Beskæftigelsesministeren henter inspiration hos Outline

FARSØ: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) besøgte her til eftermiddag Farsø virksomheden Outline Vinduer.

Som ny beskæftigelsesminister havde hun besluttet at aflægge sine første besøg som minister på hjemmebanen i Nordjylland. Først hos jobcentret i Jammerbugt Kommune og herefter tog hun til Vesthimmerland, nærmere bestemt Farsø og Outline for at høre om det succesfulde beskæftigelsesprojekt Outline Plus.

Outline Plus
Her blev hun mødt af administrerende direktør Jens Sørensen og koordinatorerne i Outline Plus-afdelingen Lars Bech og Jette Marie Madsen, der fortalte om konceptet.  

-Ud over at der mangel på arbejdskraft, så synes vi som en større virksomhed i vores lokalområde, at det er naturligt at tage et socialt medansvar over for de borgere, der ikke har det så let. Sammen med Vesthimmerlands Kommune startede vi derfor tilbage i 2011 Outline Plus, fortæller Jens Sørensen.

En ny start
-Outline Plus er en afdeling i virksomheden. Vi har i alt 31 praktikpladser i afdelingen og hjælper hvert år cirka 80 lokale borgere, som enten kommer i job, får afklaret arbejdsevne eller noget helt tredje. Vi giver dermed mennesker, der har svært ved at få et arbejde, en ny chance for at vise deres værdi, og vi sætter stor pris på deres indsats. Borgerne bruger muligheden forskelligt. Unge kan fx bruge Plus-afdelingen som et springbræt for at komme i arbejde, og folk som efter lang tids sygdom har brug for at få afprøvet, hvor meget og hvilken type arbejde, de trives med, kommer også godt i gang i Plus-afdelingen, lød det i præsentationen fra Lars Bech til Ane Halsboe Jørgensen.

Parat til job
Praktikforløbet er tilpasset den enkelte borger og formålet er at hjælpe den enkelte med at blive mere ”jobparat”.

-Vi arbejder blandt andet med mødestabilitet, forståelse for kvalitet, evne til samarbejde, effektivitet m.v. Altså forhold der skal kvalificere deltagerne til nemmere at få et job – enten hos os eller i en anden virksomhed i området, siger Jens Sørensen og fortsætter: 

– Det glæder os, at så stor en del af dem, som har været igennem vores afdeling, er blevet hjulpet videre i deres arbejdsliv – enten i form af job, uddannelse eller afklaring. Det er berigende at være med til at gøre en forskel for nogen, som står i en vanskelig arbejdsmæssig situation.

Et samarbejde med Jobcenter Vesthimmerland
Outline Plus drives i samarbejde med Jobcenter Vesthimmerland. Alene i 2022 har hele 83 borgere været igennem Outline Plus-afdelingen.  

Uddannelses- og arbejdsmarkedschef i Vesthimmerlands Kommune, Lone Lollesgaard, siger:

– Jeg er rigtig glad for samarbejdet med Outline, som er en blandt flere virksomheder, som Jobcenter Vesthimmerland har et godt og tæt samarbejde med. I indsatser, som ministeren ser i dag, har vi flyttet aktivering ud på en rigtig virksomhed, hvor vi udnytter det bedste fra den offentlige og private sektor i samarbejdet. Det gør en kæmpe forskel, når man som borger bliver en del af et meningsfuldt arbejdsfællesskab i en lokal virksomhed, og det er bl.a. derfor, at vi i Vesthimmerland har stærke resultater på beskæftigelsesområdet. Vi er rigtig glade og stolte over, at beskæftigelsesministeren søger inspiration i samarbejdet mellem Vesthimmerlands Kommune og Outline – også med tanke på, at regeringen ønsker et særligt fokus på omkring 45.000 unge i Danmark, der hverken er i arbejde eller uddannelse.

Rundvisning på Outline
Efter præsentationen af Outline Plus var der rundvisning på Outline. Desværre fik Ane Halsboe–Jørgensen, grundet det sene besøg på dagen, ikke mulighed for at tale med aktuelle medarbejdere i Outline Plus afdelingen.

Hasse Hosbond Pedersen er i dag fastansat hos Outline Vinduer og arbejder med lager og logistik, efter han i 2018 startede et forløb hos Outline Plus, hvor han blev afklaret på valg af uddannelse og antal arbejdstimer.

I stedet fik hun lejlighed til at tale med 30-årige Hasse Hosbond Pedersen der tidligere har været tilknyttet Outline Plus-afdelingen. I 2018 var han i forløb hos Outline Plus i et halvt år. Efter forløbet startede han på en EGU-uddannelse inden for lager og logistik med praktikforløb hos Outline Vinduer og er i dag ansat hos vinduesproducenten på 32 timer om ugen.

– Outline Plus hjalp mig helt klart med at finde ud af, hvilken uddannelse der passede bedst til mig og ikke mindst hvilken type opgaver og hvor mange timer, jeg fungerer bedst med. Det havde jeg ikke kunnet finde ud af på samme måde i et helt almindeligt produktionsjob, siger Hasse Hosbond Pedersen.

Lars Bech er projektkoordinator i Outline Plus-afdelingen og indvier beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i afdelingens arbejde med at få blandt andre langtidsledige i beskæftigelse

Outline Plus har i gennemsnit 80 borgere igennem afdelingen om året. Det er naturligvis ikke alle, der ansættes efterfølgende hos Outline Vinduer, men det er heller ikke målet, forklarer Lars Bech:

– Det er vigtigt, at borgere, som har svært ved at finde deres vej, kommer ud i virksomheder og får sig selv prøvet af på en arbejdsplads for at få en afklaring på deres situation. For nogle giver det mening med et job hos os, for andre er et job i en anden virksomhed mere relevant, og for andre igen er det ikke realistisk med et job. Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte med blik for både styrker og udfordringer og på den måde finde frem til den bedste løsning.

Et givende besøg
Inden Ane Halsboe Jørgensen drog videre sagde hun:

– Jeg har været meget glad for at besøge Outline. Det er et af mine første besøg som beskæftigelsesminister. Det har været givende at høre om, hvordan Outline har formået at give – ikke bare unge mennesker – men mange forskellige udsatte borgere – noget at stå op til om morgenen. En retning. Et skulderklap. Det er den helt rigtige vej, siger beskæftigelsesministeren og fortsætter:

– Der er lige nu 45.000 unge, der hverken er i gang med en uddannelse eller et arbejde. Det skal vi gøre noget ved, og til det har vi brug for virksomheder, der tager ansvar.

Ved ministerbesøget hos Outline var Vesthimmerlands Kommune repræsenteret ved bl.a. borgmester Per Bach Laursen og formand for Beskæftigelsesudvalget, Rasmus Vetter.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: