HVALPSUND: Med største selvfølge, skinnede solen og bød på det flotteste sensommervejr i forbindelse med Fåredag på Herregården Hessel i søndags.
Ligesom ved sæsonens øvrige store arrangementer: Hestedag og Høstdag, trak det interessante program for dagen, lidt over 1.000 besøgende indenfor til den 32. udgave af fåredagen.
Adskillige fåreracer stod placeret i båse bag laden, hvorfra de havde den flotteste udsigt over markerne og til Limfjorden.
Imens havde de mange frivillige, heriblandt koordinator Janni Sørensen og 21 udstillere travlt med at give de besøgende en hyggelig oplevelse
Hobbyfolk med uld, skind, garner og fremstilling af nogle af de mest kreative kreationer befandt sig i hovedhuset, i gårdspladsen, i laden og i lunden. Her hang uldgarner, skind, sjaler, trøjer, filthatte m.m. side om side, mens man sendte en kærlig tanke til de uldne får som stod til udstilling i foldene bag Hessel.
Blandt dagens mange relaterede aktiviteter var der fåreklipning og fårede aktiviteter for børnene.
Et andet imponerende syn var hyrdehundene som konkurrerede på markerne om at holde fåreflokkene samlet og lede dem tilbage i foldene. Med til opvisningerne hørte også de flotte uldne modeller, der tog sig en tur op og ned af catwalken, som var opstillet på Hessels gårdsplads.
Ulden er en ting, noget andet er kødet og mælken. Det kunne de mange udstillere give eksempler og smagsprøver på sammen med en række andre naturprodukter såsom honning og økologiske grøntsager. Var man sulten til et helt måltid bød fåredagen på spidstegt lam, fårepølser og håndmadder belagt med pålæg fra lam og får.
Netop udkommet af fåreavl – og i særdeleshed bevarelsen de gamle danske fåreracer, såsom Hvidhovedet Marsk, Hulsig og Ertebølle fåret er formålet med Fåredagen på Hessel. Derfor var der også i løbet af dagen flere foredrag om vigtigheden af at bevare fårenes egenskaber til afgræsning frem for kun at fremavle fårene til kød, mælk, skind og uldproduktion.
Med andre ord gav fåredagen viden, sjov og spænding for såvel fagmanden, som familien der kom efter de gode oplevelser.