Ældre Sagen Farsø på tur til Sønderjylland

FARSØ: I går torsdag drog en bus tidligt afsted  fra Farsø Rådhuscenters P-plads med  46 medlemmer af Ældre Sagen  Farsø.

Iført mundbind og i godt humør tog de fat på den lange køretur ned gennem Jylland til historiske steder i Sønderjylland.

Første historiske sted var Skamlingsbanken, der med sine 113 meter, er det højeste punkt i Sønderjylland.

I omkring 170 år har Skamlingsbanken været et samlingspunkt for dansk kultur og sprog. Mange folkemøder med mange tusinde mennesker har gennem tiden været afholdt der.  Et af de største folkemøder var den 24. juni 1945, hvor ca. 100.000 danskere var samlet for at fejre befrielsen.

Vejrguderne var med de besøgende fra Farsø, der nød solen og det smukke syn ud over landskabet.

Omkring middagstid ankom gruppen til Dybbøl Mølle.

-Rundvisningen på Dybbøl Mølle var fantastisk, og det var spændende at se og høre om, og selv være på dette historiske sted, fortæller Inge Worm fra Ældre Sagen Farsø. 

Kaffe og den specielle sønderjyske brødtorte skulle selvfølgelig smages, og den blev serveret af en dame i sønderjysk nationaldragt.

Så gik turen videre til Agerskov Kro og den historiske tur, blev nu til den traditionelle “Åletur” For nogle, var dette måske højdepunktet på turen ….og de blev ikke skuffet.

Der blev først serveret et stykke med røget ål, og derefter stegte ål, med alt det, der hørte sig til.  Var der nogen, som gik sultne fra bords, var det bestemt deres egen skyld. 

Fredag morgen serverede Agerskov kro den omtalte gode morgenmad, og så gik turen videre til grænsehandel i Süderlügum.

Herefter gik det til “Højer pølser”, som blev grundlagt af de nuværende ejeres oldeforældre i 1897. Her blev der serveret frokost, og det var virkelig kvalitetspølser, der blev serveret. Ingen var i tvivl om, hvorfor de berømte pølser vinder så mange præmier.

Sidste oplevelse var Toosbuys torv i Bredebro, opkaldt efter ECCO’s grundlæggere. Ecco bød på kaffe og brødtorte, og der blev vist en lille film om produktionen af sko. Tænk – at én sko kommer gennem ca. 200 medarbejdere – før den kan købes!!  Og her var der også rig mulighed for en god handel.

Så gik det den lige vej hjem mod Farsø, og turen blev lidt kortere ved hjælp af en øl/vand og “en lille én” og et bolsje til den søde tand.  Godt trætte – og hjemme ved 19-tiden, var man enige om, at det havde været et par gode dage.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: