsø Sygehus liggende lige om hjørnet.
– Vi har et lignende tilbud til dem der er yngre end 60 år på Østreboulevard i Aars. Det er rigtig godt at vi nu får tilbud, der passer til de individuelle behov som henholdsvis yngre og ældre hjerneskadede har, siger Kirsten Moesgaard.
De 10 nye boliger, som beboerne lejer på helt almindelige lejevilkår er store og rummelige og indrettet til brug af de hjælpemidler som beboere og personale har brug for i hverdagen, som f.eks, lifte.
Desuden vil der blive oprettet et særligt genoptræningsafsnit, som også Højgårdens øvrige beboere vil kunne benytte sig af. Omvendt vil de senhjerneskadede også kunne få stor nytte af sansehaven, som Højgårdens beboere indtil nu har haft for sig selv.
Den nye fløj for sen-hjerneskadede forventes indviet omkring den 1. juni 2012, hvor der allerede er beboere som er klar til at flytte ind.