Organister fortalte om deres opvækst i Polen

GISLUM: Sognehuset i Gislum var fyldt godt op her til aften, da Kasia Christiansen og Wojtek Sciborowski fortalte om deres opvækst i Polen og udlængsel

Kasia er organist i Gislum-Vognsild-Haubro pastorat og Wojtek er organist i Østsalling pastorat.

De er begge opvokset i et Polen, hvis mangeårige skæbne stort set allerede blev beseglet i krigens første år ved krigsherrernes territoriale aftaler. Aftaler som blev indgået længe før krigen var slut.

Trods store forskelle i opvækst – Wojtek ude på landet og Kasia i en storby – så har begges barndom været meget præget af det kommunistiske styre.

En børnehave med streng disciplin og en skolegang, hvor det russiske sprog fyldte lige så meget som det polske.

Boligforholdene var trange, omend de var bedre på landet end i byen. Man kunne generelt ikke købe noget, men mange kunne “skaffe”. Så dagligdagen lykkedes ved at bytte eksempelvis kød for andre fødevarer osv. Forældrene arbejdede meget. Det var nødvendigt for Kasia’s forældre, at de begge havde to jobs på trods af, at de var ingeniøreruddannede. Wojteks far, der var snedker, skaffede ekstra indtægter ved at lave småmøbler.

Var man gode borgere, så fik man som familie bevilget en gratis ferie ved havet eller oppe i bjergene.

Jul blev der holdt, men man måtte ikke forbinde julen med kirken, som efter russernes opfattelse havde for stor indflydelse på polakkerne.

Aftenens fjernsynsudsendelser var oftest præget af indslag med Wojciech Jaruzelski, som kom med formaninger og roste russerne. General og politiker Wojciech Jaruzelski blev Polens sidste ministerpræsident og præsident under kommunismen.

Kasia kunne berette om utrygheden op mod afslutningen på det kommunistiske styre, om fagforeningen Solidaritet, undtagelsestilstanden først i 1980erne, faderens arrestationer, og hvordan kirken spillede en aktiv rolle bl.a. i formidling af budskaber udefra.

For Wojtek var det et stort paradoks midt i glæden over styrets fald, at ejerne fra før 2. verdenskrig kom og ville have det hus, de boede i.

Begge har de søgt ind i musikken og fundet det som en mulighed for at efterkomme deres udlængsel. For Wojtek blev det i nogle år som musiker i Cirkus i Danmark, så han kunne bidrage til familiens underhold, og for Kasia startede det bl.a. som musiker på krydstogtskib, der sejlede rundt i verden.

Aftenens spændende og levende fortællinger gav stof til alvorlig eftertanke, men var absolut også krydret med humor, optimisme, glæde og livsmod. Noget der også afspejlede sig i de to veloplagte foredragsholderes valg af musik, som bl.a. var “Dejlig er jorden”, “What a Wonderful World” og “Ole sad på en knold og sang”.

Læs mere om emnerne ved at klikke på de blå blokke her: