Danmarkspremiere præsenteret på mark udenfor Farsø

FARSØ: I dag var Farsø virksomheden, Thorsen Teknik vært for en Danmarkspremiere, nemlig en demokørsel på en fuldautonom robot uden chauffør til markarbejde.

Det var Finn Støttrups mark på Svingelbjergvej lige uden for Farsøs byskilt, der lagde jord til præmieren, der ud over Farsø Avis havde stort mediebevågenhed fra diverse landbrugsaviser og landbrugsorganisationer. Desuden havde Thorsen Teknik inviteret egne kunder der kunne være interesseret i at se og høre mere om AgXeed’s AgBot, som produceres i Holland.

Thorsen Teknik bliver hovedleverandør
I Danmark bliver det Thorsen Teknik der sælger, servicerer og supporterer robotten, og bliver hovedleverandør af robotten til dansk landbrug.  

Robot til markarbejde
Robotten erstatter en traditionel traktor med fører. Men helt uden opsyn bliver robotten dog ikke når den klarer markarbejdet, for det tillader loven ikke. Det betyder konkret, at landmanden skal l være i nærheden med en stopknap på en fjernbetjening. Men det betyder også at landmanden kan lave andet markarbejde på samme mark samtidig.

Som det blev demonstreret sidste onsdag kørte AgBot’en med en harve, mens en traktor med plov udførte næste trin i markklargøringen til nye afgrøder.

-Det kan også være omvendt, fortæller Torben Thorsen fra Thorsen Teknik, der ser robotten som en del af fremtidens landbrug. I dette tilfælde kan man altså spare en traktor og en chauffør.

Torben Thorsen fortæller at AgXeed’s AgBot styres via dette program, som landmanden koder for hver mark.

Robotten vil især være interessant i forbindelse med højværdiafgrøder, hvor præcision er vigtig. Markarealet kodes nemlig ind på forhånd, og herefter kan landmanden på sin computer indtaste forskellige ting som robotten skal tage hensyn til, eksempelvis afstand, bredde, dybde og andet under markarbejdet.       

Der var stor interesse for at se robotten i arbejde og høre mere om hvordan den styres, bl.a. med denne gule fjernbetjening.

Thorsen Teknik allerede banebrydende indenfor GPS-styring 
Robotten er prissat til 2,3 mio. kr. altså en del dyrere en d en traditionel traktor med GPS-styring, som Thorsen Teknik i øvrigt også kan levere.     

Thorsen Teknik i Farsø er en virksomhed i vækst, der leverer løsninger til præcisions landbrug. For 2 år siden flyttede virksomheden fra Svingelbjergvej 1 til Søndergården 32. Det var både for at få større lokaler men også for at få markjord tilknyttet virksomheden, hvor virksomhedens produkter kan afprøves og testes.

Virksomheden har i dag 13 ansatte, heriblandt 2 fuldtids softwareudviklere.        

Ud over Thorsen Teknik var også en anden Farsø virksomhed at finde på demo-marken udenfor Farsø. Det var maskinhandler Danatek, der udlånte de maskiner, som der blev spændt efter robotten og de selvkørende traktorer denne dag.      

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: