Middelalderdage på Vitskøl Kloster er atter på banen

TREND: En måned tidligere end de foregående år, afholdes der i denne weekend middelalderdage på og omkring det skønne Vitskøl Kloster.

Nyt tidspunkt
Det nye tidspunkt skyldes, at vejret i starten af efterårsferien ikke altid har været specielt venligstemt overfor det udendørs marked. Sidste år var det et stormende vejr, som væltede mange af middelalderteltene og naturligt nok heller ikke gav besøgende. Det endte med at markedet helt blev aflyst på dag nummer to.

-Derfor satser vi i stedet på september, fortæller formand for Middelalderdagene på Vitskøl Kloster Bo Jacobsen.

Det synes at være en god satsning, for vejret i kommende weekend tegner til at blive nærmest sommerligt, så middelalderaktører og riddere kan få det varmt under deres uldklæder.

Om programmet for dette års Middelalderdage, fortæller Bo Jacobsen:

-Vi har virkelig lagt os i selen for at strikke et godt og varierende program sammen. Der er noget, der mest henvender sig til voksne og noget til børnene, som også får rig mulighed for selv at deltage.


En markedsplads, der summer af liv
På den store markedsplads bag klosteret vil der blive masser af oplevelser og liv. Foruden det officielle programs mange optrædener, vil der være spontane events.

Sidste år blev Middelalderdage desværre igen ramt af et utroligt dårligt vejr, hvor teltene blæste omkuld. Derfor finder Middelalderdage i år sted en måned tidligere, som altså er i kommende weekend.

Røgen fra de mange bål og de omkring 40 middelaldertelte, der alle vil syde af aktivitet vil gøre, at man virkelig får en fornemmelse af livet i middelalderen, og de over 100 middelalderklædte aktører vil alle formidle og sørge for at inddrage de besøgende i middelalderens mangfoldige univers.

Man vil bl.a. kunne opleve gamle rustninger og våben, følge smedens arbejde, opleve bødkeren, pilefletteren og pottemageren i arbejde. Og har man klingende mønt på lommen  kunne købslå om alskens varer, som f.eks. lerkrukker, lammeskind og langbuer. Der er også mjød, honning og brændte mandler til salg. Og måske vanker der ovenikøbet også smagsprøver fra de mange gryder, der snurrer over bålene.

Gamle kendinge og nye ansigter
”Lejeknægte og Tross” åbner traditionen tro dagen med salutskydning foran klosteret med håndvåben. Gruppen ”Ramashang” vækker altid lykke, så de er atter på banen, endda hele 6 gange med deres smittende optræden. Ramashangs 5 mands store besætning har et højt musikalsk niveau, og har masser af humor, gøgl, akrobatik og næsvisheder. De spiller, så det kan høres over hele markedspladsen, spiller, – så folks ben ikke kan stå stille, og deres næser begynder at ”vrigge”.

”Valshamr”: Søren og Mia kommer med deres rovfugle, som de løbende viser frem og fortæller om falkejagt i middelalderen. Der er desuden programsat en opvisning pr. dag.

Der er naturligvis også riddere
”Himmerlands Middelaldercenter” tager en gang dagligt piger og drenge i Ridderskole. Her kan de lære og øve sig i høviske handlinger og manerer, og få viden om en ridders mangeartede pligter.

For børn er det muligt at komme i ridderskole



”In Genio et Armis”: Igen i år er Ridder Smith på markedspladsen. Han er altid ude på skæg og ballade og kæmper også gerne med de børn, der ikke kun vil snakke, men også har mod og lyst til at gå i tvekamp med en ridder.

Nye på markedet er ”Hest og Bue”, som mestrer den svære kunst at ramme sit mål med bue og pil, mens hesten galoperer kun styret ved hjælp af rytterens vægt og ben.

Gruppen ”Ypres” vil i deres lejr arbejde med nålebinding og læderarbejde. Med i lejren er også hesten, Toledo, som sikkert skridter markedet af mindst et par gange om dagen. Én gang om dagen fortælles om heste i middelalderen.

Ny på middelalderdagene er også gruppen ”Krigens Fakkel”, som vil vise, hvordan man træner med kampvåben.

Der vil også være mulighed for at høre mere om klosteret, når Madam Louise viser rundt i ruinen af den stort anlagte Vitskøl Kloster kirke, en af de største klosterkirker i Europa.

Endelig vil ”Urtegårdskonen” vise rundt i Klosterhaven og fortælle med urternes brug og helbredende virkning.

Smagen af Vitskøl

Som noget nyt i år etableres et nutidsområde ved Orangeriet og Cafe Skovhuset. Her vil elever og lærere fra TAMU Vitskøl præsentere dyreholdet og de produkter, der avles på klosteret i dag.

Der vil bl.a. være mulighed for at købe krydderurter, forskellige grøntsager og surdejsbrød.
Her kan du også for rimelige penge få stillet sulten med f.eks. en Hereford Burger eller en Klosterpølse. I nutidsområdet vil der også kunne erhverves ost, vin, øl og friskpresset æblemost fra lokale producenter.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: