AF: Inger Nielsen(V), Byrådsmedlem Vesthimmerlands Kommune
Havde man kaldt den bosætningskampagne for de fire hovedbyer, havde man forholdt sig mere til virkeligheden.
Her følger et par eksempler om to par, som ønsker at bygge hvert sit hus i Blære.
Det ene par henvender sig til kommunen og får den besked, at de kan købe noget jord af en landmand og derefter begynde at byggemodne. Det ville være omfattende og noget uoverskueligt at skulle i gang med for et ungt par, som for første gang skal skabe et hjem. Eller de kan vælge at købe et hus i Blære, vælte det og bygge et nyt på grunden. Efter lidt betænkningstid kom den sidste besked så fra kommunen en fredag: ”Den byggegrund I har kigget på i Aars, vil vi have en afklaring på inden søndag, ellers bliver den solgt til anden side.”
I det næste tilfælde med et andet ungt par har kommunen meldt ud, at det 99 procent sikkert ikke kan lade sig gøre at bygge netop på det sted, som parret ønsker sig pga. landzone.
Havde de to par henvendt sig til Aalborg kommune, hvilket havde været sandsynligt, da det er i Aalborg de arbejder – så havde kommunen derude stået med åbne arme og sagt: ”Hvor vil I gerne bo? Bislev, Nibe, Frejlev eller en anden by måske?”
Onsdag den 6. september sendes den nye kommuneplan i høring. I den er der lagt op til, at i landsbyer med over 200 indbyggere kan der ske mindre bosætning. I landsbyer med under 200 indbyggere er beskeden den samme, som den det første par fik fra kommunen.
Regeringen lægger ellers op til igennem modernisering af planloven at fremme udviklingsmulighederne for erhverv og bosætning i landområder. Med moderniseringen af planloven får kommunerne øget råderum og en række nye muligheder i planlægning, som i højere grad kan understøtte lokale initiativer. Nu er det op til virksomheder, borgere og kommune at gøre brug af de nye rammer til gavn for udvikling i hele Danmark.
Mange ønsker igen at bo i landkommuner – i mindre lokalsamfund, hvor sammenhold og fællesskab vægtes højt. Vi har rigtig mange aktive foreninger, og vi har mange lokale samfund, hvor ildsjæle arbejder hårdt for at skabe ejerskab og sammenhold. Som politiker/kommune skal vi være med til at gøre det muligt at videreudvikle steder, hvor lokalsamfundet har gjort en kæmpe indsats for at bevare mange foreninger, erhverv, skole og børnepasning i området. Der er mange menneskelige ressourcer, som arbejder aktivt nu og som fortsat vil være med til at gøre vores kommune attraktiv. Det arbejde skal værdsættes og understøttes af de valgte politikere – ikke blot med ord, men gennem reelle politiske handlinger og beslutninger.
God omtale og flere tilflyttere – også til de mindre byer – skaber vækst. På den måde er det muligt at styrke situationen for alle borgere i hele Vesthimmerlands Kommune.