Danilift i Farsø har blikket rettet mod en innovativ fremtid

FARSØ: – Vi løfter højt og rækker langt, fortæller et slogan på liftvirksomheden Danilifts, hjemmeside. Og det er en rammende beskrivelse i såvel direkte som overført betydning.

Stifterne og indehaverne af Danilift A/S, Farsø, Knud Erik Markussen og Søren Olesen foran virksomheden i Farsø.

Tunnelinspektionsliften til Norge er et højteknologiske hjælpemidler, som Danilift leverer.

 

Farsø virksomheden Danilift A/S er nemlig en fremsynet og innovativ virksomhed. Som det eneste firma i Danmark udvikler og fremstiller Danilift sit eget avancerede lift-program til hjemmemarked og eksport. Indehaverne, Søren Olesen og Knud Erik Markussen, har siden starten i 1991 udvidet aktiviteten til nu at beskæftige cirka 40 medarbejdere.

 

Store forventninger til tunnel-lift i Norge

– Vore typiske kunder er elværker, udlejningsfirmaer, redningstjenester, samt produktions – og servicevirksomheder, som har behov for løfteredskaber, fortæller Knud Erik Markussen. Vi fremstiller lifte og foretager specialopbygning af disse på køretøjer. Endvidere har vi en el-afdeling, der fremstiller avancerede el-styre systemer til såvel vort eget liftprogram som til en stor kunde, MJ Industries i Horsens, til brug i eksempelvis knuseranlæg.

 

Danilift er meget fleksibel med hensyn til at efterkomme kundernes særlige ønsker og behov.

 

– Vi har således i år leveret en speciel tunnelinspektionslift til Norge. Den traditionelle lift er udskiftet med en lift med førerkabine, en lille kran med borehammer samt en dyse med vand og luft. Alt styres via et joystick i førerkabinen/liften. Det hele er placeret på et skiftelad og kan betjenes af en enkelt medarbejder, oplyser Knud Erik Markussen. Da Norge har påbudt to årlige tunnelinspektioner, ser nordmændene et stort potentiale i at reducere inspektionsholdet fra tre personer til en og samtidig foretage en væsentlig forbedring af arbejdsmiljøet.

 

Den specielle lift fra Farsø testes nu i norske tunneller, og tilbagemeldingerne er gode.

Danilift har løbende sådanne udviklingsarbejder i støbeskeen for at være i front og kunne tilbyde produkter med ekstra finesser.

 

Udviklingssamarbejde med Aalborg Universitet

I år 2000 kontaktede Danilift Aalborg Universitet. Via en frugtbar proces fremkom tre forslag til nye typer af kurve til liftene i avanceret industrielt design. Det var af forskellige grunde ikke muligt at sætte kurvene i produktion.

 

– Men gennem projektet flyttede vi os meget, og vi fik mange ideer, som kan bruges i dag, pointerer Knud Erik Markussen. Vi har eksempelvis i samarbejde med Dansk Design Center fået konstrueret en D-boks, som forsyner Kurven/liften med plads til redskaber og andre faciliteter til gavn for arbejdsmiljøet. Denne designbeskyttede D-boks var nomineret til en pris på en kæmpemæssig udstilling i Göteborg i sommer. Næsten alle vore lifte sælges nu med en D-boks.

 

I god overensstemmelse med Danilifts ønsker om innovation og udvikling fortsætter virksomheden samarbejdet med Aalborg Universitet. Det betyder, at firmaet i løbet af efteråret får nogle studerende på besøg til en såkaldt solution camp, hvor gode ideer, kreativitet og udvikling går op i en højere enhed. 

 

Har lifte, som matcher hvert tænkeligt formål

 

Det vesthimmerlandske liftfirma er servicepartner for den store østrigske liftkoncern Palfinger i Skandinavien. For at stå stærkere på eksportsiden har Danilift endvidere i sommer oprettet en afdeling i Sverige. Herfra sælges og serviceres virksomhedens egne produkter samt Palfingers store program, herunder servicering af Metz stige- og liftbiler til det svenske redningsvæsen.

Endvidere er Danilift repræsenteret i Tyskland, som også er et stort marked, samt ved en afdeling i Norge og en afdeling i Ringsted til servicering af det østdanske marked.

 

– Samarbejdet med Palfinger betyder, at vi som det eneste danske liftfirma har fuld adgang til hele kæmpevirksomhedens software-system, så vi hurtigt kan udbedre evt. fejl på en maskine, skaffe reservedele og komponenter frem, understreger Knud Erik Markussen.

 

Mens Danilifts egenproduktion omfatter lifte med arbejdshøjder fra ni til 26 meter, har Palfinger-liftene arbejdshøjder fra 20 til 103 meter.

 

Det betyder, at der kan tilbydes lifte til næsten ethvert formål. De store kunder er liftudlejningsbranchen, elbranchen og redningstjenesten.

 

– Der stilles store krav til materiellet, hvad enten det drejer sig om en redningslift til Falck eller en lift, som elværkerne bruger til ledningsarbejder, nedskæring af trætoppe, vedligeholdelse af gade- og trafiklys og andre opgaver, understreger Knud Erik Markussen.

 

De fleste af Farsø-virksomhedens medarbejdere har lang anciennitet.

 

 – Det tager vi som tegn på, at Danilift er en god arbejdsplads, slutter Knud Erik Markussen.

 

FAKTA:

Om Danilift

 

Søren Olesen, Hobro, og Knud Erik Markussen, Farsø, overtog i 1988 den elektroniske afdeling fra deres tidligere arbejdsgiver.

 

Virksomheden beskæftigede sig fra starten med styringsanlæg til maskinbranchen samt til specialmaskiner i træindustrien og liftbranchen.

 

1991 erhvervede de to nuværende ejere en liftvirksomhed, som de døbte Danilift. Arbejdsområdet var produktion, salg og service af lifte.

 

2000 flyttede virksomheden til nyopførte bygninger i Erhvervsparken, Farsø, på adressen Søndergården 34. 

 

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: