ERTEBØLLE: I mere end 6.000 år har en lille familiehemmelighed ligget begravet i den verdensberømte køkkenmødding i Ertebølle.
Nemlig at to skeletter af en mand og en ca. 2-årig dreng faktisk er far og søn. Faren var i forvejen berømt blandt arkæologer og går under navnet ”Ertebøllemanden”. Hans næsten komplette skelet blev sammen med sønnens knogler udgravet af arkæologer fra Nationalmuseet i 1890’erne.
Opdagelsen af familieforbindelsen er et af mange resultater af et kæmpe forskningsprojekt, som forskningschef Bjarne Henning Nielsen på Vesthimmerlands Museum har bidraget til.
En ændring til historiebøgerne
– I øvrigt det samme studie, der med professor og DNA-forsker Eske Willerslev i spidsen, for nyligt fastslog, at nutidens etniske danskere ikke stammer fra stenalderens danskere, som vi ellers har gået rundt og troet, oplyser Vesthimmerlands Museum, der videre i et nyhedsbrev fortæller:
Ved at undersøge og analysere DNA-materiale på 100 stenalder-skeletter har forskerne fundet frem til, at danskere stammer fra mennesker, som maksimalt har været her i 6.000 år – og altså ikke siden den seneste istid for godt 15.000 år siden. Analysen af de to skeletter i Ertebølle afslørede så også, at det ikke bare er en mand og nogle barneknogler fundet på en køkkenmødding, men far og søn. Dermed bliver historien pludselig mere levende og nærværende.