FARSØ: Takket være en donation fra Anna Holms Fond, Aars er det været muligt at igangsætte et 1 årigt forskningsprojekt på Medicinsk Dagafsnit i Farsø, der er en del af Klinik Medicin, Aalborg Universitetshospital.
Forskningsprojektet ledes af professor Janne Seemann fra Aalborg Universitet i samarbejde med ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital, Farsø, Gunnar Lauge Nielsen.
Hurtigere og bedre udredning
Der har i de seneste år været betydelig fokus på hurtig udredning af patienter, der kunne mistænkes for at have kræft eller anden alvorlig sygdom. For at imødekomme dette behov er der bl.a. i Farsø blevet oprettet et Diagnostiske Center, hvis primære opgave er at gennemføre hurtige udredninger af denne patientkategori.
Skal ikke vække unødig bekymring
De hidtidige erfaringer er, at der kun påvises kræft i ca. 10% af de gennemførte udredningsforløb. For disse patienter er den hurtige udredning naturligvis en klar gevinst. Men for den langt større patientgruppe, der måske aldrig selv har været bekymrede for at fejle noget alvorligt, kan indrullering i sådanne accelererede forløb derimod forestilles at vække unødig bekymring. De fastsatte tidsgrænser betyder, at indkaldelse og planlægning overvejende foregår per telefon, hvilket i en række tilfælde bidrager til ængstelse blandt patienter og pårørende. Udover denne bekymring kan disse accelererede udredningsforløb påvirke patienterne på anden vis.
Skabe viden om patientoplevelser
For at afdække patienternes oplevelser af disse accelererede diagnosticeringsforløb i forbindelse med uspecifikke symptomer igangsættes en dybdegående kvalitativ undersøgelse. Med udgangspunkt i patienternes egne oplevelser er formålet at skabe viden om patientoplevelser med accelererede udredningsforløb i Diagnostisk Center, Farsø, i et longitudinelt perspektiv.
Man følger 10 patienter
Undersøgelsen gennemføres i 2 hovedfaser: Fase 1: En dybdegående kvalitativ undersøgelse af patienternes oplevelse af udredningsforløbene i Diagnostisk Center. Her følges ca. 10 patienter fra de indkaldes til første undersøgelse og indtil 1 måned efter afslutning af udredningsforløbene.
Fase 2: En analyse af processerne og strukturerne i Diagnostisk Center i forbindelse med udredningsforløbene. Gennem feltstudier og kvalitative interviews med læger og sygeplejersker afdækkes processer og strukturer, der faciliterer udredningsforløbene og påvirker patienternes oplevelser. Sådanne organisatoriske processer og strukturer er ofte usynlige for patienterne og lader sig derfor vanskeligt belyse sufficient gennem patientoplevelser.