HVALPSUND: Efteråret er så småt ved at indfinde sig, og som man har gjort det i århundreder, høster man jordens udbytte og gør klar til at starte forfra igen, med at planlægge og klargøre jorden til næste år.
Således også på Herregården Hessel i Hvalpsund, hvor alle efterårets gøremål på landet demonstreres i dag søndag – og vel at mærke som i gamle dage.
Denne dag vises forskellige fåreracer. Man kan få en snak med avlere, eller man kan se klipning af får, og desuden kartning og spinding af ulden.
På markerne rundt om Hessel vil der være livlig aktivitet når Veteranklubben Vesthimmerland møder op med de gamle traktorer for at pløje, harve og så. Desuden er der spredning af møg -”guldet” som får det hele til at gro.
Karlelauget er i marken og hjælper med roeoptagning, og der bliver taget kartofler og gulerødder op af ”daglejerne” (børn og voksne), og gæsterne er velkomne til at tage en pose med hjem.
Der vil være konkurrencepløjning med pløjere der tidligere har vundet pløjemesterskabet både lokalt, amts regions og Danmarksmesterskab. Derudover kommer der pløjere der har vundet Nordisk mesterskab, Europæisk mesterskab og sågar en verdensmester.
Hvis man vil se de fremskridt der er sket med ploven i gennem tusind år, så kom til ”Årtusinders markarbejde”. Dette viser pløjning med hest- først med bondestenalderens krog-ard, så kommer hjulploven og dernæst en almindelig plov. Dernæst kommer en række veterantraktorer. Den første er 100 år gammel og bliver kørt af tidligere borgmester Knud Kristensen – den sidste er nutidens store maskine!
Et andet sted vil der blive vist tømmerkørsel med hest, hvor man kan se de forskellige discipliner indenfor færdigheder med hest og bugsering af tømmer.
Overalt på Hessel vil der vises forskellige former for levendegørelse. Smedene arbejder i den gamle smedje, væverne ved vævene i forvalterboligen og trædrejerne ved bænken i værkstedet. På gårdspladsen er rebslageren i gang. Her kan børn også lave sæbebobler.
I laden vil der være salgsboder, og i forvalterboligen og stuehuset vil der være arbejdende stande og udstilling af forskellige former for håndværk og husflid.
Som en nyhed er der lavet en temaudstilling i stuehuset om besættelsestidens mad og husholdning. I køkkenet kan man smage bygfranskbrød og boghvede-pandekager. I de forskellige rum vil der bla. være mørklægningsgardiner og en radio, der fortæller befrielsesbudskabet, en udstilling om tobaksdyrkning under krigen, en rum omdannet til systue hvor der repareres tøj og sokker, og et rum hvor man kan smage Richs kaffe og høre historier om erstatningskaffe og andre erstatningsvarer. Overalt vil der være smagsprøver.