Der var fut i Skt. Hans bålet i Hvalpsund – FOTOS

HVALPSUND: I omegnen af 300 personer dukkede søndag aften op til Skt. Hans aften på Hvalpsund Strand.

Traditionen tro mødte folk talstærkt frem for at nyde den flotte midsommeraften og fejre Skt. Hans.

Bål på ny placering på stranden
Her var Skt. Hans bålet, som var lavet af lokale Lounsgården, rigget an, med en heksedukke på toppen. Som alle bemærkede var bålet flyttet om på den anden side af badeanlægget i forhold til tidligere. Det skyldes, at der siden sidste Skt. Hans bål – som rent faktisk er for 2 år siden grundet sidste års afbrændingsforbud, er kommet en saunabygning til, som man naturligvis ikke ville udsætte for brandfare.

Der var fut i bålet
Og det var et klogt valg, for i modsætning til Farsø, hvor man havde svært ved at få gang i bålet, så var det lige modsat i Hvalpsund. Her fik ilden rigtig godt fat i det tørre kvas, som kortvarigt sendte en tyk røgsky ind over Havnepladsen. Men det betød også, at bålet var hurtigt brændt ned, efter at midsommervisen var sunget. 

Bålafbrændingen var heldigvis, ved 20.30- tiden sidste del af Skt. Hans arrangementet i Hvalpsund, for ellers havde det været en kort begivenhed. Allerede kl. 19.00 bød Grethe Østergaard fra Hvalpsund Borgerforening velkommen og gjorde opmærksom på de mange arrangementer der finder sted i Hvalpsund i løbet af den næste måneds tid, herunder Havnefesten.

Fællessang og musik fra Jættebanden
Herefter blev sangbladet bestående af midsommersange og sange forbundet med fjorden fundet frem. De blev fremført af lokale Jættebanden og forsanger Bjørn Baastrup, der lagde op til fællessang.

Båltaler var Theresa Berg Andersen
Var man ikke til sang var der god mulighed for at købe en is eller pølse i Færgekiosken, indtil aftenens båltaler, folketingsmedlem Theresa Berg Andersen, nåede frem til Hvalpsund. Hun havde nemlig forinden været omkring Trend for at holde båltale der.

Folketingsmedlem Theresa Berg Andersen holdt båltalen.

Ros til Hvalpsund
Talerne var ikke fuldstændig ens, for der var ros til Hvalpsund.

-Der er dejligt i vores lokalområde, og der er også dejligt i Hvalpsund. Hvalpsund betyder nemlig noget helt særligt for en Vesthimmerlænding. Googler man alligevel Hvalpsund, så står der ganske klart at Hvalpsund er et maritimt paradis. Vi kan vist alle sammen blot stemme i. Det jeg beundrer allermest ved Hvalpsund – det er det vores små lokalsamfund kan. Det er her vi drager en særlig omsorg for hinanden. Og det gør man også i Hvalpsund og især når man kigger ind på jeres facebookside. For kigger man her, ser man lysende klart at I har en infohytte der har haft 30 års jubilæum med over 175 deltagere. I formår også at finde hinandens katte når de er blevet væk og stikker ud på nye eventyr. I holder også bunkevis af koncerter på Hessel. Der er havnemiddag, der er beachvolley og der er yoga. Og der er altid nogen der har en stiksav eller en cykel, hvis der er nogen der mangler. Det er sådan noget man kan i Hvalpsund og vores små lokalsamfund. Til daglig kommer jeg i København – og det kan jeg næsten skrive under på, at det kan de ikke prale af der. Jeg tror ikke engang at de har en stiksav!

Nutidens heksejagt er hetz på de sociale medier
Skt. Hans er en aften der fyldt med traditioner, samvær og fællesskab. I århundreder har vi også haft traditionen med bål og det at brænde en heks af på bålet. Der har også været en stor debat om man må brænde hekse af. Men det er altså en gammel skik fra en tid hvor vi turde stå ved det vi gjorde i går. Det gør vi også i dag. Denne skik om at brænde en heks på bålet stammer fra en tid der var præget af frygt og overtro. Mennesker der skilte sig ud eller ikke forstod, blev oftest mistænkt for at være hekse. De blev forfulgt og efterfølgende straffet. Selvom vi i dag lever i en oplyst tid, så kan vi alligevel ikke ignorere at dette spor af intolerance stadig findes i vores samfund. Vi kan jo starte med at kigge på de sociale medier. Her deler folk forskellige meninger, og har man en anden mening end flokken, så bliver man ofte mødt med hån og chikane. Vi ser det også i offentlige debatter hvor tonen er hård og ofte erstattet af en mangelfuld dialog. Jeg tror det vigtigt at vi siger fælles fra overfor heksejagt. Vi må huske på at styrken i vores fællesskab ligger i at acceptere vores forskelligheder og værdsætte forskelligheder. Fællesskab handler om at stå sammen, støtte hinanden og respektere hinanden. Det handler også om at lytte til hinanden – også når vi er uenige. Lad os i aften, når vi kigger ind i bålet, brænde vore fordomme og intolerance. Lad os i aften huske på at hver lille gnist bidrager til det store bål. Hver eneste handling af venlighed, hver eneste gestus af respekt og hver eneste samtale hvor vi virkelig lytter, er en gnist der kan tænde en større flamme af forståelse og af sammenhold. Lad os sammen i aften hylde fælleskabet, vores forskellighed og hver vores styrke.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: