FARSØ: Her til aften havde bestyrelsen for Støtteforeningen til Vesthimmerlands sygehus i Farsø inviteret lokale regionspolitikere og kommunalpolitikere indenfor sundhedsområdet til Nytårskur.
Politikerne var næstformand i Regionsrådet og formand for udvalget ”Det nære sundhedsvæsen” Pia Buus Pinstrup, Flejsborg. Regionrådsmedlem, medlem af Sundhedsudvalget i Regionen samt Byrådsmedlem og medlem af sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Per Bisgaard, Aalestrup, Byrådsmedlem og formand for Sundhedsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Asger Andersen samt borgmester Per Bach Laursen
– Det er anden gang vi samles på denne måde. Det er vores håb i støtteforeningen, at vi i dette forum kan få en uformel dialog omkring Farsø Sygehus, og hvordan vi alle bedst støtter op om det, lød det fra formand for Støtteforeningen til Vesthimmerlands Sygehus i Farsø, Lars Andresen, inden han bragte et emne på banen, som lige nu fylder meget i de Vesthimmerlandske borgeres bevidsthed.
Nogle vagtlæger henviser ikke skadeklinikken i Farsø
– I årets løb har vi desværre fået en del henvendelser på, at der er nogle lægevagter der ikke er bekendt med at der findes en skadeklinik på Farsø Sygehus med åbent alle ugens dage.
Senest har vi fået en historie om en dreng fra Løgstør med en skadet fod, hvis forældre ikke kunne få overbevist lægevagten om at der er en skadeklinik i Farsø. Det er trods alt en lidt hurtigere tur til Farsø fra Løgstør i stedet for en tur til skadestuen i Aalborg, hvor der jo desværre kan forekomme særdeles lange ventetider.
Det er frustrerende, at der efter snart halvandet år, stadig er vagtlæger der ikke ved, at vi rent faktisk har en skadeklinik på Farsø Sygehus, og at den er åben hver dag fra kl. 8-22.
Man skulle ellers tro, at det i vor moderne tidsalder kan lade sig gøre at dele information lynhurtigt, og samle vigtig viden og oplysninger let tilgængeligt på diverse sharepoints, teamsites, hjemmesider etc.
PLO’s ansvar
Det er Praktiserende Lægers Organisation (PLO) der har ansvaret for at drive vagtlægeordningen i Region Nordjylland, og vi vil her kraftigt opfordre PLO til at sikre, at deres medlemmer har adgang til den fornødne opdaterede viden, samt sikre at de skiftende vagtlæger sætter sig ind i denne viden.
Regionen skal presse mere på
Det er vores opfattelse, at det drejer sig om, at enkelte vagtlæger simpelthen ikke er opdateret, og det må være PLO’s ansvar at sørge for dette, måske kraftig opfordret af udvalget for “Det nære sundhedsvæsen” i Region Nordjylland. Jeg ved, at det er noget Pia Buus Pinstrup allerede er opmærksom på, og at hun vil arbejde med det, når hun vender tilbage til politikken i Regionen efter hendes barsel.
Jeg ved godt, at der gennem flere år har været forskellige udgaver af skadeklinikken på Farsø sygehus med forskellige åbningstider, men vi håber at det snart er lykkedes at sprede budskabet til samtlige af lægerne der indgår i lægevagten i Region Nordjylland. Ellers skal vi nok være her og hjælpe dem med at huske det!, lød det fra Lars Andresen.
Teknikken kan ordne det
Pia Buus Pinstrup kunne bekræfte, at udvalget for “Det nære sundhedsvæsen” i Region Nordjylland er i dialog med Praktiserende Lægers Organisation om problemet. Teknikken kan ordne det!.
Hun kunne tilføje, at der lige nu er lægevagtsforhandling. Her henviser man til, at Regionen for to år siden modvilligt gik med til at nedlægge nogle lægevagter, bl.a. den i Farsø grundet lægemangel.
Der er ganske vist stadig lægemangel, men denne gang accepterer vi ikke den premis, at læger helst vil være fri af vagter om natten, og overlader vagten til andet sundhedspersonale. Det går vi ikke med til!.
Men igen kan teknikken måske være en løsning. Kan man koble op hjemmefra som lægevagt. Eller kan man få en sygeplejerske til at tage imod patienten i lægevagten og så selv passe telefonen, lød forslaget fra Pia Buus Pinstrup.
Et andet forslag kom fra Asger Andersen, om at hospitalslæger kan indgå i vagtlægeordningen og dermed aflaste de praktiserende læger.
Kompenserende tiltag mangler fortsat
Det klare budskab fra Støtteforeningen til Vesthimmerlands sygehus i Farsø er til gengæld, at den fortsat vil arbejde for at Lægevagten kommer tilbage til Farsø.
-Indtil da vil vi gerne gøre opmærksom på, at det lovede kompenserende tiltag som Regionen vedtog, da de fjernede lægevagten endnu ikke er etableret. Det går på, at der stadig ikke er ansat nye behandlersygeplejersker på skadeklinikken, og en sundhedsplejerske hotline er heller ikke etableret. Det kan være, at 2023 bliver året, hvor dette løfte bliver indfriet.
Der var naturligvis også positive vinde.
-Sidst på året skal vi gerne have indviet det nye sundhedshus. Vi synes placeringen af det nye sundhedshus er helt perfekt med nærhed til sygehuset, og samtidig en unik mulighed for placering af en lægevagt, lød det fra Lars Andresen, der rettede en tak til de kommunale og regionale politikere for den store interesse de altid viser for støtteforeningen og for det gode samarbejde.
Jeg ser os ikke som hinandens modstandere, men tværtimod som medspillere der har de samme mål. Nemlig et stærkt og levedygtigt Vesthimmerlands sygehus i Farsø til gavn og glæde for Vesthimmerlands kommunes borgere.
Her kan du læse hvad der står på sundhed.dk om Skadeklinikken i Farsø