Aldrig sur på tur – 100% glædesmedicin garanti på naturtur

VESTHIMMERLAND: -Tag med mig på ugle- og havørnetur i vinterferien og test selv, hvordan kroppen fyldes med glæde og god energi, og som bonus får du viden om ugler, ørne og naturens oplevelsesværdier, fortæller Karin Winther, fra Naturekspeditionen, der er Vesthimmerlands Kommunes naturformidlingstilbud.

-Og jeg ved det virker, derfor glæder det mig også, hver gang jeg inviterer andre til at følge med på guidede naturture, for det er bare 100% bedre at opleve naturen i virkeligheden. Og det siger jeg, på trods af, at jeg udgiver podcasts og har 5.200 følgere på Facebook, som jeg dagligt fodre med inspiration og viden om naturen. Men disse medier bruger jeg for at få folk ud i naturen og gerne med på tur, for det primære mål med mit job er som formidler.

Det er ikke ny viden, at det er svært at være sur ude i naturen. Forskning fra bl.a. Helseskoven Octovia har vist, at områder, der har oplevelsesværdierne artsrig og vild natur og fristeder hvor der er lidt eller slet ingen tilstedeværelse af underholdning og service, er de mest givende områder, hvis man skal nedbringe sit stressniveau eller helt enkelt få hjertet ned, hvor det ligger bedst i kroppen.

Det er netop sådanne steder jeg tager deltagerne med på tur. Torsdag aften i denne uge tager vi på en aftentur i Uhrehøje Plantage, hvor man året rundt kan høre den karakteristiske, og måske lidt uhyggelige, tuden fra Natuglerne. Uglernes tuden er særlig aktiv mellem december og februar, da natuglerne tuder for at forsvare deres territorium og rede. Bagefter tilbereder Nature Rangerne varm kakao, som vi hygger os med omkring bålet.

SE ANNONCEN FOR UGLETUR OG ØRNENS DAG

På søndag tager vi på en 12 km lang vandring ved Vilsted Sø, hvor vi sætter fokus på benyttelse og beskyttelse, fugle, friluftsliv og meget andet. Naturen er utroligt gavmild med store oplevelser – men ikke på bestilling, så vi må holde godt øje med havørneparret, som holder til ved Vilsted Sø. Fra fugletårnet kan man med en kikkert betragte den rede, som de mega-store rovfugle bygger på, og her møder vi også Flemming Fragtrup, der næsten dagligt kommer ved søen for at spotte fugle m.m.

Ved Vilsted Sø vil der bl.a. fra fugletårnet være mulighed for at se havørnens rede ved søen.

Vilsted Sø er et af de største naturgenopretningsprojekter i Nordjylland, som blev indviet i 2006, hvor man lukkede det gamle åløb, og vandet begyndte at stige i søen, som i dag breder sig over 450 hektar.

Det har resulteret i et kæmpe område med plads til utallige fuglearter – en ren lækkerbisken for ornitologer og andet godtfolk– og også selvom man ikke får set en havørn på vingerne, så garanterer jeg for, at du ikke ”går sur”, slutter naturvejlederen med et glimt i øjet.



Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: