Forside Blog

Vestrup spejdere havde eget mobilt køkken med på spejderlejr   

VESTRUP: KFUM-spejderne fra Vestrup deltog spejdernes lejr i Roskilde i uge 30 sammen med ca. 32.000 andre spejdere.
Lederne i Vestrup gruppe havde i månederne op til lejren arbejdet på at få etableret en nytænkning af et ude-køkken som kunne komme med på lejren.

Et mobilkøkken, bygget op på en trailer som samtidig kunne indeholde alt det grej der skulle bruges på lejren i en uge. Når traileren var pakket sammen lignede den en ganske almindelig trailer, men når den var foldet ud et køkkenbord, med skuffer, skabe og bordplade der indeholder alt hvad der er nødvendig på en lejr. I det ene af skabene var der etableret en ladestation med et bilbatteri og en inverter, som blev opladet via solceller i dagtimerne. Det var for at kunne følge med fremtidens mobile spejdere. Mange af aktiviteterne foregik nemlig via mobiler som skulle kunne lades op igen. Vestrup gruppen var selvforsynende med strøm hele ugen.

Køkkenarrangementet fungerede helt fantastisk, og der var flere andre grupper forbi for at se Vestrup gruppens nytænkning af et køkkenbord.

På lejren var alle spejdere fra Vesthimmerlands kommune samlet uanset om de var KFUM, DDS eller kom fra de grønne pige spejdere. Altså rigtig spejderånd.

Vestrup gruppen havde 14 unge mennesker med samt 7 ledere, og havde en fantastisk oplevelse sammen som sent vil blive glemt.   

Spejdere fra Farsø på Thorup Hede lejr

FARSØ: Inden sommerferien var de yngste spejdere i alderen fra 6-11 år på den årlige MUS-lejr på Thorup Hede ved Dronninglund.  

Fra KFUM Spejderne i Farsø var 27 børn og 5 ledere afsted i 3 dage. Temaet var Asterix og Obelix og lejren havde 800 deltagere – både blå og grønne spejdere. Der blev lavet mad over bål og der var fælles lejrbål

De grønne og blå spejdere fra Farsø lå lige ved siden af hinanden, og det var tydeligt mærke at børnene i forvejen kender hinanden fra skolen.

Det var en super god lejr, som var tilbage i vante rammer efter 2 år med corona. Da spejdere skulle afhentes på sidste dagen viste de stolt lejren frem for deres forældre. 

Hessel er klar til høst

På søndag er der høstdag på Herregården Hessel. Dagen byder på et stort program med høst fra flere tidsperioder, høstgilde, gamle håndværk, salgsboder med gode råvarer og meget mere.

HVALPSUND: På søndag er der høstdag på Hessel, som er en af museets helt store aktivitetsdage.

De kendte halmfigurer har allerede i et stykke tid inviteret til Høstdag på Hessel

Sidste år var der stor markering af 50 året for afholdelsen af den første Høstdag på Hessel. I år, hvor høst på Hessel afholdes for 51. gang er man tilbage ved det mere normale program – ikke mindst også ovenpå to år med corona, som til tider har sat sine begrænsninger for enkelte aktiviteter.

Derfor glæder Herregården Hessel og de mange laug og frivillige sig til at afholde Høstdagen i fuldt omfang – med aktiviteter fra en svunden tid – her og der og allevegne på Hessel og de omkringliggende marker.

Borgmester åbner høstdagen
Efter hyggelig folkemusik fra Kulturskolens Folkemusik Orkester på gårdspladsen åbner høstdagen og Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen byder velkommen til høstdag sammen med Hessels formand Holger Jessen. 

Høst med veteran høstmaskiner
Herefter vil alle de gamle maskiner der deltager i høsten blive præsenteret af Hans Larsen fra Morsø Traktormuseum. Det sker på den måde, at når de én efter én passerer ved Hessels port, vil de blive præsenteret historisk og hvem der er deres nuværende ejer.

Herefter går alle veteranmaskinerne i gang med høstarbejdet på marken mod syd ved Hessel. Her vil man se gamle veterantraktorer, mejetærskere, halmpressere og river. Der vil desuden være traktorkørsel til marken, hvor der høstes, således høsten også kan opleves tæt på i den anden ende af kornmarken.

Hele dagen summer Hessel af aktiviteter med folkedans, kaperkørsel, hestevognsoptog og et høstskuespil, der fortæller historier om livet på landet for 200 år siden, hvor herremandens eller ridefogedens ord var lov – ellers blev man afstraffet. Anderledes så det ud for herskabet, som standsmæssigt bliver bænket i de fine stuer.

Høstspil med hovbønder
Traditionen tro vil der på høstdagen også blive høstet med le, som det foregik i 1800 tallet og før. Høsten foretages af hovbønder, som har hoveripligt på Hessel. Forhåbentlig har alle hovbønderne fået efterset og slebet leerne, så de er klar til at gå i gang med at høste. Kratterne, som høstpigerne bruger til at forme stråene til neg, vil blive nøje efterset på gårdspladsen af den strenge men retfærdige ladefoged som har ansvaret for at høsten kommer i hus. Efter at redskaberne er blevet godkendt af ladefogeden, går man i samlet flok til marken, hvor der høstes med le, stadig under opsyn af den strenge ladefoged. Der er dog en af karlene som får en tår over tørsten, og det kommer han til at bøde for på træhesten på Hessels gårdsplads.

Inden høstfolkene inspiceres og går i marken ankommer flotte kareter på gårdspladsen for at hente familien Elle, som har besøg af familien og som skal afsted til høstgudstjeneste. 

Optoget med de flotte kareter kører igennem Hvalpsund, hvor der bliver gjort holdt på pladsen ved færgehavnen og ved Friplejehjemmet Hesselvang, inden de vender tilbage til Hessel for at drikke kaffe i laden.

Høstgilde når marken er mejet
Når de trætte høstfolk kommer hjem fra marken, skal man først lige have straffet den fordrukne karl, men så skal det også fejres at høsten er kommet i hus. Dette forgår på  Hessels gårdsplads under megen lystighed. Der skal senere holdes høstfest, hvori der også indgår folkedans og her kan alle gæster der har lyst blive budt op til dans.

Der er også folkedans

Tærskning
På gårdspladsen kører hestegangen – datidens elektricitetsværk, og bag laden kan man se det store tærskeværk og mange mindre maskiner. Her bliver der også vist gammeldags tækning, og hvordan det var at tærske med plejl.

Fra jord til bord
Udenfor kan man i et par boder få historien om ”Fra jord til bord” – fra korn til brød. Her kan man male sit eget korn, valse havregryn og få en smagsprøve af nybagt brød. Man kan også få smagsprøver af boghvedepandekager i det gamle køkken i stuehuset.

Smagsprøver
Ølbryggerne arbejder i bryggerset – og har nok en lille smagsprøve, ligesom snapselauget står klar med smagsprøver og fortæller om de mange kryddersnapse.

Gamle håndværk demonstreres
Der er masser af aktiviteter rundt om på Hessel hele dagen. Smedene banker og arbejder i smedjen. Der er vævning på de gamle skaftevæve i forvalterboligen og stuehuset. Vaskekonerne vasker på gårdspladsen, ligesom rebslageren også holder til her, og trædrejerne arbejder i karetmagerværkstedet.

Kaperkørsel omkring Hessel
Dagen igennem er der mulighed for kaperkørsel, ligesom cafeen står klar med håndmadder, øl, sodavand, kaffe og kage. Der er salgsboder i laden og lunden, gammeldags isvafler, pølser og fadøl.

Store oplevelser for børn
For børnene er der karamel-skattejagt i en korncontainer og en halmborg. Og ellers er der levendegørelse mange steder på Hessel, hvor børn kan være med.

SE ANNONCEN FOR HØST PÅ HESSEL HER

FarSØ Løbet er tilbage – Husk, der er to ruter!

På næste torsdag løbes FarSØ Festen i gang med Farsø Løbet og Hyggeruten

FRASØ: Efter to års corona-pause vender “Farsø Løbet” tilbage!. Løbeklubben Farsø Tri & Trim har igen sagt ja til arrangør-opgaven, og Vestjysk Bank har overtaget rollen som hovedsponsor for løbet.

Og med de stærke kræfter i ryggen opretholdes traditionen med at FarSØ Festen uge 33 løbes i gang med et brag af et motionsløb, nemlig Farsø Løbet.

Ny sponsor
Vestjysk Bank er ny sponsor for løbet, men bortset fra navnet mærker deltagerne ikke noget særligt til ændringen. Start & mål er ved den gamle kendte sparekassebygning i centrum af byen. Der er som altid mange præmier fra pengeinstituttet, nemlig til nr.1-2-3 dreng/pige og det i hele seks aldersgrupper. Og som det har været skik i mange år, er der også publikumspræmier til at forsøde ventetiden for alle hepperne før løberne kommer i mål. Bankens personale står for publikums-konkurrencen ved opløbsstrækningen på Stationsvej og udleverer også præmierne.

Én synlig ændring er der – og den vil mange nok byde velkommen! Med den nye sponsor måtte Farsø Tri & Trim ud at købe nye startnumre til løbet. Derfor ligger der 2.000 spritnye og knitrende numre med Vestjysk Banks logo på klar til løberne. De gamle startnumre var bestemt heller ikke kønne efter mange års brug, men da numrene på bagsiden er udstyret med en genanvendelig chip til elektronisk tidtagning, er det med at bruge dem til så mange løb, som muligt.

En anden stor fordel ved spritnye startnumre er, at ingen mangler!  Alle numrene i serien er der. Nogen husker måske kaos’et ved seneste løb, hvor mange gik forgæves efter deres startnummer, og et nyt nummer måtte tastes ind i IT-systemet. Uanset årsagen til al det bøvl, bliver der ingen problemer denne gang!

Alle kan være med!
Det kendte Farsø Løb på 6,5 km er tilbage. Og det samme er Hyggeruten på 3,1 km. Da Farsø Tri & Trim tog over som arrangør i 2019, ønskede klubben, at så mange som muligt – uanset kondition og alder, kunne være med i Farsø Løbet. Derfor blev løbet suppleret med en ekstra rute ca. halv så lang, som den gamle kendte. “Hyggeløbet” på 3,1 km var født og er for alle uanset tempo, så her er der ingen præmier. Og “Hyggeløbet er gratis for børn på 0-4 år – så tag gerne barnevogne og klapvogne med.

Målstregen og måldepotet på bankens parkeringsplads er den samme for de to distancer. Og alle har noget at glæde sig til! Tri & Trim har gode sponsorer, hvorfor der i mål vil være vand, æbler og chokoladeboller til alle, samt vingummi til børnene. Løbeklubben var dog noget usikre på deres måldepot, da én af sponsorerne pludselig gik konkurs. Heldigvis er byen fuld af velvillighed og Nørregades Bageri v/bagerparret Allan og Lene Sørensen trådte til og sponserer 800 stk. nybagte chokoladeboller til løbet!

Ekstra flot medalje
Efter løbet fastholdes traditionen med præmieoverrækkelse i Byfestteltet i Søanlægget. Udover bankens præmier har det også været kutyme med en medalje til alle gruppevinderne. I år bliver det en ganske særlig medalje, nemlig Farsø Tri & Trims 30 års jubilæums-medalje. Godt nok havde løbeklubben 30 års jubilæum i 2021 (men da var Farsø Løbet jo aflyst pga. corona-restriktioner), og det var svært at få afholdt alle de jubilæums-arrangementer, som bestyrelsen havde ønsket. Derfor er der en god stak tilbage af den flotte medalje, som nu kommer til at hænge om halsen på de hurtigste drenge og piger i løbet.

Det er ikke kun gruppevinderne, som skal op på præmieskamlen. Hurtigste mand og kvinde i mål på 6,5 km ruten bliver præmieret med et gavekort. Og så er der holdkonkurrencen! “Kaffeladen” er trådt til som sponsor af præmie til de tre største hold, så der er lækkerier i vente! I 2019 var det to personalergrupper fra byens industi-virksomheder, som løb med 1. & 2.pladsen. Vesterbølle Efterskole tog sig af 3.pladsen.

I år bliver konkurrencen dog skærpet. Kommunen satser stort og giver de private virksomheder kamp til stregen i personale-pleje. Farsø Efterskole, hvor elever og lærer bestemt heller ikke er bange for at bevæge sig, har varslet deltagelse med et stort hold. Det bliver spændende, om Farsø Skole kan holde deres førerposition som kæmpehold “udenfor kategori” og fortsat vinde en særpræmie til Elev-foreningen.

33.udgave af løbet
Farsø Løbet 2022 er 33. udgave af det populære motionsløb. Men måske bliver det sidste gang på den gammel-kendte rute, hvor både Hovedgaden og Røjbækvej lægger asfalt til løbet. Farsø Tri & Trim havde noget knas med at få løbstilladelserne igennem i år. Især Røjbækvej er et problem. Derfor skal klubben til efteråret i dialog med kommune og politi om, hvordan vi bedst tager hensyn til løbere og trafikanter ved fremtidige motionsløb af denne størrelse.

Nu håber løbeklubben bare på godt vejr på torsdag i næste uge til løbet, så der også kommer rigtig mange deltagere i år.

Hvordan du tilmelder dig Farsø Løbet kan du se HER

Om en uge er der FarSØ fest

Efter 2 lange år uden FarSØfest ser Byfestkomiteen meget frem til igen at invitere til festen i Farsø Søanlæg, som finder sted i næste uge. Byfestkomiteen består af f.v.: Kris Rokkedahl, Bendt Bro Kristensen, Annemarie Lindgaard Nielsen, Jess Andreasen, Annette Engsig og Palle Bro Kristensen.

FARSØ: Efter to års ufrivillig aflysning – grundet coronarestriktioner, er FarSØ festen langt om længe tilbage.

Det bliver, som man kender FarSØ festen bedst, med Farsø løb, grisefest, optog, aktiviteter for børn og mange andre aktiviteter.

Festteltet finder man i Farsø Søanlæg, og der er lagt op til det FarSØ Festen står for – nemlig at være festlig, folkelig og fornøjelig – fire dage i træk.   

Mange glæder sig!
Og mange glæder sig! Som nævnt i sidste uges avis, blev billetterne til grisefesten udsolgt på kun 9 timer. Dertil skal dog tilføjes, at FarSØ festens 17 VIP sponsorer på forhånd havde reserveret deres billetter. Men summa – summarum 500 mødes til spisning og efter spisningen lukkes endnu flere gæster ind.

Starter med Farsø Løbet
Men FarSØ Festen lægger ud allerede på næste torsdag med Farsø Løbet og Hyggeløbet. For 2. gang er det Farsø Tri & Trim der står for det praktiske, og det er også løbeklubben – der 2019, hvor der sidst var Farsø løb, fik stor succes med ”Hyggeløbet”. Her kunne familier med mindre børn eller andre med lyst til en god aftengåtur, benytte sig af den halve distance på 3,1 km i forhold til Farsø Løbet. Man så sågar gangbesværede med rollator på denne rute. På den måde er Farsø Løbet blevet for alle – og en god og hyggelig måde at få ”løbet” FarSØ Festen i gang på.

En rigtig SØ fest
Med egen sø og ”sø” i bynavnet, så finder FarSØ festen sted i Farsø Søanlæg.

Og sådan bliver det naturligvis også i år!

I bare sådan at starte op igen
Men det er ikke sådan at vende tilbage til festen efter to års pause, for det er ikke bare at tage fat hvor man slap. I starten af juni gik Østergaard Underholdning, som i 2019 stod for hoppeborge, madvogn og forlystelser for de voksne, konkurs.

-Det var noget at en melding, fortæller Farsø Festens formand Palle Bro Kristensen – og gode råd var dyre. Heldigvis havde Østergaard kontakter. Men i et år hvor der er rift om disse firmaer var det svært, men vi fik fat i firmaet JP udlejning, som kunne tilbyde os noget tilsvarende Østergaard. Men vi har haft is i maven, for det er kun få uger siden at aftalen omkring Sjov og Lej faldt på plads.

Også byfestens kasserer Anette Engsig har fået mere at se til.

-Reglerne er virkelig blevet strammet op de seneste to år. Ansøgningerne er blevet mere omfattende, og vi var sågar ude i at en af klubberne bag Farsø Festen måtte ændre i sine vedtægter og indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, for at vi kunne få en ansøgning igennem.

3 medlemmer i komiteen har endnu ikke holdt deres første fest
-Men vi glæder os, og de gør de tre nye byfestkomitemedlemmer også, som er blevet valgt ind i komiteen inden for de seneste 3 år, og som altså endnu ikke har været med til at afholde en FarSØ fest.   

De tre nye medlemmer er Jess Andreasen, Kris Rokkedahl og Annemarie Lindgaard Nielsen.

-Til gengæld, har de været med de seneste år i forbindelse med handelsstandsforeningens Hot Sommer aktiviteter. Her har FarSØ festen været på plads med tombolavognen og et cykelsponsorløb, fortæller Palle Bro Kristensen

Han er sammen med Annette Engsig og Bendt Bro Kristensen de erfarne i komiteen.   

-På den måde er vores nye hold blevet rystet godt sammen alligevel – og vi har ikke ligget på den lade side, selvom FarSØ festen har været aflyst. Med sommeraktiviteterne har vi alligevel kunnet udlodde penge til klubberne bag FarSØ festen, selvom der ikke har været afholdt fest. Det vi indtil videre har solgt i tombolaen i år sammen med de ca. 11.000 fra cykelsponsorløbet, salg af FarSØ vin og aftaler med 17 VIP sponsorer, er den startkapital vi starter festen op med i år.

Satser på de gode folkelige aktiviteter
Programmæssigt satses der – som altid, på det festlige, folkelige og fornøjelige – altså de ting der trækker godtfolk til, fremfor at lave et stort omfattende program.

Efter føromtalte Farsø Løbet torsdag aften, er der for de tørstige og spilleglade Øl banko – og så er festen ligesom i gang!.           

Grisefesten hvor godtfolk mødes
FarSØfestens Grisefest fredag aften er uden sidestykke festens mest populære programpunkt, og er samme grund udsolgt.

Der er lagt op til at 500 gæster kan smæske sig i grillbuffet fra Det Lille Slagteri og dansemusik fra Shu-bi-duo. Dette er en fest, som ingen må gå glip af, og efter kl. 21.00 åbnes der op for endnu flere gæster.

Det skal gå hurtigt i baren
Byfestkomiteen har efterhånden gjort gode erfaringer med et rabatstempelkort med plads til 10x drikkevarer. Det betyder mindre håndtering af kontanter, MobilePay og betalingskort for såvel gæster som hjælpere i baren. Men man kan selvfølgelig også fortsat betale som man har lyst til – også for en enkelt øl, sodavand, drink.

-Rabatstempelkortet betyder, at der bliver langet betydelig flere drikkevarer over disken – og det skal jo gerne gå hurtigt, forklarer Palle Bro Kristensen men arbejdsfordelingen vil også være sådan, at nogle ekspederer, mens andre står bag fadølsankeret og kun har den opgave at fylde i krusene.  

FarSØ Vinen som FarSØ festen introducerede tidligere på året, vil naturligvis også kunne købes til maden.        

Beer Pong og ølbowling
I 2019 fandt en Beer Pong turnering vej til festteltet lørdag aften. I år bliver den suppleret med ølbowling. Senere på aftenen er der diskotek for de unge. Her gør Palle Bro Kristensen opmærksom på at unge under 18 år gerne må komme i teltet, men der ikke udskænkning af øl og alkohol til dem. De kan derfor godt være forberedt på at vise legitimation ved indgangen og de vil få et armbånd, der viser om de er over eller under 18 år.    

Optog
Søndag ser mange frem til opfindsomme indslag i forbindelse med byfestoptoget. Herefter foregår resten af festen i Farsø Søanlæg med forlystelser for børnene, livemusik for de voksne i teltet og slantefest fra kl. 18.00-19.00, hvorefter FarSØ Festen siger tak for i år.   

– Lad os i år få en helt fantastisk hyggelig fest i Søanlægget – det trænger vi til, siger Palle Bro Kristensen.

Programmet for festen fremgår af forsiden af denne avis og i byfesthæftet, som alle husstande i 9640 modtog i deres postkasse i sidste uge.

I byfesthæftet fremgår alle programpunkter og praktiske informationer omkring FarSØ Festen. Programmet viser også med al tydelighed at festen har en god opbakning fra de lokale erhvervsdrivende.

– Støt derfor vore annoncører – de støtter nemlig os, siger Annette Engsig.   

Bag FarSØ Festen står klubberne FUIK, Farsø KFUM HK, Farsø Rideklub og Farsø Motionsklub og de mange frivillige under festen arbejder alle for et overskud på FarSØ Festen, som kan gå til ungdomsarbejdet i klubberne. Det vurderes at ca.200 frivillige fra klubberne er i gang under festen og de lægger ca. 1.000 timer i arbejdet. Det er da en indsats som skal belønnes og det kan man altså gøre ved at møde flittigt op til FarSØ festen i uge 33!.          

SE PROGRAMMET FOR FARSØ FESTEN HER

Snart starter arbejdet med en ny byudviklingsplan for Farsø

Om kort tid indkalder Vesthimmerlands Kommune borgere i Farsø til borgermøde om udarbejdelse af en ny byudviklingsplan for Farsø – gældende 10 år frem.

FARSØ: I slutningen af denne måned forventes det at arbejdet med en ny byudviklingsplan for Farsø starter op.

Seneste udviklingsplan er fra 2012
Den nuværende udviklingsplan for Farsø er fra 2012 og glædeligvis er de beskrevne indsatsområder blevet gennemført. Det er derfor nu tiden at få udarbejdet en ny – gældende for de kommende 10 år.

Derudover er der bevilliget midler i en størrelsesorden på 3 mio. kr. til områdefornyelse i Farsø, hvilket er et godt opstartsbeløb til at indtænke projekter på både kort og lang sigt.

Rådgiver er valgt
Inden sommerferien var en gruppe borgere i Farsø inviteret med til at vælge rådgiver til det kommende arbejde med udviklingsplanen og en områdefornyelse for Farsø.

Vesthimmerlands Kommune havde inviteret tre rådgivere til at give et bud på opgaven, hvoraf to valgte at give et bud. Begge firmaer fik mulighed for at komme og præsentere sig selv og sin tilgang til opgaven, og gruppen af borgere valgte efterfølgende at arbejde videre med firmaet Labland.

Det bliver Udviklingsafdelingen i Vesthimmerlands Kommune der bliver kommunal projektleder for udarbejdelse af udviklingsplanen og byfornyelsesprogrammet sammen med Labland.

Arbejdet vil blive organiseret med en kommunal styregruppe, et udviklingsråd med borgere fra Farsø, lokale arbejdsgrupper med borgere fra Farsø, Byrådet som beslutningstagere og kommunale fagpersoner tilknyttet.

Bred inddragelse af borgere i Farsø
Processen kommer til at foregå med en bred inddragelse af borgere i Farsø, hvor alle vil have mulighed for at bidrage til planerne.

Direktørskifte i XL Byg – Farsø Tømmerhandel  

Den 1. juli 2022 tiltrådte Thomas Lapirtis som ny trælastdirektør for XL-BYG Farsø Tømmerhandel og Byggecenter A/S. Han afløser Niels Frost, der efter 20 år som direktør nu har givet stafetten videre. Niels Frost vil dog være at finde i virksomheden i en tid endnu som seniorrådgiver.

FARSØ: Den 1. juli 2022 fik XL-BYG Farsø Tømmerhandel og Byggecenter A/S ny trælastdirektør.

Det er 34-årige Thomas Lapirtis som har afløst Niels Frost, der efter 20 år som trælastdirektør nu vil begynde at nyde sit otium.      

Thomas Lapirtis er rekrutteret internt i Vorupgruppen, der ejer XL-BYG Farsø Tømmerhandel og Byggecenter A/S.

Thomas har senest fungeret som trælastsælger i afdelingen i Møldrup, som også er Farsø og Møldrup afdelingernes fysiske fælles trælastlager.

Efter sammenlagt 4 år som trælastsælger i Møldrup blev han omkring årsskiftet præsenteret for muligheden som fremtidig direktør i Farsø. I februar i år blev Thomas hentet til Farsø med henblik på at blive sat ind i opgaverne som direktør og få føling med afdelingen. Det er sket med hjælp fra afgående direktør Niels Frost og ejerne af Vorupgruppen, Jacob og Kasper Søholm. Vorupgruppen har hovedsæde i Randers og består af 10 selvstændige tømmerhandlere med afdelingen i Farsø som den nordligste.     

Thomas Lapirtis er lokal og bosiddende i Aars med kone og 2 børn. Lapirtis navnet er i øvrigt vel kendt i Farsø, hvor en del familiemedlemmer er bosiddende – og er og har været erhvervsdrivende. Thomas glæder sig derfor også over at være kommet tilbage til sit lokalområde, hvor han i forvejen kender mange af kunderne – både private og håndværkere.

Thomas har 17 års erfaring indenfor byggemarked og trælasthandel. De 13 år har han været hos jem & fix, med start i Aars, hvor han fik sin uddannelse og sluttede til sidst som butikschef for flere jem & fix butikker. Herefter kom han til XL-BYG Møldrup Tømmerhandel. I første omgang i 2 år, inden han tog en afstikker til Trend Køkkener i Gedsted som projektleder, og herefter vendte tilbage til XL-BYG Møldrup Tømmerhandel.

Som trælastdirektør får Thomas Lapirtis det overordnede ansvar for afdelingen i Farsø. Det gælder også byggemarkedet, der selvfølgelig fortsat har Rasmus Dige som byggemarkedsleder. I alt har Farsø afdelingen 26 ansatte.

Siden februar har Thomas indgået i vagtplanen i trælasten, og har således allerede på nuværende tidspunkt stiftet bekendtskab med kunderne.

Man vil også fortsat – indtil i hvert fald udgangen af i år, kunne møde og blive ekspederet af Niels Frost i trælasten. Her vil han 20 timer om ugen træde til som seniorrådgiver. 

Den 1. september har Niels Frost 20 års jubilæum. I alt har han 52 års erfaring i branchen. I 2002 kom han til Ebbesøs Tømmerhandel, som i 2007 blev solgt til Arnold D. Siden 2012 har tømmerhandlen i Farsø været ejet af Vorupgruppen.

På næste torsdag afholder Vorupgruppen farvel og goddag reception for Niels Frost og Thomas Lapirtis, hvor kunder, leverandører og kollegaer er inviteret.     

Gatten ønskes udvidet med flere helårsboliger

Der er et ønske flere helårsboliger i Gatten, så der kigges lige nu på flere muligheder.

GATTEN: Der er gennemført en fordebat for igangsætning af en ny lokalplan og et nyt kommuneplantillæg for udvikling ved Gatten.

Det er HimmerLand i Gatten, der ønsker at etablere et nyt boligområde på et konkret areal i Gatten mellem byen og det nye idrætsanlæg. Et område, som vil forbinde resortets nye idrætsanlæg og eksisterende sommerhusområde med Gatten by.

HimmerLand har tidligere ønsket et nyt sommerhusområde, hvorfor fordebatten har omhandlet udvikling af sommerhusområder omkring Gatten. Imidlertid lyder ønsket nu på et område til helårsboliger – altså et nyt boligområde.

Der er kommet 7 høringssvar i fordebatten.

Ét høringssvar udtrykker – på linje med HimmerLand, et ønske om at der planlægges for helårsboliger i stedet for sommerhuse. Desuden er der bekymring for de trafikale forhold og for tab af udsigt.

Et andet høringssvar stiller forslag om udvikling af et sommerhusområde i Gatten by.
Det er dog ikke muligt, da Gatten by er udlagt til landsby (blandet bolig og erhverv) i kommuneplanen. Arealet kan dog udnyttes som boligområde til helårsbeboelse, hvis øvrige forhold på grunden tillader det.

Et tredje høringssvar stiller forslag om udvikling af et nyt boligområde ved Søttrupvej, sydøst for Gatten by. Området ligger ikke i direkte tilknytning til Gatten eller øvrig eksisterende samlede bebyggelse. Arealet ligger dog en anelse højere end det omkringliggende lavere areal, også det som ligger ind mod Gatten, hvilket ville kunne være et argument for at byudvikle. Dette område vil kunne igangsættes med et særskilt kommuneplantillæg i samarbejde med projektudvikler.

Hvis indstillingen godkendes, vil der blive udarbejdet kommuneplantillæg og lokalplan for HimmerLands nye boligområde, og de to øvrige projekter behandles særskilt i dialog med ansøgere.

De nye planforslag vil blive behandlet i Byrådet for udsendelse i offentlig høring.

Et dilemma ved Svoldrup Kær

Der er stor interesse i at udvikle Holme og området ved Svoldrup Kær til energiområde.

HOLME: Som tidligere beskrevet her i avisen modtog Vesthimmerlands Kommune i foråret en konkret ansøgning på et kombineret vindmølle og solcelleprojekt i Svoldrup Kær fra firmaet Wind Estate.

Projektet omfatter opstilling af seks vindmøller med en total højde på op til 185 meter samt et solcelleanlæg på ca. 70 hektar.

I maj måned besluttede Vesthimmerlands Kommune at igangsætte en fordebat med henblik på indsamling af idéer og forslag til planlægning og miljøvurdering af projektet. Fordebatten løb fra den 23. maj til og med den 20. juni 2022. Alle borgere, svarende til 4.500 personer i en radius af 4,5 km af projektet, blev orienteret om fordebatten. Desuden blev der den 30. maj afholdt et borgermøde i Dr. Ingrid hallerne i Farsø, hvor 80-100 interesserede borgere deltog i borgermødet.

Kun 12 henvendelser vedr. Wind Estate projekt
I løbet af de fire ugers fordebat modtog Vesthimmerlands Kommune 12 henvendelser. De indsendte bemærkninger er primært centreret omkring Kirker i lokalområdet, Natur, Ønsker om en samlet plan for hele Svoldrup Kær, Højde på vindmøller/ landskabelig påvirkning, Arealanvendelse, Støj- og skyggekast, Økonomi, Påvirkning af eksisterende vindmøller. Samt tre positive tilkendegivelser om kommunens fremsynethed.

Ikke stor modstand mod flere vindmøller og solceller
Overordnet set er der ikke modstand mod flere vindmøller og solceller ved Svoldrup Kær. Det er faktisk Vesthimmerlands Kommunes opfattelse, at det konkrete projekt har relativ stor lokal accept.

Hjælp til usælgelige ejendomme
Til gengæld har en del af henvendelserne indeholdt kritik af biogasanlægget på Holmevej. Man kan gå så langt at sige, at vindmølle- og solprojektet får tak for at opkøbe ejendomme i området, der ellers ville være usælgelige på grund af lugtgener fra biogasanlægget.   

Men nyt firma har vist interesse
Mens fordebatten var i gang vedr. Wind Estate projektet meldte et andet firma sig på banen den 8. juni med interesse for samme område.

Det er firmaet BioCirc, der netop havde købt en stor andel af Vesthimmerlands Biogas med intentioner om at etablere Danmarks største energi-ø på land – placeret i Holme. Der er således ikke længere ”kun” tale om vindmøller og solceller, men også anlæg til produktion af biogas, pyrolyse, brint og eMethnol.   

Ikke plads til begge projekter
Der er således tale om et helt andet projekt end det borgerne netop har haft i høring, og helt andre investeringer i området end dem Wind Estate har budt ind med. Og der er naturligvis ikke plads til begge projekter i den størrelse.

Dilemma
Det har nu bragt Vesthimmerlands Kommune i et dilemma, som politikerne i de næste måneder skal tage stilling til. Desuden er beboerne i Holme er slået tilbage til start. Hvilket projekt kommer de til at sælge deres ejendomme til?– og hvornår?

Første skoledag

VESTHIMMERLAND: 6,5 ugers afslappende sommerferie er ved at være forbi for de vesthimmerlandske folkeskolebørn, når de på onsdag, atter vender tilbage på skolebænken.

Der vil blive startet blidt op på det nye skoleår med udlevering af materiale og praktiske informationer.

For 0. klasserne bliver 1. skoledag helt speciel. Første dag med skoletasken på ryggen og stolt fulgt til skolen af mor og far. På flere skoler bliver de nye elever da også modtaget af deres ældre kammerater med flag i skolegården.

Også mange 7 klasses elever kommer til at stifte bekendtskab med helt nye omgivelser og nye klassekammerater fordi de er flyttet til overbygningsskolerne.

Selvom der er lang tid til næste års skolesommerferie kan det for en god ordens skyld nævnes at den starter den 24. juni 2023.