FARSØ: I slutningen af februar fyldte Søren Virenfeldt 70 år. Han er nu klar til at gå på pension efter en lang karriere, der både har indeholdt iværksætteri, aktivitet i foreningslivet og politisk engagement. Det hele med en forankring i Vesthimmerland, særligt Farsø.
De fleste forbinder nok Søren med Solhaven, men ud over at være forstander på Solhaven, har Søren igennem årene involveret sig aktivt i et hav af andre fronter.
I sine unge år, var Søren således medvirkende til at starte den første ungdomsklub i Farsø. Derudover var han i 15 år aktiv i sejlklubben Nautilus i Hvalpsund, hvor han var initiativskaber til en juniorafdeling, som kunne lære sejlerinteresserede unge fra lokalområdet at begå sig på vandet i forskellige discipliner. Juniorafdelingen voksede sig stor under Sørens ledelse og arrangerede mange og store stævner i Hvalpsund, bl.a. udtagelse til VM for optimistjoller, og EM udtagelse for Vindsurfere.
Søren er oprindelig uddannet murer. Han har dog altid brændt for at arbejde med unge, og da krisen kradsede i byggebranchen i starten af 1980’erne, fik han muligheden for at skifte spor. Han fik ansættelse som pædagog på den daværende ungdomsinstitution under Københavns Kommune, Vitskøl Kloster. I sin tid som ansat på Vitskøl Kloster, var Søren initiativtager til at starte Vitskøl Kloster fodboldklub.
Med en ukuelig tro på, at man kunne hjælpe de unge bedre end de blev på Vitskøl kloster, kastede Søren sig i 1985, sammen med nogle kollegaer fra Vitskøl Kloster ud i et projekt, finansieret af Københavns kommune, for uanbringelige unge, som blev anbragt i et hus i Farsø. Søren blev leder af dette projekt, som endte med at bliver forløberen til ”Solhaven”.
Da Københavns kommune lukkede deres lille projekt i Farsø, tog Søren sammen med tre kollegaer fra Vitskøl Kloster-tiden, i 1987, initiativ til at starte ”Opholdsstedet Solhaven”. De unge, som Solhaven henvendte sig til, var en målgruppe, som ingen andre opholdssteder kunne magte. Solhaven var igennem mange år en stor succes, som gav mange af de unge, der var opgivet en ny start på livet.
Solhaven blev en inspiration for mange i branchen. Således var der mange besøg af fagfolk og ministre både fra ind- og udland.
En politianmeldelse indgivet af Vesthimmerlands Kommunes daværende socialchef, og den deraf følgende retssag blev dog enden på Solhaven, som i 2013 gik konkurs. Søren og 11 kollegaer stod tiltalt for en lang række tilfælde af vold og overgreb mod de unge, som de igennem årene havde forsøgt at hjælpe til et bedre liv. Han og alle øvrige blev dog i 2015 pure frikendt for alle forhold. Og det stod efterhånden klart for alle, at den sag aldrig skulle være startet. Skaden var dog sket, Solhaven var gået konkurs, og et opholdssted for 35-40 unge mennesker, samt 150 arbejdspladser var tabt i Farsø.
Sideløbende med driften af Solhaven, stiftede Søren, sammen med en kompagnon Himmerlands Rådgivningscenter (HRC) i 1991. HRC startede som et konsulentfirma, hvor Søren og hans kompagnon var ude og rådgive andre i branchen. Det blev dog hurtigt tydeligt, at der var behov for en særlig indsats, hvorfor HRC udviklede sig til et botilbud, der stod for individuelt tilpassede botilbud for voksne med massive psykiatriske udfordringer, udviklingshæmning mm., samt i nogle tilfælde domme til behandling. I 2020 skete der et generationsskifte i HRC, som nu drives af Sørens børn og hans kompagnons barn under navnet ”Botilbud på Tværs”.
HRC har i alle årene været særdeles aktive. I 1996 etableredes Himmerlandsskolen i Hornum i samarbejde med social- og justitsministeriet. Derunder har Søren, i HRC regi, deltaget i samarbejde med socialministeriet om at etablere et opholdssted til unge indvandrere, Skjoldborghus, her var Søren Bestyrelsesformand. HRC stod ligeledes bag oprettelsen af SPUK (socialpædagogisk Udviklings og Kursus Center) som tilbød specialuddannelse til institutioner/opholdssteder over hele landet.
I forbindelse med tilblivelsen af ”ungdomssanktionen”, var Søren rådgiver for Justitsministeriet, og han har ligeledes været medlem af Regeringens voldspakkeudvalg, en post hvortil socialministeren udpegede ham.
På den lokalpolitiske front, har Søren i to perioder været medlem af Kommunalbestyrelsen i Farsø, valgt på en byliste. Søren var i begge perioder kulturudvalgsformand. Han er fortsat politisk aktiv, nu i Vesthimmerlandslisten, som er repræsenteret i Byrådet i Vesthimmerlands Kommune.
Søren har gennem årene bestridt en række bestyrelsesposter på diverse skoler og uddannelsesinstitutioner. Han er i dag næstformand i bestyrelsen for Rørbæk Omsorgshjem, som er beliggende i Nørager, og er Byrådets repræsentant i bestyrelsen for CKU Himmerland.
Den 1. april 2023 starter Sørens pensionist tilværelse. Planen er, at han blandt andet skal bruge tiden på, at indhente de mange ferier og rejser, som aldrig blev til noget på grund af et aktivt arbejdsliv. Derudover er der nok et byggeprojekt – eller to, hos hans børn, der kræver en kyndig rådgivning fra den gamle murer.
Dagen markeres med en reception på Hotel Farsø.