En australsk oplevelse i Farsø

FARSØ: Det er noget af en omvæltning at komme fra en storby på den anden side af jordkloden -og fra 40 sommergrader, og så dumpe ned i lille Farsø i vinterkulden.

Louisa Starkey og Lise Nielsen i deres spejderuniformer i sneen. Det var første gang at australske Louisa havde oplevet sne.

Men det har netop været en del af udfordringen for 17-årige Louisa Starkey fra Adelaide i Australien, der som en del af et internationalt spejderudvekslingsprogram har opholdt sig seks uger i Farsø.

Louisa Starkey har været privat indkvarteret hos jævnaldrende Lise Nielsen i Farsø, der i efteråret selv var i Australien og boede privat hos en familie en halv times kørsel fra Adelaide.

Begge piger har derfor fået en god indsigt i hver af hinandens kulturer, og der har derfor været rigeligt at tale om og opleve, mens Louisa Starkey har opholdt sig i Farsø.   

Louisa Starkey fortæller at Danmark og Australien trods alt minder meget om hinanden.

Der er den samme venlige og uformelle omgangstone. Dog tiltaler man lærerne i skolen ved efternavn, som den eneste forskel hun har bemærket.

Af andre forskelle nævner Louisa Starkey, at man i Australien bærer skoleuniform, og at man som skoleelev ikke er påtvunget at lære fremmedsprog.

Det der nok har gjort størst indtryk er kulden og ikke mindst sneen. Louisa Starkey har aldrig før oplevet sne, og en temperatur under 10 grader i Adelaide om vinteren, hører så absolut til sjældenhederne, fortæller hun.

I det hele taget har Louisa Starkey nydt opholdet i Farsø, og ikke mindst at blive indlemmet som en del af familien hos Lise Nielsen. Selv kommer Louisa Starkey fra en stor familie, og specielt var det da, at fejre jul langt væk hjemmefra, fortæller hun, men til gengæld vil den danske julehygge sammen med Lises familie og en ægte White Christmas(hvid jul), gå ind i erindringen som noget helt særligt.

Louisa Starkey har fulgt Lise Nielsens dagligdag med skolegang, lektier, fritidsaktiviteter og naturligvis spejderbevægelsen i Farsø. Det blev da også til et spejdertræf ved Kolding, ligesom Louisa Starkey fik lejlighed til at mødes med de øvrige 8 australiere, der også er med i det dansk-australske spejderudvekslingsprogram. Desuden inviterede Lise Nielsen på tur i Tivoli og Zoo – og på en af Farsøs egen begivenheder op til jul, nemlig at blive hejst 80 meter op over Farsø i en lift.

Det var en oplevelse at se Farsø og egnen fra oven, fortæller Louisa Starkey, der selv kommer fra en aktiv storby på 1,1 mio. indbyggere, som en skarp kontrast til lille Farsø.               

I løbet af de seks uger opholdet har varet, har de to piger nærmest skabt sig et søsterforhold, som for begges vedkommende helt sikkert byder på genvisit.                                      

Når Louisa Starkey kommer tilbage til Australien skal hun holde foredrag og fortælle om Farsø og Danmark. – Jeg kan virkelig kun opfordre andre til at besøge Danmark. Det er ligeså smukt og venligt som jeg havde forestillet mig, slutter Louisa Starkey, der i søndags rejste tilbage til Australien med mange gode danske minder i rygsækken.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: