Efterskoleklasse skal være frontløber i klimakampen

VESTERBØLLE: Som den første efterskole i Danmark starter Vesterbølle Efterskole fra næste skoleår en 10. klasse, hvor der er fokus på klima – 100%

-KLIMA10, kalder vi den. Den er den første af sin slags i Danmark og Vesterbølle Efterskole bliver dermed frontløber ved at sætte klimaet på skoleskemaet i form af en dedikeret 10. klasse, som udelukkende arbejder med klima, fortæller forstander Martin Diget Aamann og fortsætter:

De unge ønsker at sætte en ny kurs
Den store klimaudfordring kræver både handling og indsigt – og helst på en måde, hvor de to går hånd i hånd. Handling uden indsigt giver som regel bare nye eller flere problemer, og indsigt uden handling gør ingen forskel. Derfor er der voldsomt brug for, at vi klæder vores unge mennesker på til denne opgave og giver værktøjerne og mulighederne for også at handle på det. Derudover ser vi et behov og en interesse hos de unge. De brænder for at sætte en ny kurs mod en mere bæredygtig fremtid, og den tendens ønsker vi som efterskole i høj grad at omfavne.
 

Tiltaget med KLIMA10 harmonerer samtidig utrolig godt med det dannelsesprojekt, vi som efterskole værner om og er stolte af.  

Fokus på FN’s 17 verdensmål
Indholdet vil basere sig på undervisning i alt, hvad der har med klima at gøre og centrere sig omkring FN’s 17 verdensmål. Eleverne klædes fagligt på, så viden og indsigt danner grundlag for de aktiviteter, de også skal kaste sig ud i – aktiviteter som gør en forskel for klimaet. Eleverne skal have lov til og opfordres til at handle som en del af deres læringsproces. Med andre ord skal de ud og praktisere deres viden og prøve ting af. 

Der vil være forskellige klimaprojekter og -forløb samt samarbejder med eksterne aktører. Alt sammen noget der meningsfuldt kan klæde eleverne på som medborgere i et globalt samfund i en dyb klimakrise. 

Ture ud af huset og en rejse bliver også en del af KLIMA10.  

-Og jo man kan godt rejse, selvom man vil slå et slag for en grønnere fremtid – mener vi, siger Martin Diget Aamann og forklarer videre: 

Når eleverne afslutter KLIMA10 er målet, at de ikke blot ved en masse om klima men faktisk også handler på deres viden og træffer bevidste valg, som kan være vigtige skridt til en mere bæredygtig verden. 

KLIMA10 er fri i forhold til det normale pensum og dermed også folkeskolens afsluttende prøver. Eleverne afslutter i stedet KLIMA10 med en intern prøve i emnet klima.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: