Betydningsfulde gaver til Johs. V. Museet

FARSØ: Der var smil og glæde hele vejen igennem, da Johannes V. Jensen Museet idag kunne afsløre endnu to betydningsfulde gaver til museet.

Afsløringen af Vesthimmerlands Kunstforenings gave til museet – en bronzebuste udført den færøske kunstner Hans Pauli Olsen.

Afsløringen af Vesthimmerlands Kunstforenings gave til museet – en bronzebuste udført den færøske kunstner Hans Pauli Olsen.

Gave med royalt afsæt
Den ene kan man sige har haft et royaltt afsæt. For da Vesthimmerlands Kunstforening i 2007 havde jubilæumsudstilling på Vitskøl Kloster med værker af Dronning Margrethe, blev overskuddet så stort, at det efterfølgende skulle gavne kulturelle formål i Vesthimmerland. Ud over ALFA i Aars, har Vesthimmerlands Kunstforening valgt at skænke Johannes V. Jensen Museet en særlig kulturel gave.   

Det er en bronzebuste af Johannes V. Jensen udført af den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, som i øvrigt også selv stod for afsløringen i Farsø.   

Formand for Vesthimmerlands Kunstforening kunne om kunstværket fortælle: Hans Pauli Olsens skulptur er mere end bare en buste af Johannes V. Jensen – den er også en fortælling om forfatteren og nobelpristageren Johannes V. Jensen.

På bronzepladerne kan man læse uddrag fra digtet ”Som dreng skar jeg skibe” og den kendte Himmerlandshistorie om ”Ane og Koen”. Skrifterne er udført med Johannes V. Jensens egen håndskrift, der er hentet fra originale manuskripter på det kongelige bibliotek.

Komplet litterær udstilling
Samtidig med afsløringen af busten kunne museet præsentere sin nye udstilling om Johannes V. Jensens samlede værker, strækkende sig fra Himmerlandsfortællinger til Kongens Fald og Digte.

Udstillingen, som er skænket vederlagsfrit til Johannes V. Jensen Museet i Farsø, er skabt i samarbejde med Per Dahl og Aage Jørgensen fra Johannes V. Jensen-centret ved Aarhus Universitet og Martin Lund fra Statsbiblioteket i Aarhus.

Sammen med Anders Thyrring Andersen, som i øvrigt er medlem af Johannes V. Jensen Museets støtteforening, fremstillede de udstillingen til Statsbiblioteket i 2006 i anledningen af hundredåret for udgivelsen af Digte i 1906.

De fire skabere af Johannes V. Jensen udstillingen fortæller, at de er meget glade for nu at kunne overdrage udstillingen, der især beskriver forfatterens litteratur og rejser, til Johannes V. Jensen Museet. For på den måde kan udstillingen leve videre og komme andre til gavn i de glimrende rammer museet i Farsø har fået. 

Biografier og udklip til gennemsyn
I samme ombæring har museets støtteforening indrettet et bibliotek i et af museets andre rum. Her kan man studere Johannes V. Jensens biografier og udklip, som tidligere bibliotekar på Farsø bibliotek Helene Kragh-Jakobsen har registreret og overdraget til museet.

Desuden har Johannes V. Jensen museet fået skænket en del malerier af forfatteren selv og hans familie. Kjeld Hansen fra museets støtteforening fortæller, at man nu råder over så mange billeder, at der er rigelig til et par kommende særudstillinger.            

Stor interesse for det nye museum
Siden Johannes V. Jensen museet blev indviet for et år siden, har der været en stor interesse for at besøge det. Grupper, skoleklasser og turister har været flittige besøgende, med stor interesse i at se og høre om barndomshjemmet i Farsø. Men også forfatterens arbejdsværelse, som er udlånt af Nationalmuseet til museet i Farsø, og nu altså også litteraturudstillingen, er medvirkende til at det er en stor oplevelse at besøge Johannes V. Jensens eget museum i barndomsbyen.   

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: