Drikkevand i Vesthimmerland på bekostning af grøn omstilling?

Per S. Havbro

Per S. Havbro

Af: Per Havbro, Bestyrelsesmedlem i Farsø Vandværk

På baggrund af deltagelse i borgermøde mandag d. 17. juni i Dronning Ingrid hallerne har jeg en bekymring for grundvandet og derved drikkevandet i Vesthimmerlands Kommune.

Helt forståeligt fyldte solceller og vindmøller meget denne aften, sammenholdt med BioCirc og Vesthimmerlands kommunes håndtering af området i Holme og opland.

Hvis jeg kigger på det fremtidige Power-to-x anlæg og de slides der blev fremlagt denne aften, sidder jeg tilbage med en bekymring i forhold til grundvandet og derved drikkevandet i Vesthimmerland.  

Når jeg sammenholder størrelsen på Power-to-x anlægget i Holme med Energistyrelsens forventninger til vandforbrug skal der til 1 GW brintproduktion bruges 0,9 mio.m³ Ultra rent vand svarende til 1,4 mio. m³ grundvand. Som jeg læser slides, vil der blive et 2 GW anlæg i Holme (mit skøn) svarende til 2,8 mio. m³ grundvand. Det er hvad 50.000 personer bruger på 1 år, der bor ca. 37.000 i Vesthimmerlands Kommune. Dvs. at belastningen af vores grundvand fordobles med dette anlæg.

Til sammenligning bruges der i Løgstør, Aalestrup, Aars og Farsø vandværker samt Fjerkræslagteriet i Aars ca. 2 mio.m³ vand om året jf. indvindingstilladelser.

Det giver mig grund til nedenstående bekymringer.

Min bekymring går på at der i Holme ikke er nogle alternativer til grundvand, i fremstillingen af Ultra rent vand, idet havvand og spildevand ikke er aktuelt i Holme. For det første er der intet havvand i Holme. For det andet, er det planen at spildevandet fra Vesthimmerland skal pumpes til renseanlægget i Mariager. For det tredje er det urealistisk, at BioCirc kan udvinde denne mængde vand fra deres biogasproduktion.

Jeg bliver grundlæggende bekymret for at der er et økonomisk incitament til at bruge grundvand, da grundvand er det suverænt billigste at omdanne til Ultra rent vand.

Der er ingen steder italesat hvad skal der ske med det opkoncentrerede spildevand – Rejekt vand?  Rejekt vandet er det opkoncentrerede spildevand, der opstår, når der produceres Ultra rent vand til Power-to-X.  På 1,4 mio. m³ grundvand bliver der ca. 450.000 m³ rejekt vand når der dannes 950.000 m³ Ultra rent vand.

Hvad skal der ske med det Ultra rene vand efter brinten er udvundet? Skal det afledes til bæk og hvilken betydning får det for miljøet deromkring?

Hvad skal der ske med rejekt vandet?

Jeg har en bekymring omkring den voldsomme mængde grundvand der skal bruges i Holme. Hvilken betydning vil det få for grundvandet andre steder i Vesthimmerland når der skal hentes så store mængder? Får det betydning for kvaliteten på drikkevandet i de omkringliggende byer?

Jeg er bekymret over at det ikke blev italesat på borgermødet og jeg kan ikke se om det er tænkt ind i projektet. Det er yderst vigtigt, at der geologisk bliver beregnet på hvilken betydning en så stor indvinding af grundvand får i Vesthimmerland.

Det er ikke ukendt, men veldokumenteret, at grundvandet i Danmark er under pres med forekomster af forskellige uønskede stoffer, herunder nedbrydningsprodukter fra pesticider og lign. – Vesthimmerland er ingen undtagelse!

Nå jeg ser på den forureningssag, som veldokumenteret, blev fremlagt på borgermødet (Og som har været kendt siden 2021- den blev først løst i sidste uge) – kan jeg ikke undgå at blive bekymret for drikkevandet. Her tænker jeg på om vores kommune kan håndtere den energipark som er planlagt. Er projektet fuldstændig gennemtænkt? Opstår der problemer, har Vesthimmerlands Kommune og BioCirc viljen og evnerne til at få det løst. Ikke mindst når man kigger på omtalte forureningssag hvor det virker til at viljen til at få det løst – ikke er ved hverken Vesthimmerlands Kommune eller BioCirc.

Hvordan skal det gå – hvis der opstår en katastrofe der berører grundvandet? Her kan jeg ikke helt lade være med at tænke på situationen for borgerne i Ølst.

Jeg forlod borgermødet med det indtryk, at den grønne omstilling som Vesthimmerlands Kommune ønsker for at nå klimamålene, handlede om flest mulige arbejdspladser til laveste pris. Hvilke konsekvenser energiparken reelt har for vores vandmiljø var slet ikke italesat. Projektet virker uigennemtænkt.

Ovenstående tal og fakta er taget fra slides på borgermødet samt fra Vesthimmerlands Kommunes, BioCirc, Miljøstyrelsens og Energistyrelsens hjemmesider.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: