Befolkningstallet – er det vigtigt?

Af: Jens Chr. Pedersen, Kandidat til byrådet i Vesthimmerlands Kommune for Socialdemokratiet

Ja, det er det – af mange grunde. Den grund, der oftest bliver nævnt, er økonomi. Det er ikke så simpelt, som det normalt bliver udlagt. Det er vist klart for de fleste, at udligningsordningen er en kompliceret sag, men et fald i befolkningstallet er ikke altid ensbetydende med et fald i de økonomiske tilskud.

Jeg vil i stedet fokusere på andre grunde til, at det er vigtigt med et stabilt – eller gerne stigende – befolkningstal.

Når vi bliver færre, så bliver det vanskeligt at fastholde de aktiviteter, vi gerne vil have i vores lokalområde. Det bliver sværere at fylde hallerne med aktiviteter, det bliver sværere at holde gang i den lokale idrætsforening, skolerne oplever faldende børnetal og ungdomsuddannelserne får sværere ved at fastholde et varieret tilbud til de unge.

Det er ingen sag at opremse de problemer et faldende befolkningstal kan betyde. Det er straks mere vanskeligt at komme med helt konkrete bud på, hvad vi kan gøre ved det.

Jeg prøver alligevel. Vi er 77 kandidater, der forsøger at blive valgt til byrådet denne gang. Det bliver vi ikke alle sammen, men vi er næsten alle medlemmer af et politisk parti. Det giver os mulighed for at påvirke disse partier. Vi har brug for, at der bliver bedre muligheder for at finansiere boligkøb i de mindre byer. Der er unge, som tager en længere uddannelse og derefter tjener en løn, der sætter dem i stand til at købe en bolig i større byer, hvor kreditforeninger og andre finansieringsselskaber gerne vil være med. Men der er også en del mennesker, der har brug for en billigere vej ind på boligmarkedet, og her er boliger i de mindre byer en oplagt mulighed.

Jeg anerkender, at kreditforeninger og pengeinstitutter har brug for at være robuste og solide med sidste finanskrise i erindring. Men enten må lovgiverne give disse finansieringsselskaber bedre muligheder for at yde lån til huskøb i de mindre byer eller også må de samme lovgivere etablere en særskilt kreditmulighed for de mennesker, der gerne vil bo i mindre bysamfund og faktisk også har mulighed for at klare den økonomi, der er forbundet dermed.

Det er det pres opad i partierne, vi må kunne stå sammen om. Og vi må kunne gøre fælles sag med kollegaer i mange andre kommuner. Vi kan ikke stiltiende se til, at de mindre byer affolkes, fordi man ikke kan låne pengene til at bosætte sig her.

Dernæst kan vi blive bedre til at give unge indblik i de uddannelser og beskæftigelsesmuligheder, der er i Vesthimmerlands Kommune. Der er en del unge, der vælger ungdomsuddannelser i andre kommuner, og den frihed skal der ikke røres ved. Men det må ikke være, fordi de ikke er bekendt med tilbuddene i egen kommune. Derfor vil jeg meget gerne have afsat midler til, at elever i overbygningsklasserne kan få et endnu bedre indblik de tilbud, der er inden for uddannelse i Vesthimmerland. Helst i form af struktureret samarbejde med disse ungdomsuddannelser, men det er dyrt i transport og medarbejdertimer for skolerne. Men det er i kommunens interesse at hjælpe med dette. Kun derved kan uddannelserne fastholde eller øge deres elevtal, og det er forudsætningen for at kunne tilbyde de unge et bredt udvalg af uddannelser i deres eget lokalområde. Og så vil jeg gerne tilslutte mig de, der har skrevet positivt om erhvervspraktik for de ældste elever i grundskolen. Det er en rigtig god indgangsvinkel til at blive motiveret for at tage uddannelsesvejen ind på arbejdsmarkedet.

Disse 2 forslag gør det ikke alene. Men de kan medvirke til at øge de bosætnings- uddannelses- og beskæftigelsesmuligheder, der kan få flere til at bosætte sig i Vesthimmerlands Kommune.

Til sidst – husk at bruge jeres demokratiske ret og stem d. 16. november – gerne på Socialdemokratiet og rigtig gerne personligt på nr. 10 på liste A.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: