VESTHIMMERLAND: I Vesthimmerland er der 301 brandhaner. De 170 stk. står til nedlægning/fjernelse, da de ikke lever op til Nordjyllands Beredskabs krav om at kunne levere 1.000 ltr. pr. minut
De bliver derfor ikke benyttet og udgør faktisk en forureningsrisiko for drikkevandet.
Stillestående vand giver bakterier
Når brandhaner ikke bliver brugt, er der risiko for, at der skabes forurenet drikkevand pga. stillestående vand og lækager.
Dette bekræftes af Vesthimmerlands Kommunes Miljøafdeling: – Risikoen ved brandhanerne er, at der kan stå noget stillestående vand i ledningsstykket til brandhanen, som aldrig bliver udskiftet. Der kan ske opformering af bakterier i dette vand, som spreder sig ud i drikkevandet. Derudover kan der trænge forurening ind, såfremt der er tale om gamle installationer eller haner, der ikke er helt tætte. Brandhanerne udgør således en potentiel forureningsrisiko og bør sløjfes, hvis de ikke er i brug.
170 brandhaner skal nedlægges
De 170 brandhanerne er ligeledes en gammel type, der ikke er selvtømmende, og dermed indebærer risiko for frostsprængning i vinterhalvåret, og dermed afledte udgifter til vedligeholdelse.
Vandværkerne påpeger ligeledes, at de ubrugte brandhaner bør tages ud af drift. I følge en undersøgelse fra DANVA (interesseorganisation for drikkevands- og spildevandsselskaber) er 44% af alle lækager på ledningsnet for brugsvand forbundet til en overflødig brandhane. Lækage kan give anledning til kvalitetsmæssige problemer med forurening af drikkevandet.
Desuden er behovet for brandhaner i dag er betydelig mindre, da en normal husbrand slukkes med 2 m3 vand, som brandvæsnet selv medbringer via slukningskøretøjerne.
Koster kr. 15.000 at nedlægge pr. styk
Det koster erfaringsmæssigt ca. 15.000 kr. at nedlægge en enkelt brandhane. Til at komme i mål med denne opgave skal der derfor 2.550.000 kr. til som vil indgå i Vesthimmerlands Kommunes kommende budgetforhandlinger, da udgiften kan fordeles over 5 år.
/cf