De lækreste kager serveret på Hessel

HVALPSUND: I gamle dage var det meget almindeligt, at der blev inviteret til søndagskaffe med kage.

Således var det også i dag, hvor Herregården Hessel inviterede til Store Kagedag.

Kagedagen er en meget populær tradition på Hessel, hvor den blev afholdt for ellevte år i træk.

Der var kø udenfor Hessels cafe til de lækre kager og der kom hele tiden nye gæster til.

Som sædvanlig, var der en lang kø af lækkersultne der ventede på at komme til kagefadene kl. 14.00, da 2 timers arrangementet startede. For det er med at være på plads mens udvalget er størst!.

25 forskellige kager havde Hessels køkkenpige laug – med Gitte Bøgh i spidsen, frembragt – alle bagt på baggrund af gamle husmandsopskrifter.  Hertil skal huskes, at der ikke kun blev bagt et styk af hver. For lagkagerne eksempelvis gjaldt det, at der var blevet bagt flere styk af hver variant, så der kunne blive nok til de mange gæster der rykkede ind på Hessel.

Først de bløde “stopkager”- boller og kringle, så pladekager, tørkager, æblekage, flødeskumslagkager, og til sidst småkager.

Som en nyhed i år kunne Gitte Bøgh fremhæve en boghvedekage, som var glutenfri og marmorkage. Også flere kager var sukkerfrie, så alle kunne være med.

Heldigvis måtte man gerne gå flere gange

Og det var naturligvis muligt at gå flere gange, men der var altså kun plads til tre kager ad gangen på tallerkenen plus en småkage. 

Om nogle fik prøvesmagt alle 25 forskelige varianter er uvist, men det var tydeligt blandt de fleste, som stod i kø i ved kagebordet, at det var svært at vælge imellem lækkerierne, hvor den ene kage fristede mere end den næste. Der var stor ros til køkkenpigerne.

Heldigvis kunne der hentes flere forsyninger af kagerne.

Tæt på 150 gæster tog for sig af det gigantiske kaffebord med kaffe, the eller saftevand til. Med fare for at flødekagerne flød ud, satte kagegæsterne sig til rette på de udendørs opstillede borde og bænke i det flotte sommervejr eller i skyggen i det udendørs telt. Begge steder kunne man nyde de særdeles velsmagende kager sammen med Hessels flotte udsigt til Limfjorden. 

Med fyldt mave kunne man efterfølgende tage en tur rundt på Hessel og se udstillingerne i stuehuset, og var man undervejs i kagespisningen stødt på en favoritkage, som man kunne have lyst til at bage hjemme, var der også mulighed for at få opskriften med sig hjem.

FAKTA:
Man kunne bl.a. smage disse kager:
Kaffeboller, Kærnemælkshorn, Kringle, Muffins, Roulade
Flere forskellige lagkager m. frugt eller chokolade,
Linser, Jordbærtærte, Boghvedekage, Squashkage, Appelsinkage
Marmorkage, Bedstefar m. skæg kage, Drømmekage, Vandbakkelse
Hindbærsnitter, Mandeldrenge, Kyskager, Godsets dejlige småkager, Sukkerfrie småkager

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: