En aften om ordblindhed

STISTRUP: Forleden afholdt Ordblindeforeningen i Nordjylland i samarbejde med Farsø Efterskole arrangementet ”En aften med fokus på ordblindhed”.

Der var i forvejen stor interesse for at deltage, og det endte da også med, at det til sidst var nødvendigt for ordblindeforeningen at lukke for flere tilmeldinger, da alle pladser var besatte.

Afholdt på Farsø Efterskole
Arrangementet blev afholdt på Farsø Efterskole, der som bekendt henvender sig til ordblinde unge.  

Aftenen lagde ud med, at deltagerne blev delt op i hold som – i forskellige lokaler på efterskolen, kunne høre nogle af skolens lærere og elever fortælle om ordblindhed og hvordan det er at gå på efterskole.

Efter en lille spisepause blev det tid til, at alle samledes i skolens idrætshal og snart ventede de næsten 400 personer spændte på aftenens næste programpunkt.

At klare en uddannelse som ordblind
Det var Emma Trillingsgaard Madsen. Hun er tidligere elev på Farsø Efterskole og hun fortalte levende om det at være ordblind og alligevel klare en uddannelse. Hun kunne oplyse tilhørerne om, hvordan hun ved hjælp af sine egne unikke måder at løse udfordringer på, havde klaret at blive færdiguddannet sygeplejerske. Det var en meget lærerig oplevelse for tilhørerne at høre om Emma’s vej gennem ”uddannelses-junglen”.

400 personer deltog i Ordblindeforeningen Nordjyllands arrangement ”En aften med fokus på ordblindhed” som fandt sted på Farsø Efterskole. Der var beretninger og gode tips til hvordan man barn og ung klarer en uddannelse. Det kunne tidligere elev på Farsø Efterskole, Emma Trillingsgaard Madsen, der i dag er færdiguddannet sygeplejerske fortælle om.

Komiker Christian Fuhlendorff’s liv som ordblind
Derefter blev det Christian Fuhlendorff’s tur til at gå på scenen. Han er kendt som Tv-vært og stand-up- komiker og desuden er han ordblind.

I sit foredrag ”Hvem gider tage den vej, alle de andre tager” tog Christian Fuhlendorff tilhørerne med en tur gennem sit liv som ordblind. Han fortalte om en barndom med fejldiagnosticering, indlæggelser og om alligevel at finde en vej igennem det.

Han fortalte videre, at som lille dreng forstår man ikke, at det at have begrænsninger, ikke nødvendigvis er en dårlig ting, for man vil jo gerne være ligesom alle de andre.

Udvikler evne til at tænke anderledes
Ordblindhed er ikke et skridt tilbage, for man udvikler en evne til at tænke anderledes. Man skal som ordblind finde sin egen vej og hvem gider tage den vej, som alle de andre tager? Det er ikke sikkert, at det bliver let, men man skal aldrig give op!

Christian Fuhlendorff formåede at få hele salen til at skraldgrine. Han evnede både at bruge sin komiker-baggrund, men han kunne også veksle det med mere alvorlige tildragelser. Undervejs i foredraget blev det til mange gode råd, som tilhørerne kunne tage med sig hjem.

En rigtig god aften sluttede med, at tilhørerne fik mulighed for at stille spørgsmål til et panel, der var sat sammen af personer fra Farsø Efterskole og Ordblindeforeningen.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: