test
Forside Blog

Se udstillingen om Farsø Skole

FARSØ: Ligesom aftenens musiker til Hot Sommer på mandag, Thomas Pedersen, har gået på Farsø Skole, så har alle andre i Farsø og omegn også gået på skolen. Enten hele deres skolegang eller i deres overbygningsår.

Lokalhistorisk Arkiv for Farsø og Omegn har lavet en udstilling om Farsø Skole med historie, avisudklip og ikke mindst masser af klassebilleder og billeder af lærerstaben. Hvis du har gået på skolen – eller arbejdet på skolen, vil du temmelig sikkert være med på et af billederne.

Formand for Arkivet, Bendt Thorup, fortæller det har været spændende at være med til at lave udstillingen, og man i processen er blevet opmærksom på endnu flere klassebilleder, som rent faktisk hænger på skolen.

-Vi har fået lov at affotografere disse billeder på et senere tidspunkt, så det betyder at udstillingen om Farsø Skole kan blive endnu større.

Men foreløbigt kan man se den nuværende udstilling om Farsø Skole på Hot Sommer mandage på Torvet 1, hvor arkivet er åbent.

Se også Lokalhistorisk Arkivs anden udstilling i det historiske lokale i Farsø Rådhuscenter. Den omhandler Farsø Festen gennem 50 år og er lavet af Per Lyngby, som også er tilknyttet arkivet.

/cf

Hot Sommer er også for børn

Fast på Hot Sommer programmet er den populære ansigtsmaling for børn, udført af professionelle ansigtsmalere. Aktiviteten er i øvrigt sponsoreret af Fonden for Sparekassen Farsø.

FARSØ: Hot Sommer mandagene er i den grad også for børn. I år vil der være mere for børnene og deres familier end de foregående år.

Børnezone
Der er rent faktisk oprettet en ”Børnezone” på græsset i Farsø midtby. Her vil der være hoppeborg, hvor børnene kan boltre sig, og en kæphestebane hvor børn kan låne en kæphest og prøve banen. 

Børnezonen er placeret lige ved Streetfood og de opstillede borde og bænke, så forældre kan slå sig ned lige ved siden af, og holde øje med poderne.

Og der er endnu mere  
Fra kl. 18-20 er der mulighed for at få en gratis tur med hestevogn, der bl.a. går forbi Farsøs smukke søanlæg. Der er på/afstigning ved Vestjysk Banks p-plads.

I Farsø Rådhuscenter er der også aktiviteter for børn. Børnene kan ikke undgå at se hinkebanerne på centergangene, så det er bare at hinke imod hinanden.

Der er også eventyr selfievægge, som Hot Sommer har lånt af Vesthimmerlands Biblioteker. Opfordringen lyder: Lav din egen ferie selfiehilsen fra Farsø, og fortæl andre hvad du har oplevet.

Og endelig, så er den poplære ansigtsmaling også på plads ved Centertorvet i Farsø Rådhuscenter i år. Der males på ansigter og arme fra 17-20. Forvent at der kan være kø.    

/cf        

Eksklusive biler og racerbiler i Farsø midtby

På mandag bliver en aften med flotte og hurtige biler i fokus. De udstilles i Farsø midtby

FARSØ: Hvis du har benzin i blodet og flotte biler imponerer dig, så er det med at møde op til Hot Sommer på mandag. Aftens tema er ”Exclusive cars” hvor lokale racerkørere, lokale private ejere af specialbiler og MTH biler har deres ”High End” biler udstillet i Farsø midtby.

MTH Biler medbringer sine High End Toyota biler

Det bliver lidt Farsøs svar på Skagens uge 29, bare i Farsø format.

Så kig forbi og få en snak med kørere og ejere.

Mød motorsportstalentet fra Farsø, Malte Ebdrup

Særligt det unge lokale motorsportstalent fra Farsø, Malte Ebdrup, vil helt sikkert vække opsigt med sin racer og den store lastbil som motorsportsteamet turnerer rundt til racerbanerne i.

Desuden vil de lokale mekanikere og indehavere af Farsø Autoteknik Anders Madsen og Kristian Aagesen der begge kører drifting, have driftcars med. Det er gadebiler der er bygget om og har motorer til helt op til 850 HK. Drifting køres på asfaltbaner og Anders Madsen har turneringer i Sverige og Tyskland på programmet i år inkl. DM.                 

 Man vil også kunne møde lokale Christoffer Kirk, der kører go-kart.  

/cf

”Den Syngende bager” optræder til Hot Sommer

På mandag spiller Thomas Pedersen på hjemmebane i Farsø i forbindelse med Hot Sommer. Privatfoto.

FARSØ: Han er lokal og var egentlig tiltænkt en fremtid som bager. Han gik og nynnede i bageriet hos Nørregades Bageri i Farsø,

indtil han i 2008, som 22-årig tilmeldte sig det populære TV-program ”Voice” på TV2, hvor han tog dommerne med storm og lagde hele Danmark ned med sin rå stemme og sit selvsikre guitar-arbejde.

Han er sidenhen blevet fuldtidsmusiker og har nu en nærmest fyldt koncertkalender foran sig, hvor han, som han selv siger: ”Kan gøre en masse mennesker glade med sin optræden”.  Han går heller ikke af vejen for at optræde på sin hjemmebane i Farsø, hvilket sker på mandag i forbindelse med Hot Sommer

Han blev på tv kendt for sin fortolkning af Leonard Cohen nummeret ”Hallelujah”, som helt sikkert også vil være på ønskelisten i Farsø. Men ellers det mere rockede numre Thomas har på repertoiret såsom sommernummeret ”Summer of 69”(Bryan Adams), It’s my life(Bon Jovi) og Simply The Best(Tina Turner). Men hans stemme kommer helt til sin ret i numre som Chris Isaks ”Wicked Game” og Robbie Williams ”Angels”.

Thomas startede egentlig som trommeslager på et samspil-hold, da han endnu gik på Farsø Skole.

– Men min musiklærer hørte, at jeg sang højere bag trommerne, end de piger, der stod foran og sang i mikrofoner, så han bad mig bytte plads med dem. ’Og find et instrument, du kan spille på samtidig’, sagde han. Så svarede jeg, at jeg da nok kunne finde en guitar, og sådan blev det. Havde han ikke sagt det, havde jeg sikkert stadig været trommeslager, har Thomas Pedersen tidligere udtalt i et interview.

Thomas Pedersen spiller på scenen på Store Torv, mandag aften fra kl.18.00.

/cf

Volkswagen SUP City Tour kommer til Hvalpsund

Prøv Stand Up Paddling (SUP), Volkswagen SUP Tour på lørdag besøger Havnefesten i Hvalpsund.

HVALPSUND: Lørdag fra kl 11-16 kan man blive klogere på SUP (Stand Up Paddle) som fjorden ud for Hvalpsund egner sig særdeles godt til.

Det er også derfor at Volkwagen SUP City Tour lægger vejen omkring Hvalpsund. Det gratis event inviterer alle til at stifte bekendtskab med SUP på Hvalpsund Strand ved siden af badeanlægget.

Man får en kort introduktion til teknikker og herefter kan man komme på vandet og lære det grundlæggende af erfarne SUP-instruktører. Dyst mod andre og sæt dagens hurtigste tid i Speed Challenges samtidig med at man kan lære bøjevending, deltage i SUP quizzen med chancen for at vinde billetter til Copenhagen SUP.

Eventet byder også på aktiviteter som balance board og musik. Der er er også parasoller og strandstole så man kan slappe af og nyde dagen. Der vil også være snacks fra Rawbite.

/cf

På mandag åbner Røde Kors butikken på Store Torv

Alt er ved at være på plads i den nye Røde Kors butik på Store Torv. De frivillige har arbejdet på højtryk med at få alt klar til åbningen på mandag.

FARSØ: Det har rumsteret i butikslokalerne på Store Torv i nogen tid, hvor Røde Kors butikken er flyttet til.

På mandag er det så vidt, at kunderne inviteres indenfor i lokalerne.

Formand for Røde Kors Farsø, Julie Nissen Henriksen fortæller:

-Det er en kæmpe forandring og nye muligheder der er skabt med den nye placering af Røde Kors butikken. Nu ser vi frem til første åbningsdag.        

Og åbningsdagen vil blive særligt markeret med tale og snorklip v. formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Per Nyborg.

Markeringen stopper ikke her, for så vil der være livemusik ved Henrik Mølbjerg. Herefter flyder markeringen sammen med aftenens Hot Sommer arrangement, der bl.a. også finder sted på Store Torv.

-Vi er glade for samarbejdet med Farsø Handelsstandsforening og Hot Sommer, som vi også er en del af. Det er en oplagt mulighed for os at åbne butikken i forbindelse med Hot Sommer, og det har vi arbejdet frem mod, selvom vi ganske vist ikke nåede det til den 1. Hot Sommer mandag, fortæller Julie Nissen Henriksen.   

Tøj, sko og diverse tilbehør
De frivillige medarbejdere, samt butikslederne ønsker på nuværende tidspunkt ”kun” varegrupperne tøj, sko og diverse tilbehør, såsom smykker og halstørklæder. Men alle har dog et ønske om også at sælge brugskunst. Dette skal der dog være flere frivillige hænder til at bemande, men butikken er indrettet efter, at det med tiden kan blive muligt.

Butikslederne Jane (tv.) og Gitte (th.) foran de nye lokaler på Store Torv 1 og 3.

Ud over butik, rummer lokalerne på Store Torv også plads til Nørklerne, butiksrelaterede opgaver, samt møder indenfor Røde Kors.

Røde Kors Familienetværket forsætter sin gang i Pluto, samt i sommerhalvåret ude på legepladser og lign.

/cf

Se og smag på Hvalpsund

HVALPSUND: For 4. gang byder spisestederne og de erhvervsdrivende i Hvalpsund i samarbejde med Hvalpsund Borgerforening og Lions Farsø på ”Se og smag på Hvalpsund”.

12 kulinariske stop
Der vil være 12 kulinariske stop undervejs, så man kan godt regne med at aftensmaden denne fredag aften er sikret.

Mødestedet er ved Infohytten på Havnepladsen og herefter følges ruten: 1. Havnens Røgeri, 2. Havnens Oase, 3. Pakhuset, 4. Cafe Himmelblå (Hvalpsund Camping), 5. Hessels Øllaug på Hestbækvej, 6. Lounsgaarden v. golfbroen, 7. Hvalpsund Golf Restaurant, 8. Friplejehjemmet Hesselvang, 9. Lord Nelson, 10. Brugsen, 11. Hvalpsund Færgekiosk, 12.  Festteltet Havnepladsen –med oste fra Thise, Hessels Snapselaug, kaffe og kage. I teltet vil der desuden være hyggemusik.   

Det er Anders West fra Lions Farsø, der dog selv er Hvalpsund-boer, der sammen med resten af Lions Farsø, har ladet sig inspirere af lignende arrangementer andre steder fra.

Går fra spisested til spisested
-Forskellen er bare, at man i Hvalpsund vitterligt kan gå fra spisested til spisested og dermed få smag for spisestedernes mad og byens specialiteter – og derimellem også Hvalpsunds fantastiske natur, siger Anders West.  

Da netop Hvalpsund er som skræddersyet til denne type arrangement, så har alle spisesteder i Hvalpsund – som har muligheden for det, meldt sig på banen for at være med.

-Alle har været særdeles imødekommende og interesserede i at være med, siger Anders West.

-Ud over lokale, så har vi også rigtig mange sommergæster, sommerhusejere, campister m.fl. som har valgt Hvalpund, og dem vil vi gerne præsentere for den gode mad og byens specialiteter. Naturen taler for sig selv, men måske der med denne type arrangement også kan blive skabt nye relationer, lyder det videre fra Anders West.

Spisebilletter udsolgt på rekordtid
Deltagerantallet til ”Se og Smag på Hvalpsund” er de seneste dage blevet øget med 20 ekstra billetter, som hurtigt blev udsolgt ligesom de i forvejen 200 billetter. Så der er ingen tvivl om at arrangementet er et tilløbsstykke – det har det faktisk været lige fra år 1 !

Ruten er på 5,6 km
Deltagere vil blive sendt afsted i hold af 20 personer med 15. minutters mellemrum. Det sidste hold vil blive sendt afsted kl. 18.15. Der er som tidligere nævnt 12 stop undervejs, og ruten gennem Hvalpsund er på 5,6 km.

-Således at alle kan være med, er der valgt veje der er fremkommelige, men også alternative stier, der fremhæver Hvalpsunds skønne natur. Der vil være skiltet undervejs, fortæller Anders West.       

Hjælpere fra Lions
Rundt omkring på posterne, vil man udover madstederne, foreningerne og de erhvervsdrivende selv, finde hjælpere fra Lions.

-For naturligvis vil spisestederne – ud over at servere den gode smag, også gerne tale lidt med de folk der kommer forbi. Det skal de have muligheden for, så skal vi nok hjælpe med det praktiske vi bliver sat til, siger Anders West.   

Uddeling af donationer
Forventningen er at alle deltagere vil være i mål i festteltet kl 20.30, hvilket er en halv time tidligere end de forrige år. Her vil der vil være udtrækning af præmier på billetter samt uddeling af donationer. 

Overskuddet fra arrangementet er på forhånd bestemt til at skulle gå til tre lokale formål:  1. ungdomsafdelingen i Nautilus, 2. PR- gruppen i Hvalpsund Borgerforening, som er ved at forberede en bog om Hvalpsund og 3. Friplejehjemmet Hesselvang der vil etablere lystanlægget ”Frøsang Bakke”

/cf

Ta’ på sommer(ud)salg i Farsø

Sommer(UD)salget i Farsøs butikker er startet

FARSØ: Vi har nu højsommer – eller Hot Sommer som vi kalder det i Farsø, og så går der for alvor sommerkuller i priserne i Farsø.

Det betyder, at gule skilte i butikkerne, viser ekstra gode priser, og det er muligt at gøre en rigtig god handel på de højaktuelle sommervarer. For øvrigt er 5 butikker gået sammen om et Outlet i Farsø Rådhuscenter som vil have åbent på fredage, lørdage og mandage.


Når de mange gode sommerkøb er lagt i indkøbsposen, så byder Sommersalget i Farsø også på meget andet spændende.

Hot Sommer aktivitet til kl. 21
På mandag fra kl. 17.00 er der Hot Sommer aften i Farsø Midtby. Her er midtbyen afspærret for trafik og torvene lagt ud til spisesteder, aktivitet, udstillinger og livemusik. Her kan man kort og godt få en hyggelig aften, mens man også stadig kan handle af i butikkerne, der har åben til kl. 21.00.

På mandag er aftenens tema ”Hot Sommer Night – exclusive cars”, hvor private ejere af specialbiler og lokale kørere af racerbiler indfinder sig i midtbyen.

Spis endelig ikke hjemmefra
Der er ingen grund til at spise hjemmefra hvis man skal til Hot Sommer i Farsø.

Der er nemlig arrangeret ”Street Food” på torvene, arrangeret af lokal madleverandører. Dermed er der ”Mad alle kan li’”.

Tag endelig børnene med
Tag endelig også børnene med til Hot Sommer Mandag. Der er hoppeborg, gratis ture med hestevogn, kæphestebane, selfievægge, hinkebaner og ikke mindst gratis ansigtsmaling.

Hos Røde Kors butikken på Store Torv, som har første åbningsdag i midtbyen, er der desuden popcorn og slush ice så længe lager haves.

/cf

Promenaden er først og fremmest til gående

Desværre er det blevet nødvendigt med skiltning på Promenaden.

HVALPSUND: Som navnet antyder, så er en Promenade til at gå på.

Men den indbyder åbenbart også til at køre stærkt på med cykel, hvilket har gjort flere gående på promenaden utrygge.

Det har resulteret i et påbudsskilt for fællessti i hver ende af promenade. I løbet at de kommende uger vil der komme et underskilt med ”Vis hensyn”

I arbejdsgruppen ”Forbindelse mellem havnene”, så man allerhelst ikke skiltning langs den smukke strækning, særligt fordi cyklister, der vil hurtigt frem jo kan køre på Fjordvej.           

Der er derfor nu tale om en prøveperiode med påbudsskiltene. Allerhelst håber man i arbejdsgruppen at skiltene bliver helt unødvendige, og kan tages ned i igen. Alternativt vil der blive sat forbudsskilte op.

Promenaden har fået disse flotte bænke

Læg i øvrigt også mærke til at Promenaden har fået sit foreløbigt sidste element, nemlig bænke, så man kan sidde og nyde udsigten over Limfjorden og til Salling.

/cf

Rylen i Limfjorden

Se hvordan billedkunstnere og forfattere fra før og nu har oplevet Limfjordsegnens natur, historie og mennesker på den nye særudstilling ”Rylen i Limfjorden” på Johs. V. Jensen og Thit Jensen Museet.

FARSØ: Fredag åbner en ny sær udstilling på Johs. V. Jensen og Thit Jensen Museet med navnet ”Rylen i Limfjorden”.

SE ANNONCEN FOR UDSTILLINGEN HER

I 2022 og 2023 sejlede Johannes Larsen Museets ekspeditionsskib Rylen to togter i Limfjorden. Ombord var en række billedkunstnere og forfattere. Sammen skulle de skabe en moderne kunstnerisk skildring af Limfjords-egnen

Særudstillingen viser udvalgte værker fra Johannes Larsen Museets store forårsudstilling af samme navn, og er ramme om efterårets program, der handler om limfjords-egnens forfattere.

Udstillingen viser værker af Claus Handgaard, Marianne Larsen, Toni Larsen, Christina Capetillo, Svend Allan Sørensen, Mette Vangsgaard og Jens Bohr. Dertil kommer bidrag fra på klassiske limfjords-skildrere som Johannes Larsen, Jens Søndergaard, Niels Bjerre og selvfølgelig forfattere som Johannes V. Jensen og Thøger Larsen.

I efteråret kan man se flere værker fra udstillingen på Aakjærs Kunstnerhjem, Jenle og Lemvig Museum.

Achton Friis (1871-1939) og Johannes Larsens (1867-1961) sejladser til Danmarks småøer med ekspeditionsskibet Rylen i 1920erne er afsættet for på ny at udforske Limfjorden, og sanseligt og kritisk genbesøge rødderne til deres Danmarksbillede fra begyndelsen af det 20. århundrede. 2024 markerer 100-året for Rylen-togtet i Limfjorden der indgik i det monumentale bogværk De Danskes Øer, som nu danner klangbund for særudstillingen Rylen i Limfjorden i 2024. Udstillingsprojektet er skabt i et samarbejde mellem Johannes Larsen Museet, billedkunstner og Rylen-skipper Jens Bohr samt Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet.

Togter og udstilling
Rylen sejlede fra Kerteminde på sommertogter i årene 2022 og 2023 med henblik på at se, undersøge og fortolke Limfjorden. Det er resultatet af disse to togter, der kan opleves på særudstillingen Rylen i Limfjorden. De inviterede kunstnere, der er billedkunstnere og forfattere, har hver især fortolket hvordan landet (og vandet) ligger i en tid, hvor lokal, regional og national identitet er til debat. Samtidig peger kunsten som fortolker af tidsånden ind i et globalt fokus på natur, klima og menneskets aftryk på vores klode. I mødet med udvalgte ældre værker fra Limfjordsegnen skabes en dialog, der belyser både almenmenneskelige og tids- og kontekstbårne temaer: Natur, kultur og livsvilkår, før og nu – og måske aldrig. På udstillingen vises maleri, grafik, video og installationer sammen med litterære tekster i prosa og lyrik. Udstillingen ledsages af et katalog, der formidler de nye Limfjords-værker i ord og billeder og sætter disse i et kunst- og litteraturhistorisk relief.

Rylens historie
Rylen er en ombygget bæltsbåd fra 1896. Den er en maritimhistorisk perle; det fartøj som i 1920erne bragte Larsen og Friis rundt i det danske land. I dag ejes Rylen af Johannes Larsen Museet i Kerteminde, hvor den som sin hovedopgave sejler med kunstnere og natur- og kulturformidlere. De medvirkende kunstneres mulighed for at sejle med Rylen på to sommertogter i 2022 og 2023 gør projektet originalt og danner grobund for nye erkendelser og kunstneriske udtryk. Rylen er det DNA, som giver projektet dets særkende. At sejle er en konkret oplevelse af tid, rum, nærvær, møder og mulighed for at formidle andre synsvinkler end de vante, med fødderne plantet på land.

Limfjorden og Kerteminde – dengang og nu
I 1913 foreslog Limfjordsdigteren Jeppe Aakjær (1866-1930) Achton Friis at lave rejsebeskrivelser af de danske øer – selv havde Friis planer om at lave en bog om Grønland men blev optaget af idéen til det, der siden blev til De Danskes Øer, udgivet i årene 1926-28 Fynbomalerne var ud over Aakjær knyttet gennem venskaber og alliancer til blandt andre forfatterne Johannes V. Jensen (1873-1950) og Thøger Larsen (1875-1928), der besøgte Alhed og Johannes Larsens gæstfrie kunstnerhjem på Møllebakken. I forbindelse med Rylens togt i Limfjorden i 1924 besøgtes bl.a. Jenle, hvor Jeppe Aakjær boede. Johannes Larsen Museet er optaget af at kunne opretholde og nyfortolke forbindelsen mellem de fynske malere og jyske digtere den dag i dag, og derfor rejser udvalgte dele af udstillingen Rylen i Limfjorden efter endt udstillingsperiode på Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet videre til Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem Jenle og Lemvig Museum (Thøger Larsen).

/cf