HVALPSUND: På søndag lægger Herregården Hessel atter jorder og faciliteter til for afholdelsen af årets fåre- og hundedag, som også går under betegnelsen af Danmarks smukkeste, hvilket ikke mindst skyldes de betagende omgivelser på Hessel.
Fåredagen vil igen i år byde på mange spændende indtryk og oplevelser for hele familien. Dagen vil sætte fokus på får og hunde.
En hel del forskellige fåreracer vil være repræsenteret. Der kommer udstillere med følgende racer: Suffolk, Oxforddown, Texel, Godtlænder, Landrace, Islandske og Ertebølle får. Måske dukker der endnu flere op. De forskellige fåreracer bliver præsenteret med deres forskellige karaktertræk og særpræg.
Jørgen Bloch, tovholder for fåreavlerne, fortæller at man fra Dansk Fåreavls distrikt 2, har et ønske om, at man i samarbejde med Hessel, kan bruge den årlige fåredag på Hessel til at lave et fagligt arrangement for medlemmerne med skiftende temaer. I år vil temaet være om parasitter og orm hos får. I fårestien vil der være seminar med dias og mikroskoper hos dyrlæge Anne Nymand.
Tidligere var fåredagen på Hessel en dag med rigtig mange fåreavlere og besøgende med interesse for fåreavl. Det håber man på, at det kan blive igen, og at det vil være stedet, hvor man mødes til et fagligt arrangement.
Der vil i dagens løb være en del aktiviteter der har med får at gøre
Andreas Lomborg vil fortælle om fårehegn og hegning ved naturpleje. Thorkild Nielsen vil demonstrere fåreklipning. Slagter Højbjerg fra Snæbum viser udskæring af suffolk lam, og der vil også være opskrifter på tilberedning af lammekød.
Produktionsskolen Kongshøjgårds tekstil linje med Rikke Skadhauge i spidsen, vil give en modeopvisning med nyt fra det uldne hjørne.
Igen i år vil der også være underholdning med hunde. DCH fra Aars viser hundedressur og agility. ”Hundefristedet” viser Dogdancing. Hele dagen igennem vil der på marken bag stuehuset blive afholdt hyrdehundekonkurrencer.
Hessels venner står for beværtningen. I caféen kan man købe håndmadder, pølser, øl og vand, kaffe og herregårdæblekage.
I lunden er grillen tændt og fra over middag kan der købes grillstegt lam med salat og boller. Det er Suffolk lam der grilles, og både lammet der grilles og det der parteres er avlet og leveret af en af udstillerne.
Den gamle smedje er åben og i gang. Der vil også være rebslagning.
I det gamle stuehus, i laden og på gårdpladsen vil der være udstillere med: skind, uld, filt, strik og meget mere der relaterer til får. Der bliver kartet uld, spundet og strikket. Der bliver vævet og i caféen kan man selv prøve at væve.
Til den søde tand kommer Vesthimmerlands Biavler Forening med honning. Knivmanden Poul Hansen kommer med sine mange flotte knive.
Dermed bliver det en oplevelsesrig dag for alle, både med og uden viden om får og hunde.