Gigtgruppe bakker hinanden op – når det går godt og når det er svært

FARSØ: Den første mandag i hver måned mødes omkring 25-30, fortrinsvis kvinder, i Farsø. Det har de gjort gennem 30 år og de seneste år er mødestedet blevet Farsø Kirkes Sognegård. Vesthimmerlands lokalgruppe under Gigtforeningens Aalborgkreds har nemlig 30 års jubilæum.

Gigtgruppe
Selvom der i løbet af de 30 år er kommet nye til og andre der er rejst, så holder de stadig sammen. For i gigtgruppen kan man stille spørgsmål og dele bekymringer, ligesom man kan have det sjovt sammen. Det betyder nemlig noget at være og gøre noget for hinanden, og det gør disse damer.

Startet af Lis Nielsen for 30 år siden
Det var egentlig en gruppe for fibromyalgi som Lis Nielsen var med til at starte op for 30 år siden. På det tidspunkt var det stadig en lidt mystisk sygdom, som især kvinder blev ramt af. I dag er man heldigvis klogere og behandlingsmulighederne for fibromyalgi er blevet anerkendt som en kronisk og alvorlig gigtsygdom.

Lis Nielsen og Vesthimmerlands lokalgruppe har igennem 30 år stået for at samle ligesindede om foredrag, selvhjælp og ny viden om det at leve et liv med gigt. Lokalgruppen mødes den første mandag hver måned i Farsø Kirkes Sognegård.



Åben for alle uanset gigtdiagnose
Allerede i 1998, efter 4 år, blev Vesthimmerlands Lokalgruppe åben for alle, uanset hvilken gigtdiagnose. Sådan er det også i dag, for der er over 200 forskellige gigtdiagnoser, og fælles for dem, er udfordringerne med at leve et godt liv med gigt.

Igennem årene har man i Farsø lavet selvhjælpskurser, arrangeret foredrag og udflugter til relevante steder, der kan gøre de ramte klogere på livet med en gigt- eller bindevævssygdom. Lis Nielsen arrangerer fortsat og Betty Toft er altid klar til at give en hånd med. De kommer godt omkring hvad der er nyttigt at vide og lære, når man får gigt. Om det er juraen i forbindelse med at lave testamente, eller praktisk indretning af hjemmet og teknologiske hjælpemidler eller kostens indflydelse på smerter, så kommer de omkring det meste. Også mulighed for ved selvsyn at opleve, hvordan man kan indrette sig med hjælpemidler som robotstøvsugere, elevationssenge og diverse dimser i køkkenet, når lokalgruppen tager på fælles udflugter fælles udflugt eksempelvis til SeniorSam eller Velfærdsteknologisk Center.

Livet kan godt leves med gigtsygdom
-Det er bare lidt sjovere, når man gør det sammen. Der skal også være plads til andet end sygdom og diagnoser. Nogle gange er det gennem noget andet end gigtdiagnoserne, at de gode snakke og oplevelser kommer. Når der er sangaften eller vi er på udflugt eller holder julefrokost, så viser vi hinanden at livet godt kan leves og at man kan have det både sjovt, godt og hyggeligt, lyder det fra Lis Nielsen, der glæder sig over at der er lige så stor interesse og brug for gigtgruppen som for 30 år siden.      

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: