HVALPSUND: -Er der nogen der ved hvorfor saunaen skal placeres der hvor der er god udsigt?, lød det i sidste uge på Hvalpsund Borgerforenings facebook.
Et godt spørgsmål
Og det lader til at være et rigtigt godt spørgsmål, for kommentarsporet er fyldt med reaktioner fra fortvivlede borgere.
Kommentarerne lyder bl.a.: ”Ja, den bygning er da en skændsel for havnen og udsigten. Helt malplaceret. Den placering ødelægger det smukke udsyn over fjorden. Kan det ikke ændres ?”
”Det er sikkert fint, med den sauna, men den placering er da årets selvmål her i byen, har vi et navn på den der har godkendt placeringen. Det bliver simpelthen en skamplet på havnen”.
Andre maner til besindighed
”Der har været rig mulighed for at være en del af planlægningen af by fornyelsen, hele sidste år. Det er da meget rart at kunne komme på toilet, tage en skyller, spise mad med mulighed for læ, samt en skøn legeplads med masser af rum til fantasien kan få frit løb hos de yngste, tror når saunaen er færdig bygget og stået et halvt år, vil vi vænne os til at træde ud på “udsigtspladsen” frem for at stå ved muren”
”Der er god udsigt uanset hvor vi er i Hvalpsund. Det er vel mest hensigtsmæssigt at saunaen er i nærheden af vandet, så vi ikke får udsigt til halvnøgne mennesker i vores gader om vinteren. Jeg tænker på trafiksikkerheden”
Andre har en løsning
”Hvis man placerer bygninger med gavlen mod vandet her i Hvalpsund, får man langsiden vendt mod syd, flere dage med mindre vind, mest mulig udsyn for bagvedliggende huse. Det ved vi der bor her, men tænker det måske er andre der planlægger. Har der slet ikke været nogle lokale med i beslutningen?”
”Står lige midt i det hele, den kunne vel have være trukket lidt til side eller tilbage til bus skuret, den skal vel kun bruges i vinterhalvåret, eller bruger man sådan en dagligt hele året rundt?”.
Vinterbadere og fællesforening står bag saunen
Som beskrevet her i avisen for 3 uger siden, er det Hvalpsund Fællesforening, der står bag saunaen.
Saunaen står ganske vist på kommunens grund, men det Fællesforeningen der har stået for at skaffe penge til saunaen gennem fonde. Resten har foreningen selv puttet i projektet. Driften kommer fællesforeningen også til at stå for.
Det er Ove Nørskov fra Fællesforeningen, der for øvrigt selv er vinterbader, der har stået for fondsansøgninger m.v.
Saunabygningen koster kr. 800.000, hvoraf de kr. 700.000 kommer fra fonde og de restende kr.100.000 er altså egenfinansiering.
Fuldkommer badeanlægget hele året
Han fortæller, at ønsket om en sauna stammer tilbage fra 2019 – altså kort tid efter at det populære badeanlæg blev indviet.
-Det er perfekte forhold for vinterbadere der ønsker at bade i fjorden, fortæller Ove Nørskov, der godt ved at Nautilus har et lignende tilbud om sauna ved lystbådehavnen. Men det er netop det der forskellen. Havn vs. Fjord.
Vi har et dejligt badeanlæg, og det ønsker vi at bruge hele året.
Oprindelig tanke om placering bag Kahytten
Da fællesforeningen begyndte at lege med tanken om en sauna tilbage i 2019 var tanken egentlig at saunaen skulle placeres bag ved Kahytten. Men da Fællesforeningen sendte en ansøgning ind til Vesthimmerlands Kommune om denne placering, blev de i stedet foreslået placeringen mellem badeanlægget og solnedgangspladsen. En placering de ikke havde håbet på som en mulighed.
Vinterbadesæsonen går fra 1. oktober til 1. april og det er altså i det tidsrum der vil være mulighed for at bruge saunaen.
Man vil kunne benytte saunaen med et chip-system, som fællesforeningen allerede bruger i forbindelse med sit motionscenter. Altså vil man skulle være medlem af fællesforeningen for at kunne bruge de nye faciliteter. Men det ser Ove Nørskov heller ikke som et problem. Såvel borgere som sommerhusejere kan blive medlem.