De gamle håndværk blev demonstreret på Hessel

HVALPSUND: Sensommervejret viste sig fra sin flotteste side, da Hessel idag havde arrangeret husflids- og pløjedag på den gamle herregård. Det blev en dag med nostalgi og håndelag – håndværk og husflid, der kan risikere at gå i glemmebogen, hvis det altså ikke var for de mange hobbyfolk, der gladelig viste deres store interesse frem.

.

Mange vil sige, kan det nu virkelig passe. Fandtes der virkelig traktorer i 1918. På Hessel kunne man få syn for sagen, da formand for klubbens lokalafdeling Jens Ole Nielsen demonstrerede en grå Fordson på jernhjul med 27 HK under motorhjelmen og et håndsving i front til at starte den med.

Hessels Karlelaug kom på arbejde, her i færd med at tage turnips op med håndkraft.

Udenfor brummede gamle veterantraktorer lystigt henover markerne. Enten havde de efterspændt en en- eller to-furet plov eller var i færd med at tage kartofler eller roer op. Med omkring 30 traktorer i gang på markerne ved Hessel gik det hurtigt med at få efterårsarbejdet i marken klaret. Men der blev også tid til en snak med de mange tilskuere, hvoraf mange afslørede at de havde en fortid i landbruget.       

Bag markarbejdet stod lokale medlemmer af Motor- og Traktorklubben Jylland og Hessels karlelaug, der alle tog fat enten med motorkraft eller håndkraft. 

Indenfor på Hessel var det Vævergruppen i Hvalpsund, der havde tilrettelagt en kombineret håndarbejds- /husflidsdag med i alt 32 stande, der naturligvis var arbejdende stande, for at kunne vise teknikkerne i det gamle håndværk.     

Man kunne således se spinding, vævning, knytning, knipling, orkis, strik, broderi, filt, syning, monogramsyning og plantefarvning demonstreret. Men også glasarbejde, porcelænsmaling, trædrejning, halmarbejde, læder og gummiarbejde, bogbinding og fluebinding kunne man stifte bekendtskab med 

Det var tredje gang at håndarbejds- og pløjedagen var slået sammen, for kombinationen af pløjedag og håndarbejdsdag har sine fordele.

– Så er der noget at se på for hele familien. Mændene går som regel ud i marken, mens konerne kigger på håndarbejde indenfor, fortæller Bodil Nymark fra Hessel Vævergruppe, som var primus motor for aktivitetsdagen.   

Det meget flotte sensommervejr bidrog til at efterårs aktivitetsdagen på Hessel fik et meget flot besøgsantal.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: