test

Aktivt år med handel

FARSØ: Onsdag aften var de handlende i Farsø samlet til generalforsamling i Farsø Handelsstandsforening. Formand og isenkræmmer Jørgen Højrup Jensen tog et tilbageblik på et aktivt handels år.

Om sommeren springer Farsø ud som sommer by med ugentlige aktiviteter på Store Torv

Vi startede 2009 ud med at flytte starttidspunktet for udsalget en uge frem i kalenderen i forhold til 2008, og samtidig prøvede vi en åbning med 9 til 9. Selve udsalget blev en succes målt på omsætningen, hvorimod den udvidede åbningstid til 21.00 blev vurderet en time for lang.

Samme uge som der blev kørt slutspurtsudsalg, holdt foreningen også Konfirmandaften i Dronning Ingrid Hallerne. Der er stor opbakning fra butikkerne til denne aften, og tager man byens størrelse i betragtning, synes jeg, at det er utrolig flot, at der år efter år kan samles så mange konfirmander i hallen. Ikke bare fra 9640 Farsø, men også fra de andre postnumre i Vesthimmerlands kommune.

Marts måned 2009 blev den mest epokegørende måned – i hvert fald for butikkerne i Farsø Rådhuscenter. Butikkerne i centret havde gennem flere år sparet op til afholdelsen af centrets 20 års fødselsdag, som til foregår over fire dage. Og hvilken fest det blev!. Der blev sat omsætningsrekord i samtlige butikker, godt hjulpet på vej af den rekordstore fødselsdagsavis på hele 64 sider. Avisen mindede mest af alt om Telefonnøglen for Nordjylland! Mange tusinde kunder lagde vejen forbi Farsø, og det til trods for, at der åbnede et nyt udendørs butikscenter i nabobyen samme weekend. Farsø kan godt, når vi vil!

Højdepunktet i april var Påsken, og her var der samlet en masse flotte amerikaner biler på Store Torv i dejligt solskinsvejr. I Maj måned rullede motorcyklerne ind på store Torv, og jeg synes det er imponerende, alle de mennesker som samles på Store Torv, når vi har arrangementer med biler og motorcykler.

Nye sommertiltag
Juni måned startede med en By Night dagen før Grundlovsdag. Juni bød også på det kommunale arrangement ”Oplev Vesthimmerland”, hvor alle institutioner og byer havde Åbent Hus over to dage. Lørdag afslørede Farsø egnens Turistforening ”Farsø In Boxes”. Søndag blev også en succes. Her pakkede 10 af Farsøs forretninger varevognene med varer, og holdt i samarbejde med Hvalpsund Borgerforening en torvedag på havnen i Hvalpsund. Torvedagen i Hvalpsund vil blive gentaget i 2010.

I juli måned kom der også et par nye tiltag til, som vil blive gentaget her i 2010, nemlig Farsø som sommer by.

September og oktober var tørlagt for specielle arrangementer, da pengene fra disse måneders normale By Night var brugt i sommerperioden. Det gjorde, at butikkerne i centeret i oktober lavede et arrangement med kartofler som tema. Alle butikker i byen bakkede op om arrangementet, selvom det ikke fremgik af aktivitetsplanen. Men det synes jeg viser vor store styrke, at vi kan reagere hurtigt sammen, når vi virkelig vil det, lød det rosende fra Jørgen H. Jensen.

November og december vil jeg ikke gå i detaljer med, blot vil jeg fremhæve den altid succesfulde By Night i december. I2009 var det Muhammed fra X–Faktor, som optrådte på centertorvet for fulde huse. Samtidig var der en masse boder på Store Torv, som meldte om rekordomsætning for denne By Night. Hvis man lægger denne gode aften sammen med de mange mindre arrangementer, som Farsø Handelsstandsforening kører af stablen de andre lørdage og søndage fra i slutningen af november frem til juleaften, kan jeg kun gentage mig selv fra de forrige år. Det er ganske enkelt fantastisk, hvad vi opnår sammen i handelsstandsforeningen, når man tager byens størrelse og antal butikker i betragtning.

Glad for at turistkontor består
Sidste år i november var der kommunalvalg. Vi fik en ny ledelse af kommunen, og personligt er jeg glad for den forandring, som jeg allerede kan fornemme. Det som jeg er allermest glad for er, at den nye kommunalbestyrelse kan se det fuldstændigt krystalklare og logiske i, at Farsø skal bevare sit turistkontor. På papiret har Løgstør den største turistmængde, men hvis man tager Rønbjerg Feriecenters gæster fra, er der mere end dobbelt så mange turister i den gamle Farsø kommune. Jeg nærer den dybeste respekt for vor turistforenings formand Nienke Jonker. Nienke Jonker sidder i kommunens turistforum, og jeg tror hun har en stor del af æren for, at vi kan beholde vort turistkontor i Farsø. Hun har på sin gode og seriøse form forklaret beslutningstagerne om denne åbenlyse logik.

De handlende står stærkt sammen
Jeg føler også, at man kan udlede af vort medlemsantal, hvordan det går. Selvom vor by er lille, har vi trods alt 56 medlemmer af handelsstandsforeningen, hvilket var uændret i forhold til året før. Kommunen understøtter de fire handelsstandsforeninger med 400.000,- kroner til fordeling, og selvom vi får næstmindst af de fire byer, er vi meget taknemmelige og glade for den økonomiske hjælp. Uden den hjælp og samtidig også Sparekassen Farsøs økonomiske tilskud, ville vi virkelig være i store vanskeligheder. Sparekassen bidrager med et stort beløb, som gør vort høje sommeraktivitetsniveau muligt, og samtidig er der også økonomisk hjælp til Erhvervs- og turistcentret på Torvet og det kontor vil jeg meget nødigt undvære.

En stor tak skal og lyde til Flagkorpset. De er altid friske til at hjælpe, uanset om det gælder opsætning af flag, opstilling af boder, oprydninger, tøndeslagning eller hvad som helst butikkerne skal bruge hjælp til. De er (det grå) guld værd for os!

Til allersidst en stor tak til mine kollegaer i bestyrelsen. Det er dejligt at arbejde sammen med nogen, som vil byens udvikling. Det gør arbejdet meget nemmere, når vi har et fælles mål. Nemlig, fortsat at gøre Farsø til et godt sted at handle!

FAKTA:
Bestyrelsen for Farsø Handelsstandsforening:
Formand: Jørgen Højrup Jensen, Kop og Kande
Næstformand: Rasmus Dige, XL Byg Arnold D
Kasserer Gert Hosbond, Sparekassen Farsø
Sofie Christensen, Diamanten
Gert Wiborg, EDC Danebo

 

 

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: