Alle valg har en konsekvens…

Jørgen Højrup Jensen

Jørgen Højrup Jensen

Af: Isenkræmmer Jørgen Højrup Jensen, Farsø

Jeg har stort set dagligt en eller flere kunder, som nævner, hvor træls det er, at der er lukket butikker i Farsø Rådhuscenter. Og jeg kan desværre kun give dem ret i vores nuværende situation. Men det er en konsekvens, der kommer i forlængelse af en masse valg, som mange forskellige mennesker, uafhængigt af hinanden, har taget. For alle valg har nemlig en konsekvens.

Fødevarebutikkerne i Farsø har det generelt rigtig godt. Nogle af nonfood butikkerne derimod, har det forholdsvis svært, fordi der simpelthen er færre kunder. Nogen handler i de byer, hvor de arbejder til dagligt, nogen har sat forbruget ned på grund af alder eller fordi børnene er flyttet hjemmefra, nogen har en presset økonomi efter energikrisen og pga. inflationen, og andre elsker bare at handle på nettet. Ofte, tror jeg, at de som handler på nettet, ville kunne købe præcis de samme varer og til den samme pris, hvis de spurgte i lokalbutikkerne først. Butikkerne har ofte mulighed for at prismatche nettet, og er kun glade for i det mindste at få chancen, før handlen automatisk går til de udenbys og udenlandske netbutikker. Samtidig er det jo miljøbelastende at fragte en enkelt vare til Farsø med pakkebil, hvis varen allerede findes i byen, og kan sælges til samme pris.

Heldigvis er der rigtig mange loyale kunder, som lægger hovedparten af deres forbrug lokalt, og så længe de vil det, er der mange af os som fortsætter, indtil alderen siger stop. Og så må man krydse fingre for, at der også i fremtiden er nogen, som vil overtage stafetten som selvstændige detailhandlere, for det er også et valg. 

En anden stor årsag til de lukkede butikker i Farsø Rådhuscenter er dog, at politikerne i Vesthimmerland gav lov til at opføre Netto i den nordlige ende af byen, fremfor i midtbyen. Alle kunne blive enige om, at Netto var dejlig at få til byen, men der foregik noget bevidst lobby-arbejde og blev pisket en stemning op omkring, at Netto skulle ligge lige præcis der. Mange af diskussionerne på Facebook var dog baseret mere på følelser end på logisk fornuft og langsigtet strategi for, hvordan vores lille by overlever bedst muligt. Det ville alt andet lige have været mere hensigtsmæssigt for byens samlede hele, at placere Netto i nærheden af byens indkøbs-centrum, så man ikke splittede en så lille bys handel op i to områder. Byens midte er byens hjerte, og det er altid en fordel, især i en by af Farsøs størrelse, at have handlen samlet ét sted.

Nu er Netto bygget, og det kan ikke gøres om. Nu ligger den der, og borgerne i den nordlige ende af byen har fået 700 meter kortere til indkøb. Det var et valg, og det valg har desværre en konsekvens for byens øvrige handel. 

Konsekvensen var tydelig at mærke fra den første dag, Netto åbnede. Kundestrømmen er blevet lavere i centeret, så kommunens valg om, trods utallige advarsler, at dele byens indkøb op i 2 områder, præcis som man gjorde i Løgstør og brændte sig på det, viser sig nu i de helt naturlige konsekvenser, at butikkerne har det sværere i midtbyen. Præcis som forudset.  

Nå, tilbage til hvor jeg startede (undskyld, jeg blev lige grebet af valg og dets konsekvenser). Vi har i Farsø Rådhuscenter og Centerforeningen valgt ikke bare at lægge os ned, men har i stedet valgt at intensivere jagten på nye potentielle lejere i centeret. Vi er sammen med Rasmus Moesgaard fra Real Mæglerne i dialog med flere interessante muligheder, både et par boghandlere og et par andre detailbutikker, som ikke er repræsenteret i centret i forvejen, så vi er fortsat meget positive. Vi går snart i gang med at gennemfotografere de 4 tomme lokaler og få mulighederne viderebragt til mange flere via de sociale medier. Vi er meget optimistiske og tror på, at det nok skal lykkes! Farsø har altid været en god handelsby, og det vi vil gøre alt for, at den bliver ved med at være.

Vi har allerede haft 2 potentielle, forholdsvis yngre lejere, der var klar på at underskrive lejekontrakter, men de kunne ikke låne pengene i pengeinstitutterne. Den ene har endda en butik i forvejen, men kravene for at låne penge i dag er utrolig høje. Det er jo ikke de lokale medarbejdere i pengeinstitutterne, man skal klandre, men finanstilsynet, der har valgt ekstremt høje sikkerhedskrav for låntagere. Jeg synes det valg er forkert, for vi får ikke nye initiativer i gang, hvis man ikke hjælper dem, der har indstillingen, arbejdsmotivationen, ideerne og lysten til at gå forrest og være indehaver og selvstændig. Vi har brug for, at nogen vil være arbejdsgivere, så vi kan få nogen i job og holde gang i (lokal)samfundet.

Der dukkede så desværre en artikel op i Aars Avis den 28. juni, som fik mig til at spærre øjnene op og som egentlig er hovedårsagen til dette læserbrev. En artikel om, at byrådet i Vesthimmerland endnu engang pønser på at træffe et valg, der ikke er fornuftigt for vores kommune. Aars Avis skriver, at kommunens økonomiudvalg har bedt om en beregning på besparelser, ved at nedlægge kommunekontorerne i Løgstør, Aalestrup og Farsø, og i stedet opføre en ny tilbygning til det nuværende rådhus til 117 millioner kroner. Pengene til renterne af byggeriet skal findes ved besparelser i sammenlægningen, og undersøgelsesudvalget konkluderer, at der (på forunderligvis vis) ikke er fundet nogen negative konsekvenser ved at sætte projektet i gang. Selvom vi allerede bor på landet, så skal man altså endnu længere ud, før nogen hopper på den. Det lugter langt væk af embedsværk, som sandsynligvis i forvejen ikke bor i kommunen og dermed bærer vores penge ud af Vesthimmerland, og med sammenlægningen får kortere vej til arbejde. Den tanke og det valg skal stoppes, for det vil naturligvis få store økonomiske konsekvenser, hvis embedsværket kan overbevise byrådsmedlemmerne om, at det valg ikke får konsekvenser for Løgstør, Aalestrup og Farsø. For selvfølgelig gør det det.

Ingen tvivl om, at det vil være en kæmpe gevinst for Aars at få en endnu større administrationsbygning til byen og nogle hundrede ekstra arbejdspladser. Men der bor immervæk 36.500 borgere i kommunen og de 28.000 af dem bor ikke i Aars, og det er dem, som skal betale regningen for endnu mere centralisering. Det vil være ødelæggende for Løgstør, Aalestrup og Farsø, og i sidste ende ramme borgerne direkte på pengepungen. Hvis kommunekontorerne lukker, så står vi med 3 store tomme bygninger, som sandsynligvis ikke kan sælges. Nogle hundrede medarbejdere flyttes til Aars, og vil dermed flytte deres daglige indkøb med sig. Det vil betyde lukning af flere detailbutikker, færre penge fra handelslivet til at støtte lokale aktiviteter og foreninger, sponsorater, julebelysning, arrangementer i byen osv. Huspriserne vil helt naturligt falde, fordi det bliver sværere at få nye tilflyttere til byen, når sammenhængskraften forsvinder. Jo færre butikker i en by, jo mindre attraktiv er den ganske enkelt at bo i. Det er en økonomisk konsekvens, som ikke er indberegnet i kommunens analyse, men en meget stor regning, som borgerne i Løgstør, Aalestrup og Farsø skal betale ved kasse 1.

Som jeg skrev i starten, så har alle valg en konsekvens. Det har fx haft konsekvenser for Løgstør mht. arbejdspladser, at hovedsæderne for turisme og senere Politistationen blev flyttet fra Løgstør til Aars og derudover blev et bosted ligeledes flyttet til Aars og blev til det nybyggede bosted, Kimbrerparken. Fordele og ulemper kan diskuteres, men når det kommer til større flytninger og sammenlægninger, så er der altid økonomiske konsekvenser, for de byer, der taber i lotteriet.

I mit eget postnummer 9640 er det nu vedtaget at lukke skolerne i Ullits og Vester Hornum. Det valg får ikke bare økonomiske, men også menneskelige konsekvenser for de 2 byer på den lange bane. Jeg skal ikke male fanden på væggen med risiko for lukning af dagligvarebutikkerne, når skolen forsvinder, men man kan kigge mod Strandby, hvilke konsekvenser det har haft mht. tilflytning, fraflytning og prisfastsættelsen af huse. Problemerne kunne løses, hvis indbyggerne i de mindre byer var mere aktive i dobbeltsengen, så børnetallet kunne stige, men det er trods alt en ting, jeg ikke vil klandre kommunen for.

Kære byråd – I er nødt til at tænke mere fornuftigt ift. sammenhængskraften i vores byer, og stoppe jeres iver med at spare med den ene hånd og bruge kæmpe summer med den anden. Jeg tror, at for 90% af borgernes vedkommende, så bruger vi ikke pengene, før vi har dem, for lån af penge har det med, at de skal betales tilbage på et tidspunkt. Og oveni købet er det sjældent at kommunens budgetter for nybyggeri holder i sidste ende. Det ender jo altid med at være meget dyrere end først beregnet.

Gundestrupgård ved Aars, Erhverv VækstHimmerland, er et eksempel på, at nogen i kommunalbestyrelsen fik ”en god ide” på opfordring af embedsværket. Den blev købt til godt 9 millioner, men efter forlydender er det kun halvdelen af gården, der er brugbar, og rygtet siger, at der skal puttes mindst 5 millioner yderligere i Gundestrupgård, før den står helt færdig. Sådan et køb er jo ufornuftigt, når der ikke er mere styr på økonomien. Og rygtet siger også, at Vesthimmerlands Vand vil bygge nyt domicil for mere end 20 millioner kroner, fremfor at flytte derhen, hvor det logisk set giver mening at være, nemlig ved teknisk forvaltning. Hvorfor bruger vi ikke de eksisterende bygninger i kommunen, fremfor altid at bygge nyt og bruge penge, vi ikke har? Det giver ingen mening i mit hoved? 

Jeg er forundret over, at man ikke indberegner de naturligt afledte konsekvenser af beslutningerne ind. Det er ikke altid bedst at spare mest muligt, for regningen for påståede besparelser, der ikke virker i virkeligheden, er der kun én til at betale, og det er kommunens borgere!

Kære læsere af mit indlæg – jeg ved godt, at alle ikke er enige i mine synspunkter, og det skal man heller ikke være i et demokrati. Ens holdning er jo ofte et spejl af, hvor man selv bor, og hvorfra man ser konsekvenserne af andres valg. Jeg havde dog brug for at sige, at de konsekvenser, som forkerte beslutninger medfører, kan man ikke lave om på. Detailforskeren Bruno Christensen skrev for nyligt, at man skal tænke småt for at tænke stort. Det er hovedet på sømmet, efter min mening. Det er derfor mit budskab til byrådet, at I sommetider skal tænke småt for at tænke stort. Ellers får vi en stor skævvridning, og harmonien vil forsvinde i vores kommune.

Så når nogen kommer ind i min butik og siger, at det godt nok er træls, at der er lukket butikker i Farsø Rådhuscenter, så ved I nu, hvor mine tanker er omkring det. Det er nemlig en konsekvens af, at mennesker uafhængigt af hinanden har truffet nogle valg… og jeg råder på det kraftigste til, at man beholder administrationsbygningerne i Løgstør, Aalestrup og Farsø, for ellers bliver det en glidebane mod langsom udsultning af byerne omkring Aars, uanset deres størrelse. Det er ikke altid det klogeste valg at spare penge, selvom det giver god mening på den korte bane. Det ved jeg ALT om som handelsmand i mere end 35 år. Tænk jer nu godt om inden den endelige beslutning. Et forkert valg kan få store konsekvenser på den lange bane!

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: