De store offentlige Skt. Hans bål er også aflyst i år

FARSØ-EGNEN: Heller ikke i år bliver det ligetil at være arrangør af et Skt. Hans arrangement.

For andet år i træk er det Corona-situationen og dens restriktioner der gør det omstændigt for de mange hyggelige Sankt Hans arrangementer i lokalområdet.

Derfor er de fleste også aflyst – i hvertfald de store offentlige af slagsen. Trend Strand, Hvalpsund Strand, Farsø Søanlæg, der samler mange hundrede til hygge med bål, taler, midsommervise og musik, har aflyst deres Skt. Hans arrangementer onsdag aften i næste uge.  

For uoverskueligt
I Farsø Søanlæg samler Skt. Hans arrangementet normalt flere hundrede deltagere. Det er DDS-Spejderne i Farsø, der står bag

-Med et forsamlingsloft på højst 100 personer – og derover inddeling af folk i zoner i Søanlægget for at overholde reglerne, så bliver det for uoverskueligt for os til et offentligt sted hvor alle har adgang. Vi ønsker ikke at agere politibetjent i et arrangement, der i forvejen kræver meget af os, siger Per Havbro fra DDS Spejderne.

Det samme gælder i Trend. Per Godsk, formand for Sommerhusforeningen i Trend har kontaktet Politiet omkring reglerne. Vi har fået at vide at vi frit må samles 100 omkring bålet, som det udendørs forsamlingsloft lige nu foreskriver, ellers skal vi inddele folk i sektioner.

Da Trend er et af de største Skt. Hans arrangementer i området med op til 500 deltagere på stranden, så har sommerhus foreningen igen i år valgt at aflyse.

-Vi ser i stedet frem til vores årlige strandrensning den 26. juni og bruger vore kræfter på det, fortæller Per Godsk.

Også i Hvalpsund har borgerforeningens pr-gruppe besluttet at aflyse det store Skt. Hans bål på Hvalpsund Strand.

-Selvom det helt sikkert havde været ekstra indbydende at stå ud på den nye badebro i år og kigge på bålet derfra, så kommer vi ikke uden om, at skulle inddele folk i zoner. Det er et stort arbejde og ansvar. Derudover bliver det svært at få lyden fra musik, midsommervise og tale ud til folk når de står så spredt. Derfor springer vi over i år, fortæller Grethe Østergaard fra borgerforeningens PR- gruppe.         

Walk by i Ertebølle
I Ertebølle griber man det til gengæld anderledes an – ligesom sidste år. Her er der tale om en aften gåtur – med en rute der går forbi bålet på Sønderstrand – en såkaldt ”walk by”. Men der bliver altså ingen fællessang eller tale.

-Det forløb rigtigt fint sidste år, fortæller Per Frederiksen fra Ertebølle Samvirke.  Man går sammen i bevægelse i passende grupper fra Gl. Møllevej, forbi bålet ved Sønderfjord, rundt om Ertebølle Hoved og op ved Bjerget. Bålet tændes 21.30.        

Borgerforeningsbål
Flere borgerforeninger i de mindre byer afholder lokale bål. Det er typisk med spisning og tilmelding og på den måde har man styr på hvor mange personer der samles.         

Find bålfadet frem
Det kan derfor godt være, at man rundt omkring i de private haver i stedet finder bålfadene eller grillerne frem for at fejre Skt. Hans. På den måde kan man alligevel markere Skt. Hans i hyggeligt samvær på en forhåbentlig tør og lun sommeraften

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: