Begejstrede gæster har haft ”fingrene” i Stenalderen

ERTEBØLLE: Åbningen af det nye udendørsanlæg på Stenaldercenter Ertebølle den 15. juni var resultatet af flere års målrettet arbejde med en nytænkning af formidlingen på stedet. Og det har givet pote!

Begejstrede gæster fra både ind- og udland har sommeren igennem lagt vejen forbi og med alle sanser udforsket stenalderen. 

Kæmpe interesse for ny formidlingsform
-Vi har oplevet en kæmpe interesse for vores nye måde at formidle Ertebølletiden på og har samtidig fået en masse positiv feedback fra de besøgende, som sætter pris på mødet med vores dygtige formidlere samt muligheden for selv at have ”fingrene i” i stenalderen”, fortæller museumsdirektør Broder Berg fra Vesthimmerlands Museum og Stenaldercenter Ertebølle.   

Målrettet ansøgning gav støtte
En målrettet og gennemarbejdet ansøgning var i 2018 årsagen til, at A. P. Møller Fonden gav fire millioner kroner i støtte til anlæggelsen af et nyt oplevelseslandskab, som er resultatet af de mange erfaringer, man har gjort sig på stedet siden overtagelsen i 2013. Stenaldercenter Ertebølles tilgang, hvor den nyeste forskning omsættes til levende, sanselig og vedkommende formidling, har været en stor succes, som museumsdirektøren håber på kan munde ud i yderligere støtte til en opdateret, indendørs udstilling.  

”Prøv-selv” aktiviteter
Det nye udendørs landskab er lagt an på masser af prøv selv-aktiviteter, som giver mulighed for gode fælles oplevelser for hele familien. For at være på forkant med sæsonen 2020 er de besøgendes møde med anlægget nøje studeret hen over sommeren med henblik på evaluering og justering. Interagerer de som forventet, og er oplevelserne samt aktiviteterne umiddelbare?

Stenalderfolket også ramt af klimaforandringer
-Vi har haft en klar intention om at gøre stenalderen nærværende og relevant ved at perspektivere nutiden i mødet med fortiden, og det er i høj grad lykkes, forklarer Broder Berg. Når familier kommer til at tale om nutidige klimaforandringer, mens de betragter og rører ved Ertebøllefolkets fangstredskaber eller sejler en tur i stammebåd, så har vi ramt rigtigt.  

Den særegne kystjægerkultur, som Ertebøllekulturen er, opstod netop for godt 7.000 år siden, hvor den sidste is var smeltet og havde ændret landskabets udseende. Store havstigninger førte til oversvømmelser, og stenalderfolket søgte mod kysterne og tilpassede sig i det hele taget de ændrede levevilkår og klimabetingelser. Præcis som nutidens mennesker er nødt til. 

Sæsonen sluttes af i efterårsferien
Oven på en fantastisk sommersæson lukker centret nu ned, men kun for at slå dørene op igen i starten af efterårsferien. I uge 42 vil der være masser aktiviteter, som sætter fokus på Ertebøllefolkets forberedelse til de køligere måneder. Selvom der var ca. 3 grader varmere dengang, så var det alligevel nødvendigt at sørge for forråd til vinteren. De besøgende vil således kunne opleve slagtning, partering, stegning, konservering, indsamling og meget mere på ægte stenaldervis. Midt i efterårsferien finder der desuden en premiere sted, idet der for første gang inviteres til lysfest i skumringen, hvor hele anlægget fra kl. 16.00 bliver oplyst af levende lys. Der vil ligeledes være madlavning over bål, varme drikke samt fortællinger om Ertebøllefolkets liv dengang – for mange tusinde år siden.

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: