test

Blågrønalger i badevandet ved Lovns

LOVNS: Vesthimmerlands Kommune har konstateret blågrønalger i badevandet ved Lovns.

Kommunen anbefaler derfor i samråd med Embedslægerne Nordjylland at man ikke bader her, da blågrønalger giver risiko for udslæt og forgiftning. Vesthimmerlands kommune opfordrer i det hele taget badegæster overalt i kommunen til at være opmærksom på mulige forekomster af blågrønalger.

Særligt forældre til småbørn og hundeejere skal være opmærksomme
Blågrønalger danner giftstoffer, og kan give forgiftning hvis man sluger meget vand. Ligeledes kan blågrønalger give hudirritationer og udslæt på kroppen. Særligt småbørn er udsatte, da de er mere tilbøjelige til at sluge vand og sutte på genstande der har været i kontakt med algerne. Algerne kan også forårsage alvorlige forgiftninger hos hunde og andre dyr, som har drukket vand med blågrønne alger, slikket sig i pelsen efter badning eller spist tang og lign. hvor algerne kan sidde.

Er der blågrønalger i badevandet?
Større mængder af blågrønalger farver vandet eller danner plamager på overfladen. Algerne kan være grønne, blågrønne, grønbrune, brune og gule. Når de er ved at dø, danner de kraftige, hvidlige fnug i vandet.

Som tommelfingerregel gælder at man ikke bør bade, hvis man ikke kan se sine fødder når man står i vand til knæene.

Det gør kommunenDet er højsæson for algeforekomster i juli og august, da algerne trives bedst i varmt og vindstille vejr. I denne periode får kommunen løbende foretaget prøver af badevandet på badestrande overalt i kommunen. Udviklingen i forekomsten af blågrønalger følges derfor nøje, men da kommunen kun overvåger de kendte badestrande, tages der selvsagt ikke prøver overalt og algeforekomsterne kan hurtigt blomstre op så grænseværdierne overskrides på en varm dag. Derfor skal man som badegæst selv være opmærksom på eventuelle forekomster af blågrønalger.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: