El-priser – en rigtig lyseslukker

FARSØ: El-priserne er på himmelflugt, og det har fået de fleste til at kigge på deres el-forbrug, og se på om der er steder der kan spares.

Sådan er det også i Farsøs butikker og Farsø Rådhuscenter. 

Hvert andet lys slukket på centergangene
I sidste uge besluttede Centerforeningen i Farsø Rådhuscenter at slukke hvert andet LED lys på centergangene.

På centergangene i Farsø Rådhuscenter er hvert andet LED-lys slukket.

-Vi skal spare, det er fornuftigt og så viser vi samfundssind, siger formand for Centerforeningen, Finn Bisgaard fra Din Tøjmand, men ikke mindst er det for at holde vores strømregning i snor.  

Ud over de færre tændte lysrør, så har vi også kigget på vores aftentænding, som afkortes med 30 minutter. Det vi sige, at lyset slukkes helt i det meste af centret kl. 21.30, efter rengøringen har været der.  

Vi har også kigget på blæserne over indgangene, som fordeler varmen rundt i centret. De kører på el, mens varmen heldigvis kommer fra fjernvarmen. Fjernvarmen har ikke meldt stigninger ud.

Vi har også besluttet, at lystæpperne over centergangene ikke kommer op til jul i år, men derfor vil centret alligevel blive pyntet lige så flot op som vi plejer. Lysparasollerne udenfor centret, som centret betaler el’en til, har vi også foreløbigt valgt at undlade af sætte op til jul, fortæller Finn Bisgaard.

Men også butikkerne har kigget på deres individuelle el-forbrug.

Selv har Finn Bisgaard slukket det ene rør i 25 kassetter i butikken. Og så slukker lyset i vinduesudstillingen kl. 18.15.

Rema har slukket 1/3 af lyset
Og Rema 1000 er gået grundigt til værks.

-Jeg har slukket 1/3 af loftslyset i butikken, fortæller købmand Niels-Jørgen Markussen. Jeg ser ind i en ekstra strømregning på mellem 500-800.000 det næste år hvis jeg ikke gør noget. I august måned er jeg gået fra en strømregning på normalt 15-30.000 kr. om måneden til 76.000 kr. Jeg har også kigget på mine sensorer ude på lageret, som vi slukke lyset hurtigere. Desuden vil sodavandskølerne i butikken, som vil blive begrænset til færre enheder. Det er det jeg gør lige nu. Der er kun mig til at betale.

Andre vaner
Også hos Den Gode Smag og Centerkiosken, som har mange maskiner tændt i åbningstiden, kigges der på hvad der kan slukkes.

Ulla Magnussen, Den Gode Smag fortæller at der vil blive sat mere el-besparende  lys op over disken, men vi kigger også på vore vaner i køkkenet. Ovnen skal fyldes op, der skal vaskes færre gange om dagen og frituren skal slukkes eller skrues ned når den ikke bruges.

Claus Christensen fortæller at Centerkiosken har fjernet nogle kølere og der også snart vil blive lukket ned for softice. I spillehallen vil der blive slukket lys, når der ikke er nogen. Må ikke gå ud over indkøbsoplevelsen
I centrets øvrige butikker er det – ligesom hos Din Tøjmand, især loftsbelysningen man kigger på. Der slukkes lys rundt omkring, så længe det ikke går ud over indkøbsoplevelsen.             

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: