FARSØ: Idag vil man kunne se Cirkus Dannebrogs rødstribede cirkustelt skyde op på boldbanerne ved Bakkegårdsvej i Farsø. I aften vil årets cirkusforestilling i Farsø finde sted
Ofte fremkalder det gensynsglæde, når cirkus kommer til byen, for Dannebrog var her jo også sidste år og forrige år – og har befundet sig i det danske sommerland siden 1977. Ja, faktisk siden 1880, så i år holder Dannebrog 131 års showjubilæum.
Det var familien Enoch, der for mange år siden startede cirkus Dannebrog, og det er stadigvæk Enoch familien, der ejer cirkus. Der har været pauser undervejs, nærmere betegnet fra 1922 til1977, men det nuværende cirkus Dannebrog har berejst landet siden 1977 og kan således i år fejre 35 års jubilæum. Familien Haddy Enoch var en anerkendt artistfamlilie, som rejste jorden rundt som cykelækvilibrister, og i 1977 i gamle cirkus Dannebrog.
Den nye generation har taget over efter cirkus direktør Haddy Enoch, som døde i 2009. Solveig og Haddy Enochs 4 børn Agnete, Dennis, Isabella og Katja Enoch har den daglige ledelse sammen med den yngre generation.
Og Solveig Enoch følger stolt med i alt, hvad der sker i cirkus og nyder at se, at Haddy og Solveigs livsværk bliver ført videre.
Et cirkuseventyr
Mange oplever cirkus som et eventyr – og med rette. Hele livet på cirkuspladsen har noget dragende, eventyragtigt over sig. Slægten Enochs livshistorie kan beskrives som eventyrlig, og selve centrum i cirkuslivet, forestillingen, kan opleves som et eventyr. Det eventyr, voksne fortæller for børn og børnebørn, virkeliggøres lige for øjnene af publikum. For hvad er det, man ser? Man oplever, at dyr opfører sig, som om de havde menneskeforstand. Man ser, at mennesker opfylder den ældgamle drøm som om naturlovene var ophævet. Der er prinsesser og ædle, tapre mænd. Alt sammen er beskrevet i eventyret. I cirkus virkeliggøres det!
Mange dyr
I år er der lagt vægt på at fremvise mange forskellige dyrearter. For hvad er cirkus uden dyr? Det er med stolthed, at direktionen kan præsentere den ungarske ryttertrup Florian Richter. Truppen vandt guld ved Monto Carlo – festivalen i 2008, og det er den højeste anerkendelse, man kan få i cirkus. Richtertruppen viser jockeyridning, dvs. akrobatik på hesteryg og dristige spring fra hest til hest. Og så udfører truppen den – måske, ædleste form for cirkuskunst, nemlig skoleridning.
Julie Tchakinova fylder manegen med et potpourri af lamaer og afghanske mynder. Og Bernhard Kaselowsky bistås af sin datter Josephine i et festligt nummer med kameler, heste, zebraer og elefanten Ramboline. Sammen vil de vise, hvad Ramboline har lært i vinterens løb. Det er ikke småting.
Det kolde gys
Det kaldes dødshjul, men artisterne er så veltrænede og professionelle, at de aldrig leger med døden. Det gælder alle artister, og dermed også Duo Sifolini. De to brødre vil gerne fremkalde gys og spænding, når de hvirvler rundt i manegen inden i og uden på deres store, roterende hjul, som har fået navnet dødshjul. For en god cirkusforestilling skal udstråle skønhed, fremkalde latter og skabe dramatik. Her er det spændingen, der pirres og øges.
Komikken er med
Ikke blot spænding, men også latter hører med til en rigtig cirkusforestilling. Cirkus Dannebrog har en mangeårig tradition for ægte klovnekunst, og 2011 er ingen undtagelse. Totti Alexis er både klovn, komiker og entertainer, og han vil sørge for, at forestillingen bliver krydret med humor, komik og poesi.
Og meget mere
I 2006 oplevede publikum den musikalske tempojonglør Eddy Carello. Mange har ønsket ham tilbage, og nu er han her – og atter med sit musikalske jonglørnummer, hvor han slynger bolde mod trommerne i sit trommesæt og til sidst griber og kaster boldene med munden, mens den ene rytme efter den anden vokser ud af hans jonglering. Det er beundringen, der her kaldes på. For hvordan kan han ramme så præcist?
Og en person må ikke glemmes. Jimmy Enoch, søn af Dennis Enoch. Det er ham, der er den øverste chef for den tekniske og logistiske side af den daglige drift i cirkus Dannebrog. Og også i forestillingen dukker han op – og viser Enoch-familiens adelsmærke, som er cykling på et højere plan og for viderekomne. I fagsproget hedder det cykelækvilibristik.
Agnete Louise Enoch er – for 35. år i træk værtinde og sprechstallmeister, som med præcise og kyndige kommentarer og præsentationer fører publikum gennem programmet. Der er ikke sparet nogen anstrengelse for at give alle, ung som gammel, mænd og kvinder, en autentisk, artistisk cirkusoplevelse, hvor gys, spænding, latter, glæde og skønhed er i højsædet, og hvor eventyrets verden gennemspilles og opleves.