Storskala besparelser og fyringer på sygehusene

NORDJYLLAND: Der er brugt 304 mio. kr. for meget på de nordjyske hospitaler og derfor skal der nu nedlægges 230 stillinger. Sådan lyder en omfattende spareplan som forretningsudvalget i Region Nordjylland mandag blev orienteret om af hospitalsledelserne på Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland, og som efterfølgende blev udsendt som en pressemeddelelse.

Stort mérforbrug i 2023
Et stort mérforbrug i 2023 er grunden til at budgetterne nu skal bringes i balance. Blandt årsagerne til mérforbruget er dyre vikartimer og flere akutte patienter.

Overforbruget på de 304 mio. kr. skal nedbringes med 4%. Det betyder, at der på Aalborg Universitetshospital skal spares 260 mio. kr. og på Regionshospital Nordjylland 44 mio.kr.

Kigger man på på Aalborg Universitetshospital, skal der i penge spares 190 mio. kr. og nedlægges 165 stillinger. Af dem vil 27 stillinger blive omplaceret.

Berører også Farsø Sygehus
Spareplanen strammer grebet om alle sygehusenes afdelinger. For Farsø Sygehus vedkommende har en lukning af skadeklinikken og palliativ afdeling tidligere været fremme. Om det er tilfældet kan endnu ikke bekræftes.

Længere ventetider
Effektivisering og arbejdstilrettelæggelse er en af de helt store poster for at opnå besparelserne. Aalborg Universitetshospital vil finde 90 mio. kr. ved effektiviseringer

Planlagte operationer kan der derfor fremover blive længere ventetider på, når Aalborg Universitetshospital gennemfører sine besparelser.

-Det patienterne kan mærke, er at der vil være længere ventetider i akutmodtagelsen, når man skal den vej ind på hospitalet. Der kan også komme nogle længere ventetider på røntgenundersøgelser, og der kan også være patienter med godartede sygdomme der kommer til at vente så længe, at de bliver nødt til at benytte sig af deres patientrettigheder til at blive behandlet et andet sted end på Aalborg Universitetshospital, nævner hospitalsdirektør for Aalborg Universitetshospital, Per Christiansen i et interview med TV2Nord.

Det kommer dog ikke til at gå ud over patientsikkerheden, siger hospitalsdirektøren videre.

Serviceforringelser
45 mio. skal findes ved serviceforringelser. Serviceforringelser består bl.a. i ambulante patienter, som ikke er indlagt, ikke længere få kan få et måltid mad når de er længerevarende på hospitalet til medicinsk undersøgelse eller behandling. Desuden skriver Region Nordjylland i sin pressemeddelelse, at man efter spareplanen “kan forvente et lavere niveau for rengøring, hvor det ikke har betydning for patientbehandlingen”.

”Vælg klogt princip”
Endeligt indfører Aalborg Universitetshospital et nyindført ”vælg klogt princip” da der i dag bliver udført kontroller og undersøgelser der er unødvendige og som ikke giver værdi for patienterne. De skal spares væk og udgør 29. mio. kr.

Hospitalsdirektør Per Christiansen fortæller, at det dog ikke betyder, at man har valgt uklogt indtil nu. Det vil sige, at man i et moderne hospitalsvæsen hele tiden får ”ad-ons” eller knopskydning. Det kommer fordi man begynder at gøre noget nyt, og det er ikke altid at man vælger det gamle fra.

Prisstigninger, vikarudgifter og flere akutte patienter er årsagen
Besparelserne skyldes at hospitalerne ikke har overholdt deres budgetter. Hospitalerne er ramt af prisstigninger og vikarudgifter og et øget antal akutte patienter.

Man peger på, at nogle af årsagerne til overskridelse af budgetterne er rekrutteringsudfordringer, hvor man er nødt til at have vikarer og overarbejde.

Spareplanen er en del af en planen og nu bliver det op til afdelingerne at overholde den.

Manglende refusion fra staten
Regionsrådsformand Mads Duedahl fortæller, at der er mange forklaringer på hvordan det kunne gå så galt. Først og fremmest et år med mange uforudsete udgifter. Stigende medicinudgifter, meget høj grad af inflation. Desuden er det også det første år, hvor Regionen ikke har fået refusionen fra covid-19- Det vil sige, at fra 1. januar sundhedsvæsenet i Nordjylland 720 mio kr. mindre end det forgående år. Det betyder vi har haft flere efterslæb gennem året og det kan vi ikke blive ved med.  Vi bliver nødt til at have et sundhedsvæsen, hvor vi både har en høj kvalitet, men hvor også økonomien er i balance. Så vi er nødt til at lave en plan hvor vi får styr på vores budgetter igen, lyder det fra Regionrådsformanden i et interview til TV2Nord, mandag.

44 skal finde andet job
Ud af 230 stillinger der skal nedlægges, er langt de fleste – nemlig de 186 ubesatte i forvejen, fordi  Regionen har haft ansættelsesstop gennem længere tid. Ud af de 44 stillinger der skal nedlægges, er de 13 sygeplejerskestillinger og en lægestilling. Så er der andre fagområder som køkkenpersonale og portører som der også bliver lidt færre af. Alle forsøges genplaceret i andre stillinger.

Må ikke gå ud over patientsikkerheden
Færre ansatte, betyder flere opgaver til den enkelte. Og for nogle patienter betyder det, at de kommer til at vente lidt længere på at få deres behandling.

Det kan være røntgenbilleder eller andet, men vi sørger hele tiden for at patientsikkerheden er i højsædet, forsikrer Regionrådsformand Mads Duedahl.

Andre regioner har også sat gang i ansættelsesstop og haft udfordringer med økonomien med udgangspunkt i de samme ting som Region Nordjylland.

/cf

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: